Recensământul populaţiei şi locuinţelor are o miză extrem de importantă pentru municipiul Buzău, care se află la limită în ceea ce priveşte numărul locuitorilor ce îi conferă titlul de municipiu de rang II. Cu alte cuvinte, de rezultatele recensământului depinde viitorul municipiului reşedinţă de judeţ, pentru că populaţia oraşului reprezintă unul dintre criteriile în funcţie de care sunt stabilite fondurile europene ce pot fi atrase de autorităţile locale. De asemenea, bugetul oraşului depinde de numărul locuitorilor, prin sumele repartizate de la bugetul statului dar şi numărul de consilierilor locali precum şi numărul angajaţilor din Primăria municipiului Buzău.
Din păcate, situaţia este la limită. Cornelia Geambaşu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău, a explicat că estimările făcute în decembrie 2021 arată că populaţia Buzăului ar fi foarte aproape de 100.000, cu mult redusă faţă de ceea ce se înregistra la ultimul recensământ, adică aproape de pragul de care municipiul are nevoie pentru a rămâne municipiu de rang II.
"De la ultimul recensământ şi până acum, sporul natural a fost negativ, sporul migratoriu la fel, şi atunci populaţia estimată la 1 decembrie 2021 este de 100.304 locuitori, faţă de 115.494 persoane la ultimul recensământ. Suntem la limită. Conform legislaţiei, municipiile şi comunele sunt împărţite în grade în funcţie de un indicator, populaţia. În condiţiile în care am constata că populaţia rezidentă în municipiul Buzău nu mai este de 100.000, am pierde rangul II şi am trece în rangul III, ceea ce ar însemna foarte mult pentru municipiu", a spus Cornelia Geambaşu.
Dacă s-ar ajunge într-o asemenea situaţie, municipiul şi locuitorii ar avea de pierdut foarte mult.
"Dacă s-ar trece la rangul III, ar apărea schimbări. În primul rând, legat de posibilitatea de a atrage bani europeni. Fondurile europene se repartizează în funcţie de numărul locuitorilor din oraş, bugetul municipiului va fi dimensionat pe o altă populaţie şi ceea ce se repartizează de la bugetul de stat pentru reechilibrarea bugetelor locale va fi într-o sumă mai mică",a spusCornelia Geambaşu.
În acest context, specialiştii spun că este foarte important ca fiecare persoană care locuieşte în municipiu să fie înregistrată în cadrul recensământului, pentru a se cunoaşte situaţia exactă a populaţiei.
Până acum, doar circa o treime din populaţie s-a autorecenzat. Mai exact, 124.865 de chestionare erau completate până pe 2 mai. Asta înseamnă circa 31% din mediul urban şi 69 din mediul rural. Cele mai multe chestionare au fost completate în punctele special amenajate şi doar 24% au fost persoane care s-au autorecenzat fără ajutor.