Un "test de stres" efectuat de Moody"s Investors Service pe baza unui studiu care include unele dintre cele mai mari bănci din Uniunea Europeană arată că expunerea lor la datoria suverană, a sectorului public şi la împrumuturile sectorului privat din Grecia, Portugalia, Spania şi Irlanda este gestionabilă relativ la nivelurile actuale ale capitalului lor, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Moody"s nu estimează acţiuni de rating bazate pe aceste expuneri, potrivit Agerpres. La studiul agenţiei de evaluare financiară au răspuns 30 de bănci europene din zece state.
"Procentajul de participaţiuni în diferite tipuri de investiţii obţinut din studiul nostru ne permite să analizăm expunerea băncilor şi să proiectăm pierderile pe baza acestor expuneri. Ţinând cont de testul nostru de stres, credem că aceste bănci vor fi capabile să absoarbă pierderile care ar putea apărea din asemenea expuneri, fără a fi nevoie de majorarea capitalului, chiar şi în cazul înrăutăţirii condiţiilor. Rata medie de adecvare a capitalului acestor bănci este de peste nouă la sută", a declarat analistul Jean-Francois Tremblay.
Expunerea acestor bănci la Grecia, Portugalia, Spania şi Irlanda este mai mare pe segmentul împrumuturilor pentru afaceri şi pentru ipoteci rezidenţiale decât pe datoria suverană, se arată în studiul Moody"s.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a avertizat, luna trecută, că băncile din Franţa şi Germania ar putea rezolva potenţialele pierderi provocate de activele lor din Grecia, în timp ce impactul asupra capitalului lor, produs de criza fiscală ce se extinde spre Portugalia şi Spania, ar putea fi mult mai dur.
Băncile franceze deţin active greceşti în valoare de 78,8 miliarde dolari, în timp ce expunerea instituţiilor de creditare din Germania se ridică la 45 de miliarde de dolari.
De asemenea, băncile din Franţa au o expunere de 334,9 miliarde dolari la Grecia, Portugalia şi Spania, în timp ce instituţiile de creditare din Germania deţin active de 330,4 miliarde dolari în aceste state, se arată într-un raport publicat de OECD.
Divizia din Grecia a băncii franceze Credit Agricole - Emporiki Bank of Greece - are 1,4 milioane de clienţi şi împrumuturi de 22,7 miliarde euro (30 miliarde dolari). Riscurile cu care s-ar putea confrunta băncile franceze în Grecia vin din posibilele pierderi din împrumuturi, din cauza deteriorării situaţiei economiei elene, a declarat recent Jaap Meijer, analist la Evolution Securities Ltd. în Londra.
Credit Agricole deţine, de asemenea, o participaţie în Banco Espirito Santo din Portugalia şi în Bankinter din Spania.
Credit Agricole, cea mai mare bancă din Franţa după numărul de sucursale, a anunţat că are o expunere de 850 de milioane de euro la datoria suverană a Greciei, inclusiv 600 de milioane de euro la Emporiki.
Societe Generale, a doua bancă din Franţa după valoarea de piaţă, deţine 54 la sută din Geniki Bank din Grecia, care are patru miliarde de euro în împrumuturi şi aconturi. Depozitele clienţilor Geniki se ridicau la 2,7 miliarde euro la sfârşitul lui 2009.
Grecia este îndatorată cu 4,5 miliarde euro (6,2 miliarde dolari) la băncile austriece, potrivit cifrelor comunicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) în 2009.
În cazul băncilor austriece, potrivit analiştilor de la UBS, Erste Group avea, la începutul anului, o expunere pe Grecia de un miliard de euro, dintre care 700 de milioane de euro pe obligaţiuni de stat, iar restul pe bănci.
Grupul RZB a comunicat, la mijlocul lunii februarie, că are o expunere totală pe Grecia (bonduri de stat, instituţii financiare, corporaţii) mai mică de 300 de milioane de euro. Volksbank AG are o expunere de 187 milioane de euro, iar BAWAG o expunere de aproximativ 90 milioane de euro.