NATO este gata să suplimenteze contingentul KFOR dacă tensiunile Kosovo-Serbia escaladează

F.D.
Internaţional / 17 august 2022

NATO este gata să suplimenteze contingentul KFOR dacă tensiunile Kosovo-Serbia escaladează

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un apel la calm astăzi după o întâlnire cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în cadrul căreia s-a discutat despre recentele tensiuni cu Kosovo, relatează DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Fac apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să evite violenţa", a spus Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul NATO alături de Vucic.

Secretarul general al NATO l-a primit pe preşedintele sârb pentru discuţii după ce, la sfârşitul lui iulie, o dispută privind plăcuţe de înmatriculare şi documente de identitate a dus la ridicarea de baricade şi la focuri de armă la frontiera Kosovo-Serbia.

KFOR, misiunea NATO de menţinere a păcii în Kosovo, care numără în jur de 4.000 de oameni, a anunţat atunci că monitorizează situaţia îndeaproape şi că este pregătită să intervină "dacă stabilitatea este pusă în pericol".

Deşi a salutat ameliorarea situaţiei, Stoltenberg a repetat că misiunea KFOR "va lua orice măsură este necesară pentru a asigura un mediu sigur şi libertatea de mişcare pentru toţi oamenii din Kosovo".

Orice astfel de decizie va fi proporţională pentru a reduce tensiunile, a spus Stoltenberg, subliniind că NATO, dacă va fi necesar, va desfăşura forţe suplimentare acolo unde vor fi necesare.

"Avem acum o misiune semnificativă, o prezenţă militară în Kosovo apropiată de 4.000 de soldaţi. Dacă este necesar, vom muta forţe, le vom desfăşura unde este nevoie de ele şi ne vom spori prezenţa. Deja ne-am sporit prezenţa în nord. Suntem gata să facem mai mult", a spus Stoltenberg.

După ce a discutat mai târziu cu premierul Kosovo, Albin Kurti, Stoltenberg a îndemnat ambele părţi să-şi rezolve divergenţele prin discuţiile politice organizate de Uniunea Europeană.

"Este o oportunitate pentru Kosovo să demonstreze că este un actor responsabil al comunităţii euro-atlantice", a spus Stoltenberg.

Kurti a elogiat contribuţia NATO la securitatea ţării sale după întâlnirea sa cu Stoltenberg, reafirmând dorinţa Kosovo de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice.

Kosovo, care are o populaţie formată predominat din etnici albanezi, şi şi-a declarat independenţa în 2008 faţă de Serbia.

Serbia nu a recunoscut independenţa Kosovo şi continuă să revendice acest teritoriu, notează DPA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb