Una dintre cele mai vechi clădiri din municipiul Buzău, cu o istorie de peste 125 de ani, astăzi unul dintre cele mai apreciate monumente istorice din oraş, a trecut printr-un amplu proces de modernizare, fiind transformată dintr-o ruină într-un centru muzeal. Este vorba despre clădirea fostului Spital Brătianu, care, după două decenii de la închidere, va fi redată buzoienilor, însă cu o altă destinaţie.
Istoria fostului Spital Brătianu a început în 1895, când a fost pusă piatra de temelie a clădirii impunătoare de pe bulevardul Bălcescu. Un an mai târziu a avut loc inaugurarea. Era o unitate medicală mixtă, cu 30 de paturi, iar în timpul primului război mondial a servit ca spital de campanie, ulterior fiind folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri. În anii 2000, spitalul a fost închis. De atunci, clădirea a rămas aproape abandonată, s-a degradat văzând cu ochii, iar la un moment dat au fost propuneri inclusiv pentru a fi demolată. Totuşi, salvarea a venit în momentul în care autorităţile judeţene au decis introducerea în lista monumentelor istorice. Deşi asta a însemnat o restaurare mult mai costisitoare, fiind nevoie şi de avize suplimentare inclusiv de la Ministerul Culturii, planul de a o readuce la viaţă a continuat, iar în această toamnă clădirea fostului Spital Brătianu, trasformată în Centru Muzeal, este pregătită să găzduiască primele evenimente culturale.
"Fostul Spital Brătianu este o clădire de patrimoniu, o clădire simbol a oraşului care după anii 90 a fost dată uitării şi se punea chiar problema să fie demolată. Şansa noastră a fost că este o clădire de patrimoniu şi am reuşit să accesăm fonduri europene prin care a fost reabilitată. Am reuşit să obţinem 3,6 milioane de euro bani europeni, cu cofinanţare din bugetul propriu. Clădirea este gata doar fizic, urmează să achiziţionăm mobilierul, să obţinem nişte avize şi abia apoi vom putea începe să organizăm aici diverse activităţi. Clădirea are şi o curte generoasă în care va fi amenajată o grădină publică ce va fi redată cetăţenilor. Cred că e un lucru foarte bun pentru că, oricât de îndestulătoare ar fi bugetele noastre, fără banii europeni nu ne-am putea descurca. Clădirea se află în administrarea Consiliului Judeţean, dar va fi predată Muzeului Judeţean Buzău", a spus Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.
Investiţia pentru reabilitarea clădirii a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5.1 conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural şi a fost începută în data de 26.07.2019, atunci cînd a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor. După aproape trei ani, în august 2022, lucrările au fost finalizate.
Însă, pentru a-şi putea primi vizitatorii este nevoie şi de alte amenajări exterioare. Astfel, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, spaţiul exterior va fi amenajat şi trasnformat într-o grădină publică unde toţi buzoienii vor putea să se relaxeze şi chiar să asculte muzică sau să participe la diferite evenimente culturale.
"Această clădire are şi o curte generoasă. Prin fonduri europene, doar o parte a putut fi reabilitată. Noi, din surse proprii, vom încerca să facem aici o grădină publică, care va fi redată cetăţenilor. Vrem să facem o scenă unde să putem să avem în aer liber anumite evenimente culturale, de ce nu chiar şi serbări ale copiilor când termină anul şcolar şi multe altele", a mai transmis preşedintele Neagu.
În paralel, au fost alocaţi banii necesari pentru achiziţionarea mobilierului. Când totul va fi gata, Centrul Muzeal va intra în administrarea Muzeului Judeţean Buzău, iar directorul Costache Daniel a anunţat că are deja planuri îndrăzneţe pentru ceea ce odinioară era locul de tratament al buzoienilor.
"Această impresionantă clădire va fi pusă în valoare şi din punct de vedere muzeal. Mai sunt lucruri administrative de realizat, pentru a trece în administrarea Muzeului Judeţean Buzău, însă există un plan tematic pentru ceea ce se va întâmpla aici. În primul rând, sălile din faţă vor fi dedicate expoziţiilor de artă, pentru că în colecţiile Muzeului Judeţean Buzău sunt încă multe obiecte de patrimoniu care din foarte multe motive, în primul rând, legate de spaţiu, nu au putut fi prezentate publicului până în prezent. De asemenea, va deveni şi un important centru de activităţi culturale internaţionale, pentru că, odată cu deschiderea Centrului Muzeal Brătianu, noi deja lucrăm şi suntem în stadii foarte avansate pentru a deschide un proiect internaţional dedicat tinerilor artişti europeni, care se va desfăşura cu regularitate la Brătianu", a spus Costache Daniel, directorul Muzeului Judeţean.
Consiliul Judeţean estimează că aici vor veni anual 2000 de vizitatori - plătitori de bilete şi aproape 1000 de persoane vor vizita virtual monumentul istoric, ce va avea un site special.
(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)