Moody's: "Perspectivele sistemului bancar din Qatar se deteriorează tot mai mult"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2017

Moody's: "Perspectivele sistemului bancar din Qatar se deteriorează tot mai mult"

Nitish Bhojnagarwala, vicepreşedinte Moody's: "Dependenţa băncilor din Qatar de finanţarea externă a crescut în ultimii ani, din cauza unui declin semnificativ al veniturilor din sectorul petrolier"

Perspectivele sistemului bancar din Qatar se vor deteriora tot mai mult, în condiţiile în care sancţiunile economice şi diplomatice impuse acestui stat de ţările vecine au intrat în a treia săptămână de aplicare, conform agenţiei de evaluare financiară, Moody's Investors Service.

Moody's a modificat perspectiva sectorului bancar din Qatar la "negativă", de la "stabilă", din cauza slăbirii condiţiilor de operare şi a presiunilor de finanţare continue din domeniu.

Amintim că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au impus o serie de sancţiuni Qatarului, sub acuzaţiile că acest stat ar susţine terorismul şi ar avea relaţii strânse cu Iranul.

Agenţia Moody's atrage, totodată, atenţia asupra unei potenţiale slăbiri a capacităţii guvernului din Qatar de a susţine băncile din ţară.

Nitish Bhojnagarwala, vicepreşedinte al Moody's, declară, potrivit gulfnews.com: "Dependenţa băncilor din Qatar de finanţarea externă - sensibilă la încrederea investitorilor - a crescut în ultimii ani, din cauza unui declin semnificativ al veniturilor din sectorul petrolier. Acest lucru face băncile din Qatar vulnerabile la schimbarea sentimentului de încredere al investitorilor".

Agenţia menţionează că factori precum declinul general al mediului operaţional, pierderea încrederii întreprinzătorilor din sectorul non-petrolier privat şi expunerea externă a băncilor din Qatar, în special la clienţii din GCC (Consiliul de Cooperare din Golf) şi Mena (Orientul Mijlociu şi Africa de Nord) ar putea genera creşterea masivă a activelor neperformante, dacă actuala criză nu se va rezolva în lunile viitoare.

Moody's anticipează că PIB-ul Qatarului va avea o creştere anuală de 2,4% în 2017, după un avans de circa 3,3% înregistrat în perioada 2006-2014. Drept urmare, susţine agenţia, creditarea internă va avea o creştere medie de 5-7% în 2017 şi 2018, comparativ cu un avans de 15% în 2015.

Bhojnagarwala a subliniat: "Aşteptăm ca împrumuturile problemă din sistemul bancar al Qatarului să crească la 2,2% din total până în 2018, de la 1,7% la finele lunii decembrie 2016".

De menţionat că, după iniţierea sancţiunilor împotriva Qatarului, agenţia de rating Standard & Poor's a redus calificativul acordat acestui stat la "AA-", de la "AA", plasând ratingul de credit sub supraveghere, cu implicaţii negative.

Şi Fitch a plasat ratingul Qatarului ("AA") sub supraveghere, cu implicaţii negative, aducând ca argument pentru această măsură posibilitatea unei crize politice "susţinute" în ţară.

Un raport privind stabilitatea financiară, publicat de Banca Centrală a Qatarului în 2015, arată că expunerea activelor din sistem pe GCC este de 26,9% din total, iar cea pe Mena - de 15,9%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb