NASA vizează februarie 2022 pentru lansarea Artemis 1, prima misiune din programul de revenire pe Lună

G.U.
Internaţional / 23 octombrie 2021

NASA vizează februarie 2022 pentru lansarea Artemis 1, prima misiune din programul de revenire pe Lună

NASA a anunţat ieri că vizează luna februarie 2022 pentru lansarea Artemis 1, prima misiune din cadrul programului Agenţiei spaţiale americane de revenire pe Lună, informează AFP, conform Agerpres.

Misiunea, preconizată iniţial să aibă loc până la sfârşitul acestui an, va marca lansarea propriu-zisă a programului Artemis, care va permite Statelor Unite să trimită misiuni cu echipaj uman pe Lună, printre care şi prima femeie astronaut care ar ajunge pe suprafaţa selenară.

Acest prim zbor de test se va desfăşura fără astronauţi al bord: noua rachetă gigant a NASA, denumită SLS, va propulsa spre Lună capsula Orion, după care va reveni pe Terra.

''Fereastra de lansare din februarie se deschide pe 12, iar ultima oportunitate din februarie va fi pe 27'', a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă Mike Sarafin, responsabilul misiunii.

Dacă va fi cazul, în special dacă racheta nu va fi gata în timp util, alte ferestre de lansare sunt preconizate pentru luna martie (din 12 până în 27) şi în aprilie (din 8 până în 23).

Racheta a fost asamblată complet miercuri, cu capsula Orion în vârf, la Centrul Spaţial Kennedy de la Cap Canaveral în Florida. Ansamblul are o înălţime de circa 100 de metri.

''Este o etapă foarte importantă. Ne arată că ne aflăm pe ultima linie dreaptă a misiunii'', a comentat Mike Sarafin.

La începutul lunii ianuarie, lansatorul va fi adus la pista de lansare pentru o repetiţie generală. Rezervoarele vehiculului vor fi alimentate cu carburant şi va fi simulată o numărătoare inversă.

După realizarea acestui test, va fi anunţată data exactă de lansare.

Dacă va avea loc în prima jumătate a ferestrei de lansare din februarie, atunci misiunea va dura circa şase săptămâni. Dar dacă va avea loc în cea de-a doua jumătate, vehiculul va petrece doar circa patru săptămâni în spaţiu, a mai precizat Sarafin.

În luna martie, SLS a realizat cu succes un test static al motoarelor (procedură cunoscută sub denumirea ''hot fire'') în Mississippi după care racheta a fost transportată în Florida.

Orion a ajuns deja o dată în spaţiu în 2014, propulsată de o racheta Delta IV. A efectuat de două ori înconjurul Terrei pentru a testa în special scutul termic în momentul revenirii în atmosferă.

Dar de data aceasta, ''când vom reveni de pe Lună, viteza va fi mult mai mare, iar temperatura mult mai ridicată'', a subliniat Mike Sarafin.

Artemis are mai multe obiective, a detaliat acesta: să demonstreze capacitatea capsulei Orion de a reveni de pe Lună, de a opera în spaţiul îndepărtat, unde ''temperaturile sunt cu mult mai scăzute decât pe orbita terestră joasă'', precum şi recuperarea cu succes a rachetei.

Sunt prevăzute şi obiective suplimentare cum ar fi studierea efectului radiaţiilor pentru viitori astronauţi care vor ajunge pe Lună şi, nu în ultimul rând, realizarea unui selfie al capsulei cu Luna în plan îndepărtat.

Responsabilii NASA nu au dorit să precizeze vineri dacă urmează să fie revizuit şi calendarul misiunii Artemis 2.

Pentru moment, această a doua misiune este preconizată pentru 2023 şi va implica un echipaj cu doi astronauţi la bord, care nu vor aseleniza însă.

Abia odată cu Artemis 3 astronauţii vor păşi din nou pe solul selenar. Data preconizată iniţial pentru această misiune era 2024, un termen care, în contextul actual, pare imposibil de respectat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rusii au facut-0 acum 5 decenii si nu se mai lauda zilnic.Poate maduc si oltenilor niste ridichi de lune.Vorna bncului din neagra perioada.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb