Ţara noastră ar putea avea nevoie de o finanţare externă de 29 miliarde euro, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody"s, într-un raport publicat ieri, în care arată că riscurile legate de refinanţarea guvernului României sunt semnificative dacă se aplică un scenariu de stres ridicat.
Moody"s a analizat, în raportul "Emerging European Sovereigns: The case for Risk Differentiation", situaţia a zece state est-europene, din care doar două - Croaţia şi Ucraina - nu fac parte din UE.
În analiza nevoilor de finanţare din acest an, Moody"s porneşte de la premisa că ţările îşi vor utiliza 60% din rezervele valutare internaţionale pentru a acoperi necesarul de finanţare externă. În cazul României, rezervele valutare administrate de BNR însumau 25,917 miliarde euro la finalul lui februarie - şi 28,401 miliarde euro, dacă se adaugă rezerva de aur.
De asemenea, acordurile de susţinere financiară cu UE sau Fondul Monettar Internaţional (FMI) sunt luate în calcul. Dintre cele zece state, ţara noastră este pe locul al doilea în privinţa necesarului de finanţare externă din 2009, după Polonia, pentru care Moody"s a calculat un necesar de 60,8 miliarde euro.
Dacă se raportează cifrele la produsul intern brut (PIB), România este mai puţin expusă la finanţarea externă decât mulţi dintre ţările din categoria analizată de Moody"s, cu un necesar de finanţare externă echivalent cu 21,8% din PIB.
În ceea ce priveşte necesarul brut de finanţare al guvernului României, Moody"s estimează că autorităţile de la Bucureşti au nevoie de 14,9 miliarde euro în 2009, sau 11,2% din PIB, suma echivalând cu 33,3% din veniturile publice, printre cele mai ridicate niveluri din UE.