NAI Romania: Cererea de evaluări pentru garanţii bancare a imobilelor rezidenţiale a crescut cu 30% într-o lună

A.F.
Companii / 16 noiembrie 2023

NAI Romania: Cererea de evaluări pentru garanţii bancare a imobilelor rezidenţiale a crescut cu 30% într-o lună

Cererea de servicii de evaluare pentru garanţii bancare, aferente unor imobile cu destinaţie rezidenţială, a crescut cu peste 30%, în primele 15 zile ale lunii noiembrie, faţă de perioada octombrie-septembrie 2023, estimează compania de evaluări Appraisal & Valuation, deţinătoarea brandului NAI Romania & Moldova şi emitent listat pe BVB (simbol: APP), conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, această creştere se datorează măsurilor fiscale, aprobate în această toamnă, prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, apreciază reprezentanţii NAI Romania.

De la 1 ianuarie 2024, cumpărătorii persoane fizice, care achiziţionează un imobil cu destinaţia locuinţă, având o suprafaţă utilă de până la 120 metri pătraţi (fără anexe gospodăreşti) şi un preţ de până la 600.000 de lei (circa 120.700 de euro), vor avea de achitat o taxă pe valoare adăugată mai mare, de la 5% la 9%.

Astfel, pentru un apartament cu acest preţ, care îndeplineşte condiţiile de mai sus, alături de o serie de altele care îl fac "gata de locuit" (finisaje exterioare, finisaje interioare, instalaţie sanitară şi electrică etc), cumpărătorul va plăti TVA de 54.000 de lei (peste 10.800 de euro), în loc de 30.000 de lei (în jur de 6.000 de euro). Pentru locuinţele nefinisate, în care noii proprietari nu se pot muta imediat, TVA se menţine la 19%.

Potrivit NAI Romania, majoritatea imobilelor de locuit care se tranzacţionează în România se încadrează în descriere (ca preţ şi suprafaţă), ceea ce înseamnă că măsura creşterii TVA va avea o influenţă puternică asupra pieţei imobiliare, începând cu anul viitor.

"Dacă ne raportăm exclusiv la creşterea TVA, locuinţele noi devin, din prima zi a anului viitor, mai scumpe cu circa 5.000 de euro. Iar dacă facem o corelaţie a acestui cost suplimentar pentru cumpărători cu creşterea dobânzilor la credite şi cu inflaţia ce are un impact considerabil asupra bugetului fiecărei familii, înţelegem de unde provine graba celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe, pentru a finaliza o tranzacţie în aceste ultime luni ale anului. Interesul ridicat pentru achiziţia de locuinţe, în această perioadă, a atras creşterea solicitărilor de servicii de evaluare, pe baza cărora se stabilesc garanţiile bancare pentru creditele ipotecare", a declarat Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Pentru a fi siguri că beneficiază de actualul nivel de TVA pentru imobile rezidenţiale, persoanele fizice interesate de o achiziţie trebuie să se asigure că plătesc avansul până la finele anului 2023 sau au semnat un contract înainte de finalul anului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se vede in rezutatele APP cresterea,in curand trece la microintreprindere sau PFA ca tot actionarii sunt decor.

    cand se recupereaza creantele enorme de la firmele lu botis? banii din plasament blocati in firme 'beton'

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb