Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa a avertizat ţările membre ale alianţei în legătură cu repetarea, de către Rusia, a "scenariului ucrainean de destabilizare" în alte ţări din Europa de Est, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt.
Oficialul a precizat că există riscul apariţiei unor "militanţi înarmaţi fără însemne de identificare, care declanşează tulburări, ocupă clădiri guvernamentale, instigă populaţia, instruiesc separatiştii şi oferă consultanţă militară, putând contribui la destabilizarea gravă a unei ţări".
În Ucraina, Rusia demonstrează "un nou tip de război", a mai spus Breedlove, adăugând că, în prezent, cel mai important lucru este ca ţările membre NATO să fie pregătite pentru noi "omuleţi verzi", denumirea pe care presa le-a dat-o soldaţilor fără însemne oficiale care au apărut prima dată în această primăvară în Peninsula Crimeea, anexată în martie de Rusia. Preşedintele Vladimir Putin a negat că aceştia ar fi fost trimişi de Kremlin, denumindu-i "forţe de autoapărare locale". Ulterior, presa internaţională a scris că "omuleţii verzi" s-au dovedit a fi trupe speciale ale GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse), primind decoraţii de la Putin.
În acest context, generalul Philip Breedlove susţine că, în Europa de Est, forţele armate şi ale poliţiei trebuie să fie pregătite să facă faţă unor astfel de pericole.
Întrebat despre consecinţele pe care le-ar putea avea eventuala apariţie a "omuleţilor verzi" în alte ţări est-europene, Breedlove a evocat articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care stipulează dreptul de apărare colectivă în cazul unei agresiuni certe din partea unei terţe ţări.
"De aceea, trebuie să elaborăm scenarii interne, naţionale, pentru identificarea unor astfel de acţiuni şi pentru contracararea lor", a afirmat Breedlove, adăugând că, în ciuda agresiunii Rusiei faţă de Ucraina şi a sprijinului activ al Moscovei în favoarea separatiştilor din estul separatist, nu se pune problema unei intervenţii militare din partea NATO.
Generalul a mai spus că statele membre ale Alianţei au convenit asupra acordării unei asistenţe Ucrainei (pentru îmbunătăţirea capacităţilor militare ale acesteia), precum şi a unui sprijin în reformele în domeniul apărării întreprinse de Kiev.