Opozantul rus Aleksei Navalnîi afirmă, la exact un an de la arestarea sa, că "nu regretă o secundă" faptul că s-a întors în Rusia şi îi îndeamnă pe ruşi să nu le fie frică, informează news.ro.
"Am făcut-o, nu o regret o secundă", scrie el pe reţele de socializare.
Navalnîi se referă la lupta sa împotriva Kremlinului şi la întoarcerea sa în Rusia, în pofda probabilităţii arestare sale, după ce s-a aflat luni de zile în convalescenţă în Germania, în urma unei otrăviri cu o substanţă de tip noviciok, de care acuză Kremlinul şi FSB.
Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie 2021, pe aeroportul din Moscova, la întoarcerea din Germania.
"După un an de închisoare, vă spun că le-am strigat celor (care mă susţineau atunci) în faţa tribunalului: nu vă fie frică", declară opozantul încarcerat, care difuzează cu regularitate mesaje pe reţele de socializare.
În postarea de luni el publică o imagine în care apare în ţinută de deţinut, împreună cu soţia sa, Iulia.
Aleksei Navalnîi s-a prezentat din nou în instanţă luni, de această dată în vederea examinării a două plângeri pe care le-a depus împotriva administraţiei penitenciare.
Tribunalul districtului Petuşki din regiunea Vladimir, unde este încarcerat opozantul, examina cele două dosare.
Aleksei Navalnîi a participat la prima şedinţă prin video, închis într-o cuşcă, potrivit unor imagini difuzate de postul online independent Dojd.
El a fost arestat la 17 ianuarie 2021 pe un aeroport, la Moscova, în pofida faptului că se întorcea din convalescenţă, din Germania, în urma unei grave otrăviri în Siberia, în august, de care-l acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin.
Rusia nu a dechis niciodată o anchetă cu privire la această tentativă de asasinat, afirmând că nu are niciun indiciu în acest sens şi acuzând Berlinul de faptul că nu-i împărtăşeşte analizele medicale ale opozantului.
Un denunţător al corupţiei elitelor ruse, Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de "fraude" pe care-l denunţă drept motivat politic.
Această condamnare a provocat un val de condamnări internaţionale şi impunerea unor noi sancţiuni occidentale Moscovei.
Unul dintre "locotenenţii" săi care trăieşte în exil, Leonid Volkov, apreciază pe reţele de socializare că data de 17 ianuarie "va intra în istorie ca începutul sfârşitului putinismului".
Arestarea lui Navalnîi a declanşat mai multe manifestaţii mari, în urmă cu un an, însă acestea au fost reprimate rapid şi în mod brutal.
Apoi mişcarea lui Navalnîi a fost interzisă drept "extremistă", iar opozanţi, presa şi ONG-uri considerate critice cu Kremlinul au fost vizate de un val de reprimare tot mai puternic.
Aleksei Navalnîi este vizat în noi proceduri penale, cu privire la "extremism", care l-ar putea ţine în închisoare mulţi ani.