MUGUR ISĂRESCU, BNR: "Riscul de nerambursare a creditelor, principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 iunie 2018

"Riscul de nerambursare a creditelor, principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare"

Riscul de nerambursare a creditelor reprezintă principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare a ţării, conform guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Domnia sa a declarat ieri, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare: "S-a amestecat dificultatea de a rambursa creditele cu lipsa bunei-credinţe în rambursare. Raportul evidenţiază riscul de nerambursare ca pe un risc principal. Acesta are multe cauze, inclusiv iniţiativele legislative neinspirate. Riscul de nerambursare se vede, se simte, se calculează. Este un risc potenţial, care poate să devină un risc real, nu trebuie lăsat să se expandeze. Poate să devină real dacă nu acţionăm în sensul temperării factorilor care îl promovează".

Guvernatorul BNR a adăugat că banca centrală promovează, prin discuţiile pe care le va declanşa Raportul privind stabilitatea financiară, o dezbatere serioasă asupra creditului ipotecar, nu una de tipul "Banca Naţională descurajează creditul sau omoară creditul".

Domnia sa a avertizat: "A-ţi cumpăra o casă, a porni în tinereţe cu o casă - eventual chiar mobilată - este un lucru extrem de serios şi promovăm şi pe această cale, prin discuţiile pe care le va declanşa acest Raport, o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul alba - neagra: «Banca Naţională descurajează creditul sau omoară creditul». Încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj absolut necesar ca între aspiraţia pozitivă care există într-o societate şi efortul mare pe care îl face atât debitorul, dar şi riscurile pe care şi le asumă creditorul să existe un echilibru. Şi echilibrul trebuie să apară pe toate planurile: şi pe plan legal - legile să fie bine construite, riscurile să fie bine administrate, dar şi pe plan personal, prin cultură, educaţie".

Guvernatorul BNR a menţionat că, în anii "50, o casă se realiza în urma unui efort care dura 20-30 de ani şi astfel apăruse expresia că "unii au devenit robii caselor". În acest context, Guvernatorul a declarat că expresia este mai potrivită faţă de cea care circulă în prezent şi care susţine că "unii au devenit robii băncilor".

În opinia lui Mugur Isărescu, cei care au luat credite pentru achiziţia unei case nu au devenit prizonierii băncilor, ci ai propriilor aspiraţii. "Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor, ci prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani", a spus Isărescu.

Conform domniei sale, tinerii care iau un credit ipotecar trebuie să fie conştienţi de riscurile pe care şi le asumă.

Pe de altă parte, guvernatorul a atras atenţia că "ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară, întrucât s-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative".

Guvernatorul consideră că dobânzile în România sunt încă scăzute, deşi au crescut în ultima perioadă, iar o îmbunătăţire a performanţei sectorului bancar ajută economia.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea: "Riscul de nerambursare a creditelor este în creştere faţă de raportul anterior, unde acesta apărea ca fiind moderat"

DEŞI ANALIŞTII AU AVERTIZAT ASUPRA RISCULUI DE MAJORARE A NPL,

Bancherii nu cred într-o nouă creştere a gradului de neperformante

Amintim că unii analişti au avertizat în mai multe ocazii despre riscul de neplată a ratelor bancare odată cu majorarea indicelui ROBOR, ceea ce va conduce la creşterea gradului de credite neperformante (NPL). Cu toate acestea, de câte ori au fost întrebaţi pe subiect, bancherii au spus că nu se tem de acest risc şi că nu consideră că va urma o nouă creştere a nivelului NPL.

În luna ianuarie, şefii câtorva bănci de la noi au subliniat că instituţiile de credit au adoptat strategii care previn efectele negative ale creşterii ROBOR.

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a precizat, răspunzând la o întrebare: "Nu am o îngrijorare cu privire la o nouă creştere a gradului de NPL. Mai urmează să aibă loc posibile acţiuni pentru scăderea nivelului de neperformante către cota medie din UE, de 4,5%".

Domnia sa a precizat că, în ultimii ani, gradul de NPL a scăzut constant, de la 24% în 2014 la 7,3% în noiembrie 2017, ţinta fiind de 6%, ca urmare a eliminării unor stocuri de NPL din piaţă.

La rândul său, Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB, a evidenţiat faptul că bancherii au semnalat în mai multe ocazii faptul că ROBOR urmează să crească, băncile luând măsuri diverse pentru a preîntâmpina efectele pe care le va avea majorarea acestui indice, în funcţie de care se calculează dobânda pentru împrumuturile în lei. Florin Dănescu este de părere că trendul de scădere a NPL va continua.

"Nu avem o mare temere privind creşterea NPL", a menţionat şi Luminiţa Runcan, reprezentantul Băncii Transilvania, care a precizat: "În primul rând, cu toţii am învăţat lecţii importante din criză şi toate băncile şi-au perfectat sistemele de creditare, întărind criteriile de risc prin care dau credite. La fel au făcut şi clienţii - au tras învăţăminte din criza financiară".

Majorarea ROBOR are un impact mai mare pe creditele ipotecare decât pe cele de consum, susţine Cătălin Pârvu, CEO Piraeus Bank, opinând că şansele să crească gradul de neperformante sunt mici.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nerambursarea creditului o moda !!!

    Grecia ne-a arătat că politicienii cu bancherii pot semna harti câte vor ca tot ei o să vină să le STEARGĂ !!! 

    Domnule Isărescu dacă ați avea 25-30 de ani ați lua un credit în România pentru o casă? 

    Daca da de ce da? Nu-ul nu îl mai punem în discuție. 

    Te uiți la România datorie fără număr, locuri de munca ici si colo, petrol, gaze, păduri, autostrăzi etc. nevoie. 

    Ați lucra la bancă aici sau ați pleca spre Londra, etc.? 

    Criza a făcut euro de la 3,6 să fie 4,6. Azi o nouă criză face ca euro să meargă spre 5,6?

    Mulțumesc. 

    Stimate domnule Guvernator, neaplicarea implementarii abordarii bazate pe modele interne de risc asa cum sunt applicate in intreaga UE, cu exceptia Romaniei, face ca Riscul der Credit sa aiba valorificare mult Mai Mari prin abordarea standard. Ce ati facut din anul 2007 si pana astazi ca Erste Group Bank sa declare ca activele ponderate la risc ale institutului austriac vor creste DIN cauza trecerii de la abordarea standard la cea bazata pe modele interne la BCR.

    1. bancherii au dat un tun inainte de criza prin credite in valuta, si au ramas cu f multe beneficii, pierderi doar contabile (manipulare pt a nu platii taxe si impozite) acum au dat unul si mai mare prin prima casa si creditatea in lei, robor-ul va creste de 10 ori de la minime iar bancile au dat credite cu indatorare de 70% sub atenta supraveghere bnr

      (eu in spania platesc 1,75% fix pe 15 ani intraga durata a creditului, fratele meu plateste 4% variabil pe 30 ani in rom= prima casa din 2010, ambele in euro, eu platit in euro, indatorare max aici 45%) 

      sa vezi cati or sa ramana fara case si datori la stat, sa vezi cate impozite si taxe marite or sa plateasca toti contribuabili si sa vezi cat profit masamalizat or sa rezolve bancile, fraieri tot fraieri, guvernul are grije sa dea pensii speciale si f multe beneficii tuturor celor care ar trebui sa le verifice furtirile, nu i intereseaza de legi sa protejeze cunsumatorul roman. si o sa vezi ca in 2-3 ani se dubleaza nr romanilor emigati sa vedem cine mai plateste salariile bugetarilor, leul va ajunge ca bolivarul venezuelea, bun venit in era dragnea aka maduro d ramania.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb