Moody"s a retrogradat bănci din Marea Britanie şi Portugalia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2011

Moody"s a retrogradat bănci din Marea Britanie şi Portugalia

Agenţia de evaluare Moody"s Investors Service a coborât, vineri, ratingurile de credit a 12 bănci britanice, inclusiv "Royal Bank Scotland Group" Plc (RBS) şi "Lloyds Banking Group" Plc, considerând că probabilitatea ca guvernul londonez să ofere sprijin sectorului bancar pe termen mediu şi lung a scăzut.

Agenţia a redus cu o treaptă calificativul băncilor "Lloyds TSB Bank" Plc, "Santander UK" Plc şi "Co-Operative Bank" Plc: de la "Aa3", la "A1". În cazul RBS şi "Nationwide Building Society", agenţia a redus calificativul cu două trepte, de la Aa3 la A2. Agenţia a revizuit în scădere cu una-cinci trepte ratingul a altor şapte instituţii creditoa-re din sectorul imobiliar.

Reprezentanţii Moody"s au declarat: "Am constatat că afirmaţiile şi acţiunile autorităţilor britanice au redus semnificativ predictibilitatea unui sprijin pe termen mediu-lung. Considerăm că guvernul va continua să acorde un anumit nivel de sprijin băncilor de importanţă sistemică. Totuşi, este mai probabil ca instituţiile financiare mai mici să fie lăsate să intre în faliment dacă vor avea probleme financiare".

Tot vineri, Moody"s a redus calificativul mai multor bănci portugheze. Agenţia a coborât cu o treaptă sau două calificativele pentru datoriile şi depozitele a nouă bănci şi ratingurile de forţă financiară pentru şase dintre acestea.

Toate ratingurile atribuite băncilor portugheze au perspectivă negativă, cu excepţia "Banco Portugues de Negocios" (BPN).

Agenţia arată că principalul motiv al acestor retrogradări este deteriorarea solidităţii financiare a băncilor din cauza creşterii riscurilor activelor - ca o consecinţă directă a retrogradării obligaţiunilor guvernamentale portugheze; continuarea deteriorării calităţii activelor interne pe fondul prognozelor modeste de creştere economică; tensiunile de lichiditate cu care se confruntă băncile portugheze lipsite de acces pe pieţele financiare.

Cele şase bănci afectate de scăderea ratingurilor pentru datorii şi depozite şi a celor de forţă financiară sunt: "Caixa Geral de Depositos" (CGD), "Banco Comercial Portugues" (BCP), "Banco Espirito Santo" (BES), "Banco BPI" (BPI), "Banco Santander Totta" (BST) şi "Caixa Economica Montepio Geral".

În cazul BCP, prezentă şi pe piaţa din România prin "Millennium Bank", Moody"s a coborât ratingul cu două trepte, la "B1", de la "Ba2", iar ratingurile pentru datorii şi depozite la "Ba3", de la "Ba1".

Moody"s nu a modificat ratingul marilor bănci britanice "Barclays" şi HSBC.

RBS, cea mai mare bancă britanică deţinută de stat în proporţie de 83%, a anunţat, vineri, că rămâne una din cele mai bine capitalizate instituţii creditoare din Europa şi că a făcut "progrese semnificative" în consolidarea profilului său de credit din 2008.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb