Orice forţă a SUA declarată de Teheran ca fiind teroristă va fi atacată, dacă aceasta va întreprinde acţiuni împotriva Iranului, conform ambasadorului Iranului la Bucureşti, Morteza Aboutalebi.
Domnia sa a declarat vineri, într-o conferinţă de presă:
"Autorităţile iraniene vor răspunde în consecinţă la orice acţiune întreprinsă împotriva Iranului. Orice forţă a SUA declarată de Teheran ca fiind teroristă va fi atacată dacă va acţiona împotriva intereselor Iranului. Nu mă refer la părţi care reprezintă sprijin logistic sau financiar pentru forţele SUA. Acestea nu au fost declarate ca fiind teroriste în legea aprobată recent de Parlamentul de la Teheran".
Declaraţiile lui Morteza Aboutalebi vin după ce, la data de 3 ianuarie, generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac american la Bagdad, la ordinul preşedintelui american Donald Trump. Ulterior, în 7 ianuarie, Parlamentul iranian a adoptat, în regim de urgenţă, o lege care califică toa-te forţele americane drept "teroriste". Legislativul de la Teheran a amendat astfel o lege care declara "teroriste" forţele americane desfăşurate din Cornul Africii până în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Noul text lărgeşte această clasare la Pentagon, la ansamblul forţelor americane, la cei care se fac vinovaţi de asasinatul lui Soleimani şi la orice persoană fizică sau juridică implicată în uciderea generalului.
Întrebat dacă există vreun pericol pentru ţara noastră, în condiţiile în care în România, la Deveselu, este amplasat un scut american antirachetă, ambasadorul Iranului la Bucureşti a dat asigurări că nu avem de ce să ne temem atâ-ta vreme cât forţele locale nu sunt folosite de Pentagon împotriva Iranului.
La aceeaşi conferinţă, întrebat de ce s-a deplasat generalul Qassem Soleimani la Bagdad, ambasadorul Iranului în România a afirmat: "Premierul irakian a anunţat că generalul Soleimani venise să îi transmită un mesaj. Nu cunosc conţinutul mesajului, însă premierul irakian a menţionat că mesajul era un răspuns adus din partea Iranului în legătură cu un aspect discutat anterior, care privea legăturile dintre Iran şi Arabia Saudită".
În opinia lui Morteza Aboutalebi, Soleimani a fost "un erou naţional şi mondial", întrucât nu a permis ca terorismul să ajungă în Europa.
Însă, preşedintele SUA, care a ordonat uciderea lui Soleimani, a declarat săptămâna trecută că generalul iranian avea un plan conform căruia urma "să arunce în aer" ambasada americană din capitala Irakului. "Noi am prins un monstru absolut şi l-am suprimat, lucru care trebuia făcut de mult timp", a pus Trump, adău-gând: "Am făcut-o pentru că ei plănuiau să ne arunce în aer ambasada".
• Iranul recunoaşte că a doborât avionul prăbuşit recent pe teritoriul său
Ambasadorul Iranului la Bucureşti, Morteza Aboutalebi, a declarat vineri că, potrivit legislaţiei internaţionale, autorităţile din ţara sa au invitat experţi din mai multe state să participe la investigaţia privind avionul ucrainean prăbuşit săptămâna trecută lângă Teheran.
Amintim că un avion Boeing 737, care efectua un zbor al companiei Ukraine Airlines Internaţional, s-a prăbuşit miercurea trecută, la câteva minute după decolarea din Teheran. Cele 176 de persoane aflate la bord, majoritatea iranieni şi canadieni, şi-au pierdut viaţa.
Tot săptămâna trecută, oficialii canadieni au declarat că o rachetă sol-aer, lansată de iranieni, a lovit avionul în condiţiile în care accidentul aviatic a avut loc la câteva ore după ce Iranul a atacat două baze americane din Irak ca ripostă la uciderea generalului Qassem Soleimani.
Morteza Aboutalebi a declarat vineri: "Potrivit informaţiilor oficiale ale guvernului iranian, accidentul a avut loc din cauza unei probleme tehnice la motor. Autorităţile iraniene au invitat persoanele relevante din alte ţări şi chiar compania Boeing să se alăture echipei iraniene de experţi care ia parte la investigaţia accidentului. Potrivit legislaţiei internaţionale, cutiile negre trebuie să fie analizate în ţara în care a avut loc accidentul. Conform informaţiilor pe care le-am primit de la autorităţile iraniene, mai multe echipe de experţi din diverse ţări au fost invitate să ia parte la această inves-tigaţie trebuie să aşteptăm concluziile".
Oficialul iranian a adăugat: "Nimeni nu face ce vrea. Există reglementări internaţionale. Cutiile negre trebuie deschise în prezenţa tuturor grupurilor relevante. Nimeni nu trebuie să manipuleze pe tema asta. Nimeni nu poate confirma că s-a tras cu rachete asupra avionului".
Însă, Armata din Iran a recunoscut, sâmbătă, că a doborât avionul companiei Ukraine International Airlines, aruncând parte din vină asupra "Americii criminale".
Comunicatul oficial spune: "Statul Major al forţelor armate din Iran a lansat inves-tigaţia imediat după incident, creând o comisie de anchetă compusă din experţi tehnici şi specialişti în operaţiuni militare, independentă de cea a Organizaţiei aviaţiei civile iraniene. Rezultatele acestei anchete arată că, în urma ameninţărilor Americii criminale de a viza un mare număr de ţinte pe teritoriul Iranului în cazul unei riposte eventuale (n.r. la uciderea generalului Qassem Soleimani) şi ţinând cont de creşterea fără precedent a traficului aerian în regiune, forţele armate ale Republicii Islamice au fost plasate sub cel mai înalt nivel de alertă pentru a răspunde eventualelor ameninţări. În orele care au urmat loviturilor aeriene iraniene, zborurile avioanelor de luptă ale forţelor teroriste americane în jurul ţării s-au înmulţit şi li s-au transmis unităţilor de apărare informaţii privind ţinte aeriene îndreptându-se spre centre strategice ale ţării, iar mai multe ţinte au fost văzute pe anumite ecrane radar. Toate acestea au cauzat o reactivitate şi mai mare în centrele de apărare antiaeriană. În această situaţie de criză, zborul 752 al Ukraine International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeiny din Teheran şi, în momentul întoarcerii, s-a găsit în întregime în poziţia de a se apropia de un centru militar sensibil al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, la o altitudine care îi dădea aparenţa unei ţinte ostile. În aceste condiţii şi în urma unei erori umane, în mod neintenţionat, avionul a fost atins, ceea ce a dus, din nefericire, la martiriul mai multora dintre compatrioţii noştri şi la pierderea de vieţi ale unor cetaţeni non-iranieni. Prezentând scuze pentru această eroare umană, Statul Major general al forţelor armate dă asigurări că, în acelaşi timp cu continuarea reformelor fundamentale în procesele operaţionale la nivelul forţelor armate, va face imposibilă repetarea unor asemenea erori. În plus, Statul Major îl va prezenta imediat organizaţiei judiciare a forţelor armate pe vinovat pentru a fi începută o acţiune în justiţie în raport cu greşelile comise".
Vineri, Statele Unite au decis să impună noi sancţiuni Iranului în urma tirurilor de rachete care au vizat baze militare în care se află trupe americane în Irak. Aceste sancţiuni privesc atât sectoare ale economiei iraniene - industrie, textil, minier -, cât şi lideri iranieni implicaţi în atacurile cu rachete din Irak din 8 ianuarie.
• "SUA aveau nevoie de o palmă"
Morteza Aboutalebi consideră că SUA nu au respectat acordul nuclear încheiat cu Iranul atunci când au ieşit din această înţelegere, în 2018. Ambasadroul Iranului a afirmat: "Statele Unite nu au acţionat conform acordului nuclear. (...) Se pare că SUA aveau nevoie de o palmă din partea Iranului ca să se întoarcă la masa negocierilor. De la Al Doilea Război Mondial încoace nimeni nu a mai dat o asemenea palmă SUA. Aveau nevoie de această palmă, deoarece iranienii nu pierd în negocieri. Sperăm că i-a durut cât să redevină raţionali".
Morteza Aboutalebi a declarat că Teheranul nu urmăreşte dezvoltarea de arme nucleare întrucât acest lucru contravine unui edict religios.
Morteza Aboutalebi a afirmat, vineri, că relaţiile dintre România şi Iran au fost deosebit de bune în ultimele decenii în toate domeniile - politic, economic, cultural. Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca acestea să continue în aceeaşi manieră.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2020, 09:39)
Despre ce palma vorbește ăsta? Bai palma a-ți încasat-o voi nu SUA!
2. fără titlu
(mesaj trimis de md în data de 13.01.2020, 09:55)
Latra si el ca sa-si justifice leafa de diplomat , la adapost fiind de orice bomba ar putea pica in tara lui. Sincer n-am stiut pana la acest conflict ce regim totalitar este in Iran. Am vazut pe Youtube imagini ci Iranul din anii 60: imbracati bine, cosmopoliti, femei cu fuste scurte, tara civilizata (in zona urbana). Astazi, dupa islamizare ? Femei cu burka pe fata, barbati imbracati prost, imagini cam ca in Romania anilor 90, intre sinsitru si deplorabil. O natie care a regresat major datorita regimului. N-am stiut asta pana de curand. Pacat. Nu pot sa nu remarc o similitudine cu Turcia lui Erdogan. Turcia era infloritoare in anii 90, turcii mergeau la scoli in Anglia si SUA, companiile listate la bursa aveau atitudine vestica, etc, etc. Astazi, din ce in ce mai prost merg lucrurile in Turcia. Doua mari foste imperii, persan si otoman, par ca intra intr-o disolutie sociala. Sa mai vorbesc si de fostul imperiu britanic ? Mai bine nu.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2020, 19:52)
Eu panâ la actiunile Statului Islamic nu mi -am putut imagina că acestea sunt inspirate și respectă întocmai Coranul.Vorbeați de bărbați iranieni îmbrăcati sărăcăcios si femei obligate să poarte vălul.islamic făcand comparație cu perioada de dinaintea revoluției islamice .In Arabia Saudită,stat bogat femeile nu au avut voie să se îmbrace niciodată modern pe stradă iar aceasta este cea mai mică problemă.
Libertatea de exprimare este zero,oamenii care au o altă opinie fată de cea a regimului ,care își doresc un islam mai moderat,care vor să renunțe la religie sunt condamnați la moarte,biciuiți ,torturați,aruncați zeci de ani în închisoare pentru nimic. În opinia mea este cea mai draconică dictatură islamică,iar regimul saudit nu are nicio scuză.Să le fie rușine pentru toate relele pe care le fac .În plus, să pună mana să-l elibereze pe bloggerul Raif Badawi care putrezește degeaba în închisoare de atața ani ca mulți alții .
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2020, 21:06)
Problema nu se pune in felul asta: cine sunt mai buni,iranienii sau sauditii!? Problema cea mare consta in faptul cä rusia lui putin este cel mai mare dusman al Europei! Rusul este capul tuturor rautatilor!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2020, 21:30)
SUA sustin Arabia Saudita,Rusia sustine Iranul.Trump acuza dictatorii iranieni si asta pe buna dreptate.Atunci ,de ce SUA nu-i acuza si pe dictatorii sauditi,tot in numele democratiei?Asta imi da convingerea ca nici rusii nici americanii nu-s mai breji.Totul tine de interesele proprii,insa americanii fac pe bunii samariteni si asta deranjeaza,se fac ca le pasa.Ma refer la modul general, am citit ca trei sferturi dintre americani nici nu stiu unde e Irakul.Asta nu inseamna ca-s toti rai.Sunt oameni si oameni