Comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice, francezul Pierre Moscovici, a apreciat ieri că este necesar să se ajungă la "un compromis" între statele membre ale Uniunii Europene (UE) pe tema muncitorilor detaşaţi, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron se află într-o campanie în vederea înăspririi directivelor în acest domeniu, relatează AFP.
"Un compromis asupra acestui text este necesar", a apreciat Moscovici, intervievat de postul de radio Europe1.
Macron se află de miercuri într-un turneu în Europa de Est, cu scopul de a convinge ţările din această regiune, puţin dispuse să accepte o înăsprire a directivelor pe această temă, să ajungă la un acord în vederea scurtării duratei muncii detaşate şi consolidării controalelor vizând fraudele, transmite News.ro.
Joi, în ţara noastră, unde subiectul transportatorilor rutieri este deosebit de sensibil, el a avertizat că "dumpingul fiscal şi social" riscă să conducă la o "dezmembrare a Uniunii Europene".
"Libertatea de circulaţie, care este una dintre marile libertăţi ale Europei, trebuie să meargă în acelaşi sens cu lupta împotriva «dumpingului social»", a declarat vineri Moscovici, care a lansat deviza "la muncă egală, salariu egal".
Amintind faptul că Comisia Europeană (CE) a făcut ea însăşi aceste propuneri de reformare, la sfârşitul lui mai, el a apreciat că este necesar să se ajungă la un compromis asupra acestui subiect până la sfârşitul anului.
UE este prezidată în prezent de Estonia, care este mai dregrabă în favoarea unei înăspriri a reglementărilor în domeniu. Însă, începând din 2018, Bulgaria, care se opune unei asemneea evoluţii, va prelua preşedinţia semestrială a Uniunii.
Moscovici a avertizat, în acest sens, că nu trebuie ca francezilor să li se dea iluzii cu privire la o eventuală armonizare socială a UE.