MOŢIUNEA SIMPLĂ PE FONDURILE EUROPENE A PICAT Teodorovici: "Ne vom atinge ţinta de 80% grad de absorbţie a fondurilor în 2015"

Elena Deacu
Fonduri Europene / 11 martie 2015

Moţiunea simplă iniţiată de 109 deputaţi PNL, intitulată "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana", a fost respinsă astăzi în Plenul Camerei Deputaţilor cu 96 voturi pentru, 184 împotrivă şi 21 abţineri.

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a declarat, în şedinţa de azi a Plenului: "Acum rata de absorbţie curentă este de aproximativ 53%. Practic, ne-am atins ţinta minimală cu un an în avans, iar şansele reale de a atinge pragul maximal din programul de guvernare sunt demonstrate matematic.

Anul trecut, în ultimele 6 luni, am avut o creştere medie cu 2,5%/lună, care aplicată la perioada rămasă din anul 2015 va conduce la o rată de absorbţie de aproximativ 80% la finalul anului 2015, mai ales dacă ţinem cont de faptul că nu mai avem o constrângere de timp cu privire la termenul de transmitere a declaraţiilor de cheltuieli la Comisie".

Domnia sa a subliniat că ministerul are în curs de pregătire proiecte majore pentru infrastructură, că toate programele operaţionale pentru perioada 2014-2020 au fost subiect al consultării publice extinse, dar şi că a promovat includerea unei bănci de dezvoltare în mecanismul de finanţare al programelor operaţionale.

Demnitarul susţine că au fost lansate deja în consultare primele ghiduri pentru absorbţia noilor fonduri şi că a realizat metodologia de evaluare a personalului în funcţie de performanţe.

Textul moţiunii a fost citit în plen de către deputatul Alexandru Nazare, iar în susţinerea demersului liberal îndreptat împotriva ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a luat cuvântul deputatul Răzvan Mironescu, vicelider al Grupului PNL.

Domnul Mironescu a arătat că în problematica fondurilor europene Guvernul Ponta prin ministrul de resort Eugen Teodorovici, a eşuat în gestionarea acestor resurse, astfel că România "va încheia acest an cu un procent de absorbţie a fondurilor europene sub estimări, sub aşteptări şi sub toate promisiunile electorale".

Parlamentarul i-a reproşat domnului Teodorovici: "Faptul că aţi subordonat cinci dintre programele operaţionale nu a însemnat că aţi reuşit să faceţi, ceea ce era mai important, de fapt pentru sistem. (...) La toate programele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, prin autorităţile de management subordonate, persistă probleme referitoare la lipsa de transparenţă, inconsecvenţa şi incoerenţa procedurilor de evaluare a proiectelor, imposibilitatea reală de contestare a procedurilor de punctaj a proiectelor, absenţa proiectelor strategice consumatoare de fonduri importante şi cu impact major, menţinerea birocratizării excesive în toate etapele parcurse de un proiect".

Lipsa unei legislaţii actualizate cu directivele europene privind achiziţiile publice, dar şi absenţa unui interes din partea Guvernului Ponta de a urgenta transpunerea acestor directive constituie o vulnerabilitate care riscă să creeze probleme şi în viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020, în opinia PNL.

(A.T.)

---

Actualizare 17:16

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat, azi, la dezbaterea moţiunii simple a PNL, că este de acord cu faptul că fondurile europene se află între Făt Frumos şi Fata Morgana, adică între guvernarea PSD şi programul de guvernare PNL pe 2015.

Teodorovici a răspuns astfel la moţiunea simplă a PNL intitulată "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt Frmos şi Fata Morgana", arătând că textul moţiunii este "un simplu pretext de vizibilitate politică".

El a mai arătat că programul de guvernare PSD a prognozat o rată de absorbţie a fondurilor europene de 50-80%, iar acum s-a atins ţinta minimală cu un an în avans, iar la sfârşitul lui 2015 se va ajunge la 80%.

"Programul de guvernare al Guvernului Ponta a pornit cu şansa unei rate de absorbţie maxime de 50-80%, acum rata de absorbţie este de aproximativ 53%. Practic ne-am tins ţinta minimală cu un an în avans, iar şansele reale de a atinge pragul maximal din programul de guvernare sunt demonstrate matematic. Anul trecut, în ultimele 6 luni, am avut o creştere medie de 2,5% pe lună, care, aplicată la perioada rămasă până în 2015, va conduce la o rată de absobţie de 80% la sfârşitul anului 2015", a explicat Teodorovici.

El a mai arătat că face un apel ca munca să fie tratată cu respectul cuvenit, adăugând că întotdeauna a aplicat principiul celebru că problema oamenilor nu este că ţintesc prea sus şi eşuează, ci că ţintesc prea jos şi reuşesc.

"Fac un apel la rigoare, la eliminarea unor formulări tendenţionase, astfel încât munca noastră să fie tratată cu respectul cuvenit. Poate în acest fel la următoarea moţiune vom trece de la jocul cu plastilina la jocul cu mărgele de sticle. Ţin să mărturisesc că întotdeauna am aplicat un principiu celebru: problema pe care o au oamenii nu este că ţintesc prea sus şi eşuează, ci că ţintesc prea jos şi reuşesc. În conluzie, îmi voi propune întotdeauna cât mai mult şi implicit şi rata de abrorbţie maximă să fie de 90 sau chiar 100% . Din câte îmi amintesc, acesta a fost şi mesajul preşedintelui României: aşteptările mari duc la rezultate mari", a mai arătat Teodorovici.

"Programul de guvernare al PNL 2015 este Fata Morgana, distorsionând prezentul în viitor şi proiectând realitatea pe care noi o construim în obiectivele unei noi politici şi ale unei noi guvernări. Rămâne să decidem pe baza realităţilor cine este Făt Frumos. Conform dicţionarului, Făt Frumos este un erou, principalul adversar al forţelor răului asupra cărora triumfă întotdeauna şi supus unor încercări care depăşesc capacitatea omului şi este mereu biruitor. Fata Morgana, însă, înseamnă a asuma că vei face în viitor ceea ce astăzi a devenit realitate. Moţiunea prezentată astăzi are persoane de poveste, dar noi nu suntem azi aici să ascultăm poveşti. Textul moţiunii este simplu pretext de vizibilitate politică. Vă propun să regăsim realitatea, fără a inventa mituri şi alegorii cu respectarea apelului către parteneriat, pentru a lăsa ceva mai bun în urma noastră", a mai spus Teodorovici.

Moţiunea simplă a PNL îi cere ministrului fondurilor europene să răspundă la "problemele" legate de absorbţia fondurilor europene, arătând că România este pe ultimul loc în privinţa ratei de absorbţie.

Iniţiatorii arată că nu există nicio eficienţă în utilizarea fondurilor europene.

(Alexandru Costea)

-------------

Moţiunea simplă "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana", iniţiată de opoziţie, va fi dezbătută astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, de la ora 14.00, iar de la ora 16.00 va intra la votul final.

Moţiunea simplă este semnată de 109 deputaţi ai PNL, ai grupului democrat şi popular şi neafiliaţi.

Semnatarii îşi propun în acest text să prezinte "o imagine realistă" asupra situaţiei fondurilor europene şi îi cer ministrului de resort, Eugen Teodorovici, să răspundă în faţa Parlamentului la "problemele" legate de absorbţia fondurilor europene.

"De peste opt ani de zile, fondurile europene sunt prezentate ca cel mai mare beneficiu pe care România îl are ca stat membru al Uniunii Europene. Nu rataţi vreo oportunitate să vorbiţi cu emfază de aceste fonduri europene în raport cu guvernarea Ponta, de cât de importante sunt ele pentru dezvoltarea României, dar evitaţi să precizaţi şi câte miliarde de euro vom pierde din bugetul 2007 - 2013, nici cu cât ni se va diminua bugetul aferent 2014 - 2020. Evitaţi să spuneţi că la sfârşitul anului este foarte probabil să consemnaţi între patru şi şase miliarde de euro pierduţi definitiv, cam de trei ori valoarea autostrăzii Sibiu - Piteşti", se arată în textul moţiunii liberalilor.

În document, iniţiatorii susţin că România se află în al doilea an al cadrului financiar multianual 2014 - 2020 în situaţia de a repeta iar greşelile pe care le-a făcut în 2007 - 2013, greşeli din cauza cărora România este pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene.

"Actualul Guvern declară că impactul fondurilor europene este de 1% din PIB, însă nu există, de fapt, nicio evaluare a eficienţei utilizării acestor fonduri pentru că nu există o viziune asupra rostului lor", se arată în textul moţiunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb