Municipiul Iaşi a câştigat marele premiu al celei de-a doua ediţii a concursului "Oraşul durabil" 2019, au anunţat organizatorii în cadrul evenimentului de ieri, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România (CCIFER), Ambasada Franţei în România, Institutul Francez şi Business France.
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a afirmat că acest concurs va continua şi în viitor şi că, în opinia domniei sale, iniţiativele de tip Smart City în România sunt numeroase.
Domnia sa a declarat: "Există numeroase perspective în România, iar multe comunităţi fac investiţii. Ameliorările sunt perceptibile în materie de mobilitate urbană, dar şi în domeniile transportului public, eficacităţii energetice, colectării şi gestionării deşeurilor. Cu toate acestea, sunt încă necesare multe eforturi pentru a reduce poluarea urbană şi pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile, după cum reiese din recentele rapoarte alarmante privind schimbările climatice şi degradarea mediului la scară globală. Pentru a răspunde acestei urgenţe, pentru a fi la înălţimea acestei provocări, este esenţial pentru noi să promovăm schimbul de bune practici la scară europeană între actorii publici şi privaţi din teritorii. Acesta este motivul pentru care Ambasada Franţei în România susţine un cadru de cooperare axat pe tema «Oraşului durabil» prin diferite evenimente, cum ar fi cea de-a doua ediţie a concursului cu acelaşi nume. (...) Obiectivele noastre sunt ambiţioase şi sperăm că şi alte comunităţi se vor alătura acestei iniţiative. Vom continua aceste demersuri, iar eu cred că România are potenţial. Sunt foarte multe colectivităţi din România care au iniţiative din tip Smart City, numai că nu există comunicare".
Anul acesta, la concurs au fost depuse 11 proiecte, iar oraşul Iaşi a primit distincţia pentru prioritizarea proiectelor de dezvoltare durabilă şi inovaţie în dezvoltarea conceputului de Smart City, a afirmat, ieri, Alexandru Aldea, preşedintele juriului concursului.
Potrivit domniei sale, o delegaţie din Iaşi va pleca într-o vizită de studii în Franţa, la Dijon, unde există o comunitate de referinţă în domeniu.
Proiectul oraşului Iaşi constă în achiziţia de tramvaie şi autobuze noi (dintre care unele vor fi electrice); implementarea sistemelor smart de plată a călătoriei cu mijloacele de transport în comun; eficientizarea transportului public din Iaşi.
Alte trei proiecte premiate, dintre cele 11 evaluate au fost, potrivit organizatorilor: Comuna Costache Negri, din judeţul Galaţi - extinderea alimentării cu apă a comunei, urmând ca dezvoltarea durabilă a comunei să continue cu extinderea reţelei de canalizare; Primăria din Sibiu - reconversia lacului Binder şi transformarea lui în obiectiv de petrecere a timpului liber şi de practicare a sporturilor nautice; Consiliul Judeţean Sălaj - sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului.
Oficialul Primăriei oraşului Sibiu a mai precizat că proiectul este finanţat, exclusiv, din bugetul local şi urmează să fie finalizat în decursul acestui an.
La rândul său, oficialul Consiliului Judeţean Sălaj a menţionat că bugetul pentru proiectul derulat în judeţ (început în 2010) este finanţat din fonduri europene în proporţie de 85%.
Conform domnului Aldea, grila de criterii pentru selectarea celor mai bune proiecte, a ţinut cont de următoarele: integrarea proiectelor într-o strategie de dezvoltare urbană durabilă; componenta tehnică; elementele de durabilitate; consultarea şi comunicarea publică cu cetăţenii, institituţiile publice şi cu mediul economic, precum şi impactul asupra mediului şi vieţii comunităţilor respective, dar şi inovaţia.