Finlanda va găzdui în această lună o întâlnire cu reprezentanţii Suediei şi Turciei consacrată memorandumului semnat de cele trei ţări pentru a permite aderarea celor două state nordice la NATO în pofida opoziţiei iniţiale la Ankara, a anunţat ieri ministrul finlandez de externe, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Reprezentanţi ai Finlandei, Suediei şi Turciei se vor întâlni în Finlanda în august", a declarat presei Pekka Haavisto.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a anunţat anterior că o reuniune tripartită ar putea avea loc pe 26 august, fără a preciza locul.
Finlanda şi Suedia au renunţat la politica lor tradiţională de neutralitate solicitând aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie.
Aderarea lor a fost deja ratificată de SUA şi peste jumătate din cele 30 de state membre NATO. Numai Turcia s-a opus candidaturii lor, solicitând concesii din partea Finlandei şi a Suediei.
În cursul reuniunii vor continua discuţiile bazate pe memorandumul pe care cele trei ţări l-au semnat în iunie, la Madrid, a precizat Haavisto.
Semnarea acestui memorandum a permis ridicare veto-ului Ankarei la aderarea celor două ţări la NATO.
Textul confirmă că Stockholm şi Helsinki consideră Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) organizaţie teroristă şi că cele două capitale se angajează să nu susţină diverse grupuri considerate teroriste de Ankara, între care mişcarea armată kurdă YPG în Siria.
În acest text, Suedia şi Finlanda au acceptat să examineze cererile Ankarei de extrădare a suspecţilor acuzaţi de Turcia că au legătură cu tentativa de lovitură de stat din 2016 şi a militanţilor kurzi.
Săptămâna trecută, Suedia a anunţat prima extrădare a unui turc, dar ministrul turc al justiţiei a afirmat joi că acest anunţ nu satisface promisiunile făcute de Stockholm.