NAPOLI: Papa le cere mafioţilor să se căiască şi să oprească "lacrimile mamelor"

Valentin Busuioc
Cultură / 22 martie 2015

Foto: Contul de Twitter al Papei Francisc

Foto: Contul de Twitter al Papei Francisc

Papa Francisc le-a cerut, ieri, mafioţilor să înceteze violenţa şi exploatarea şi să oprească "lacrimile mamelor din Napoli". Afirmaţiile au fost făcute după o vizită în Scampia, unul dintre cele mai violente cartiere din oraş, fief al traficanţilor de droguri din Camorra (versiunea napolitană a Mafiei siciliene), transmite Reuters.

Aflat într-o vizită de o zi în Napoli, Suveranul Pontif a lansat o critică şi la adresa corupţiei politice. Discursul a fost ţinut lângă un bloc dărăpănat în formă de corabie, denumit "Le Vele" ("Pânzele"), un loc atât de periculos, încât, potrivit locatarilor, şi poliţiştii se tem, uneori, să intre.

Papa i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să nu îi lase pe infractori să le fure speranţa. Cartierul este adesea teatrul de război dintre diverse clanuri ale Camorrei, în lupta lor pentru controlul afacerilor cu droguri şi cu extorcări.

Mai târziu, la slujba religioasă ţinută în centrul oraşului, Papa Francisc a făcut apel la napolitani "să reacţioneze ferm la organizaţii care exploatează şi corup tinerii, care îi exploatează pe cei săraci şi slabi cu traficul cinic de droguri şi alte infracţiuni".

"Infractorilor şi complicilor lor, eu, astăzi, umil şi ca un frate, le repet: convertiţi-vă la iubire şi dreptate. Este posibil să vă întoarceţi la cinste. V-o cer lacrimile mamelor din Napoli", a subliniat înaltul prelat.

De la alegerea sa, acum doi ani, Papa Francisc a renunţat la spaţioasele apartamente papale folosite de predecesorii săi şi locuieşte într-un mic apartament dintr-o casă de oaspeţi a Vaticanului. Politica actualului suveran Pontif se concentrează pe apărarea săracilor şi a celor mai slabi membri ai societăţii.

Ieri, în Napoli, Papa a mai spus că membrii crimei organizate se excomunică pe ei înşişi din Biserica Catolică, dar aceasta îi va primi înapoi dacă se căiesc.

În cartierul Scampia, unde drogurile se vând la liber, iar şomajul în rândurile tinerilor depăşeşte 40%, Papa Francisc a ascultat o imigrantă filipineză şi un şomer italian relatându-şi dificultăţile, precum şi un magistrat, vorbind despre "delincvenţă juvenilă, disperare şi moarte" în Napoli.

Papa le-a luat apărarea imigranţilor, spunând că ei nu ar putea fi consideraţi "fiinţe umane de clasa a doua". Suveranul Pontif a cerut salarii echitabile pentru muncitori şi s-a pronunţat împotriva corupţiei în viaţa publică.

"Câtă corupţie este în lume! Sper că aveţi curajul să curăţaţi oraşul şi să curăţaţi societatea, astfel încât să nu rămână acea duhoare a corupţiei", a subliniat oficialul catolic.

Discursul Papei a venit la o zi după ce ministrul italian al Transporturilor, Maurizio Lupi, şi-a dat demisia, în contextul unei anchete de mită privind contracte de lucrări publice. Lupi a negat orice implicare în infracţiuni.

Papa Francisc a fost aclamat de mulţime când a rostit în dialectul napolitan: "Fie ca Sfânta Fecioară să vă însoţească".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb