MUGUR ISĂRESCU: Detensionarea situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 august 2012

Detensionarea situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult

O detensionare a situaţiei poltice interne ne-ar ajuta foarte mult, deoarece ar spori încrederea investitorilor, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Domnia sa a precizat că "nu toţi investitorii vor să plece", unii dintre aceştia fiind angajaţi pe termen lung în economia ţării noastre.

Mugur Isărescu a atras atenţia că situaţia la nivel european este puţin probabil să se calmeze în perioada următoare. Guvernatorul Băncii Centrale a arătat: "Nu vedem, în săptămânile următoare, o calmare a situaţiei financiare europene. Suntem în faţa unor decizii majore pe care le vor lua, în perioada următoare, autorităţile europene. Probabilitatea este mare ca presiunile să continue, din acest punct de vedere, şi, în consecinţă, o clarificare, o detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar mări încrederea investitorilor".

Investitorii străini au vândut titluri de stat de câteva miliarde lei

O parte a titlurilor de stat emise în lei şi aflate în posesia nerezidenţilor au fost vândute, după datele preliminare de care dispune BNR, a arătat Mugur Isărescu. Acest lucru a dus la o creştere a ofertei de lei şi, concomitent, a cererii de valută, ceea ce a influenţat piaţa valutară din ţara noastră şi evoluţia cursului de schimb, a explicat domnia sa.

"Aşa cum aţi remarcat din comunicat, noi vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale, cu precădere din Europa, cu tensiunile politice interne. Cu alte cuvinte, această suprapunere a accentuat ieşirile de capital", a declarat Mugur Isărescu.

De asemenea, liniile de credit ale unor bănci comerciale nu se reînnoiesc la scadenţă, a atras atenţia şeful Băncii Centrale.

"Nu avem întreruperi ale unor linii de credit, dar observăm o înclinaţie mai scăzută pentru a reînnoi, su diverse motivaţii, aceste linii de credit, ceea ce creează probleme în domeniul finanţării deficitului de cont curent", potrivit lui Mugur Isărescu.

Domnia sa a precizat că mai există şi alte canale prin intermediul cărora se poate observa efectul nefavorabil pentru economia noastră, în special în privinţa raportului între cererea şi oferta pentru moneda naţională: "Deci se observă efectele nefavorabile care se duc până la nivelul cursului de schimb, atâta vreme cât asemenea ieşiri de capital nu sunt contrabalansate sau nu au fost contrabalansate de intrări suplimentare. Am fi fost fericiţi, de exemplu, ca aceste ieşiri de capitaluri să fie cel puţin parţial contrabalansate de intrări mai mari de fonduri europene. Nu am constatat acest lucru. Aceste mişcări au fost contrablansate de BNR prin mişcări specifice. Aici este vorba nu numai de intervenţii în sensul strict al cuvântului, întrucât noi nu întrevedem, în săptămânile următoare, o calmare a situaţiei financiare europene".

"Date suficiente" pentru diminuarea prognozei de creştere economică

Mugur Isărescu a declarat că prognoza de creştere pentru acest an, de 1,5%, ar putea să fie redusă, având în vedere datele care există în acest moment, inclusiv la nivelul producţiei agricole. "Există date suficiente, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia din agricultură, care justifică o prognoză cel puţin parţial diminuată în ceea ce priveşte creşterea economică", potrivit domniei sale. Guvernatorul BNR a precizat că nu împărtăşeşte prognoza de creştere a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care şi-a redus estimările, de la 1,2% la 0,8%.

Rezerva valutară este la un nivel adecvat

Rezerva valutară a BNR se află la un nivel adecvat, putând să acopere valoarea importurilor pentru mai mult decât nivelul optim, de patru - şase luni, a declarat Mugur Isărescu. În ceea ce priveşte raportul dintre rezervă şi datoriile pe termen scurt ale ţării noastre, spaţiul de manevră existent nu este "la fel de generos" ca în cazul precedentului indicator, a arătat domnia sa.

Una dintre componentele rezervei Băncii Centrale este reprezentată de rezervele minime obligatorii ale băncilor comerciale, care nu sunt obligate să ţină o sumă fixă în fiecare zi, a afirmat guvernatorul BNR. În aceste condiţii, este o eroare să considerăm că suma variaţiilor rezervei echivalează cu suma intervenţiilor Băncii Centrale în piaţa valutară, a explicat Mugur Isărescu.

Ţara noastră nu are nevoie să tragă bani din fondul tampon pe care îl are la dispoziţie, deoare situaţia internă urmează să se clarifice, iar negocierile care au loc, în aceste zile, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) vor fi duse la bun sfârşit, a subliniat domnia sa. "Sperăm şi într-o îmbunătăţire a finanţării externe a deficitului bugetar ceea ce va ajuta şi rezerva", a declarat Mugur Isărescu, adăugând că, adesea, scopul rezervei nu este de a fi folosită, ci de a fi ţinută pentru descurajarea speculatorilor.

În prezent, este tot mai dificilă fructificarea eficientă a rezervei, existând consturi ale BNR cu fructificare zero sau negativă, a atras atenţia guvernatorul Băncii Centrale. "Problema de fond este problema costurilor", a arătat domnia sa.

"Cursul şi-a făcut datoria"

În condiţii de volatilitate, cursul trebuie să îşi facă datoria, din acest motiv BNR păstrând un curs flotant, potrivit lui Mugur Isărescu. "Cursul a devenit un fel de indicator bursier. Dacă se apreciază e bine, dacă se depreciază e rău. Cursul şi-a făcut datoria pentru ca ne-a dat posibilitatea să menţinem o anumita stabilitate", a precizat domnia sa.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Omenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că cei care au investit în mod speculativ în România îşi retrag banii de pe piaţa noastră. Acest fapt, adăugat la situaţia economică internaţională şi la declaraţiile făcute de guvernatorul Mugur Isărescu, duc la deprecierea leului în raport cu moneda europeană. (EMILIA OLESCU)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ne-ar ajuta daca isarescu ar pleca . a protejat prea mult maniera discretionara prin care bancile au tratat populatia. pt asta isarescu ar trebui tras la raspundere. pentru ce ar fi putut face si nu a facut

    benerel si croitorasii cei viteji sunt principalii vinovati de capitalismul de cazinou di romanica.

    acum foloseste parghiile manipularii cursului pentru influienta politica. 

    daca marinelu se scoala zambind, ronul creste, daca sova scotoceste prin listele electorale,cursul, vai scade. 

    bnrele! unde sunt cele 20 de miliarde de la fmi - i-ai dat ebei sa-si i ruj de buze!? 

    bnrele! de ce nu lasi tu, de 20 de ani, ronul sa descrie realitatea economica si financiara a tarii? ca sa imbogatesti doua-trei cefe groase si restul ramanilor sa intre'ntro saracie nemaiintanlita. 

    bnrele! ne mai iei si acu bani pe bancorex!? 

    taci dracului din gura ca ai falimentat sute de mii de romani, daca bnrelul tau laas cursul liber se intampla tocmai ce ai spus tu, cateva cefe groase vor prospera iar romanii de rand vor trage mai rau ca in jug, mi ales cei cu credite in banci...

    1. nu mai puteti sa dati inapoi,

      da, e vina voastra nu a mea! asa ca platiti! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb