Lista neagră cu cetăţeni americani şi europeni cărora le-a fost interzisă intrarea în Rusia poate fi extinsă dacă Statele Unite şi UE intensifică măsurile restrictive împotriva cetăţenilor ruşi, a declarat Maria Zaharova, din cadrul Ministerului rus de Externe, relatează Interfax, în pagina online.
Ofiţerul de presă al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) a anunţat sâmbătă că autorităţile ruse au furnizat o listă cu persoane a căror intrare în Rusia este interzisă. Aceasta cuprinde 89 de nume, iar SEAE a calificat-o arbitrară şi fără fundament.
"Vom răspunde cu măsuri similare oricăror schimbări. Se cheamă principiul reciprocităţii. Este imposibil să permitem să fim trataţi într-un mod părtinitor şi practic nemotivat", a declarat luni Zaharova.
"Trebuie să luăm măsuri similare celor luate de SUA şi UE. Vorbim despre principiul elaborării acestei liste. Am spus, de asemenea, că este o măsură forţată care nu ne place. Am spus că sperăm să anulăm această listă atunci când înclinaţiile către astfel de liste vor lua sfârşit în SUA şi UE", a declarat ea.
Zaharova şi-a exprimat surprinderea faţă de reacţia occidentală la lista neagră cu oficiali europeni.
Ea a declarat că informaţiile cu privire la aceste restricţii sunt disponibile de multă vreme. "Am început să discutăm în mod regulat că trebuie să luăm măsuri similare celor ale SUA şi UE de un an şi jumătate, nu doar prin canale diplomatice, ci şi public. Declaraţiile unor diplomaţi de rang înalt, miniştrii adjuncţi, emisari ruşi la organizaţiile internaţionale, în care au spus clar ce vom face, pot fi găsite în presă", a explicat ea.
Zaharova a afirmat că această frenezie coincide cu perioada unei relative stabilităţi în relaţiile dintre Rusia şi Occident.
"Imediat ce situaţia se calmează şi începe un dialog constructiv pe tema acordurilor de la Minsk şi pe alte subiecte, avem impresia că cineva chiar vrea să creeze o altă polemică din nimic", a adăugat ea.
Ministrul ceh de Externe, Lubomír Zaorálek, l-a convocat, luni, pe ambasadorul rus la Praga, Serghei Kiselev, pentru ca acesta să ofere explicaţii după publicarea listei cu oficiali din ţările UE care au interdicţie de a intra în Rusia, relatează Czech News Agency.
Pe listă se află şi cinci cetăţeni cehi, printre care fostul ministru de Externe Karel Schwarzenberg.
Totodată, Zaorálek doreşte ca diplomatul să dea explicaţii după ce un post rus de televiziune a transmis un documentar despre invazia sovietică în Cehoslovacia, din 1968.
Experţii cehi susţin că documentarul realizat de ruşi distorsionează istoria, iar Lagronová a precizat că ministrul de Externe de la Praga este "indignat" de acest documentar.
Pe listă, primită şi de Ambasada României la Moscova, se află cinci cetăţeni români: Iulian Chifu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan, director general adjunct la Transgaz, Adrian Cioroianu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, şi Tiberiu-Liviu Chodon, comandor al Forţelor Navale Române.
Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, şi Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere.
Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2015, 19:18)
"Zaharova şi-a exprimat surprinderea faţă de reacţia occidentală la lista neagră cu oficiali europeni." - inca se mai minuneaza, nu s-a obisnuit cu reactiile de babuini, ei "arunca piatra" si apoi se mira ca "le aterizeaza" tot lor in cap? Cum poate fi "un documentar" despre invazia din 1968, altfel decit a fost? Poate fi prezentata o "invazie" singeroasa ca fi fost "cu flori" si "bucurie" precum a fost eliberarea din 1945? Nu. Si atunci unde-i distorsiunea? Ca au participat cei din Pactul de la Varsovia (mai ales Polonia), mai putin Romania?