Ne lipseşte un trimestru să ieşim din recesiune
IZABELA SÎRBU, EMILIA OLESCU, GABRIELA CĂPĂŢÂNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 august 2010
PIB-ul ţării noastre a dat primul semnal de creştere în al doilea trimes-tru din acest an (plus de 0,3% faţă de primul trimestru), după aproape doi ani de scăderi continue. Dar ne aflăm, încă, pe minus, comparativ cu anul trecut.
Totuşi, fluctuaţia Produsului Intern Brut nu este atât de dramatică încât să justifice panica indusă de severitatea măsurilor adoptate de Guvern.
"Conform primelor estimări, produsul intern brut în trimestrul al doilea 2010 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3%, comparativ cu trimes-trul I 2010 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2009, Produsul Intern Brut a înregis-trat o scădere cu 0,5% pe seria brută şi cu 0,6% pe seria ajustată sezonier", potrivit Institului Naţional de Statistică.
Datele prezentate vineri de INS sunt în linie cu anticipările experţilor FMI şi ai analiştiilor consultaţi de BURSA. Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara, recent, că, deşi economia va înregistra o uşoară creştere în al doilea trimestru, va reveni la scădere în următoarele două trimes-tre, astfel că va închide anul cu o contracţie de 1,9%.
Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoner, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea al anului 2009.
Autorităţile române si FMI mizează pe o revenire a economiei în 2011, când, conform acestora, PIB-ul ar putea creşte cu 1,5 - 2%.
Nimeni nu speră, însă, ca în trimes-trul al treilea să mai înregistrăm vreo creştere. Dacă acest lucru s-ar petrece, atunci, din punct de vedere tehnic, vom fi ieşit din recesiune. Ieşirea din criză este definită, din punct de vedere tehnic, drept succesiunea a două trimestre de creşteri ale Produsului Intern Brut.
• Cristian Pârvan: "Cred că suntem singura ţară în care PIB scade şi moneda se întăreşte".
Uşoara creş-tere de 0,3% a PIB, estimată de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru cel de-al doilea trimestru al anului în curs, comparativ cu primele trei luni ale lui 2010, se datorează în exclusivitate oamenilor de afaceri, susţin, la unison, reprezentanţii acestui sector.
Astfel, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a precizat că "evoluţia pozitivă a PIB, atât cât este ea, reprezintă 100% activitatea oamenilor de afaceri. Ei au făcut Produsul Intern Brut, fără niciun ajutor de la stat şi cu măsuri care le afectează activitatea".
Domnia sa face referire atât la faptul că angajatorii sunt obligaţi să încheie cartea de muncă a salariaţilor cu cel puţin o zi înainte ca aceştia să-şi înceapă lucrul, cât şi la obligativitatea antreprenorilor de a-şi depune cazierul juridic, fiind necesar "ca aceşti oameni de afaceri să-şi piardă zile întregi pe la cozi".
Cristian Pârvan ne-a spus că oamenii de afaceri au făcut tot posibilul să scoată profit, în ciuda contracţiei pieţei interne. De asemenea, reprezentantul AOAR sus-ţine că un merit deosebit îl au angajaţii acestor firme, care au înţeles şi au acceptat reducerile de salarii de anul trecut cu până la 30-40%, în speranţa că anul aces-ta piaţa îşi va reveni. Domnia sa a subliniat şi aportul BNR, prin menţinerea cursului de schimb fără fluctuaţii mari, fapt care, pe de o parte îi ajută pe exportatori, iar pe de altă parte influenţează negativ firmele mici, cu activitate internă: "Cred că suntem singura ţară în care PIB scade şi moneda se întăreşte".
Referindu-se la perioada care urmează, Cristian Pârvan consideră că, în ceea ce priveşte industria, semnele sunt pozitive şi speră ca acest sector "să-şi revină, cu ajutorul colaboratorilor externi", întrucât industria se adresează, în mare parte, exportului, piaţa internă fiind contractată.
• Maria Grapini: "Ne confruntăm cu cea mai mare criză de lichidităţi din ultimii 20 de ani"
Maria Grapini, preşedintele Asociaţiei Femeilor Antreprenor din România (AFAR), referindu-se la scăderile estimate de INS în cel de-al doilea trimestru 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009 şi, mai ales, la reducerea de 1,5% a PIB pe primul semestru al anului în curs comparativ cu primele şase luni ale anului trecut, consideră că "entuziasmul nu ar trebui să fie prea mare". Şi potrivit domniei sale, nici piaţa internă şi nici măsurile adoptate de Guvern nu au ajutat la creşterea PIB, "meritul fiind exclusiv al mediului privat şi al pieţelor externe. Uşoara creştere a PIB nu are nicio legătură cu traiul de zi cu zi". Ajutaţi şi de curs, exportatorii, ne-a precizat Maria Grapini, au scăzut din cheltuielile administrative pentru a compensa pierderile rezultate din măsurile adoptate de Executiv.
În ceea ce priveşte estimările pentru următoarea jumătate de an, preşedintele AFAR consideră că "ne aşteaptă o perioadă foarte grea, pentru că nu mai avem resurse de materii prime în ţară. Au crescut mult preţurile materiilor prime din import. Astfel, exporturile depind de importuri, iar noi suntem la mâna furnizorilor." La creşterile de preţ anunţate se adaugă şi faptul că firmele plătesc la import în momentul achiziţionării mărfii, iar încasările din export se fac după 60-90 de zile din momentul vânzării, ceea ce va conduce la un blocaj al încasărilor şi al posibilităţii de continuare a activităţii de comerţ, este de părere Maria Grapini: "Ne confruntăm cu cea mai mare criză de lichidităţi din ultimii 20 de ani. Putem să avem profit pe hârtie şi să intrăm în insolvenţă, pentru că nu avem bani să ne plătim furnizorii. Întreprinderile nu mai demarează nici proiecte cofinanţate, pentru că le este teamă. Investiţiile sunt blocate şi din cauza sentimentului psihologic. Ar trebui să avem o guvernare care, printr-un management al crizei, să vină cu soluţii şoc, care să ne scoată din aceas-tă anestezie în care am intrat cu toţii, producători şi consumatori", a conchis reprezentantul femeilor antreprenor din România.
• Dragoş Cabat, CFA: "Abia şi-a revenit industria, însă consumul nu s-a redresat"
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA), Dragoş Cabat, ne-a declarat că, după cum era de aşteptat, factorii care au dus la creşterea economiei în trimestrul II faţă de primul trimestru au fost industria şi exporturile. "Şi agricultura a mers bine, însă comerţul, serviciile şi construcţiile au înregistrat scăderi", ne-a precizat Dragoş Cabat.
Domnia sa consideră că în trimes-trul III vom vedea o scădere a economiei, comparativ cu trimestrul doi din cauza măsurilor de austeritate pe care Guvernul le-a implementat. Preşedintele CFA este de părere, însă, că vom avea o creştere în ultimul trimestru al acestui an sau în prima parte a anului următor.
Domnia sa ne-a mai spus că sectoarele care îşi vor reveni sunt cele tradiţionale, şi anume industria auto, chimie, petrol, siderurgie.
"Datele au mers încă în jos, trebuie să mai aşteptăm ca să ajungem la o creştere economică. Abia şi-a revenit industria, însă consumul nu s-a redresat", a conchis Dragoş Cabat.
• Lucian Anghel, BCR: "Tendinţa este de îmbunătăţire a economiei"
Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, ne-a spus că datele publicate vineri reprezintă o veste pozitivă şi arată că economia se îmbunătăţeşte. "Această creştere de 0,3% este o ves-te pozitivă, iar trendul va fi de îmbunătăţire a economiei", ne-a declarat Lucian Anghel. Domnia sa mai spune că aproape toţi indicatorii economici s-au îmbunătăţit. De asemenea, economistul şef al BCR mai spune că industria şi exportul au salvat economia, dar nici agricultura nu a mers rău.
Însă, al treilea trimestru se suprapune cu creşterea TVA, cu dezastrele provocate de inundaţii şi cu reducerea salariilor din sectorul public, ceea ce indică o scădere a economiei, mai spune Lucian Anghel.
"Dacă am fi exclus măsurile de austeritate, inundaţiile şi creşterea TVA, am fi văzut o creştere economică de 0% pe tot anul acesta", a adăugat domnia sa. Lucian Anghel a mai spus că, probabil, vom avea o creştere economică în anul următor.
"Consumul nu şi-a revenit, însă nu este vorba de revenirea consumului. Impactul a fost negativ, iar industria nu a putut să tragă cifrele negative", a mai spus domnul Anghel.
Oficialul BCR a mai precizat că se aştepta la o creştere de 0,6%, însă banca îşi va revizui prognoza.
• Croitoru: Trebuie să rămânem prudenţi
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ne-a declarat că revenirea PIB-ului în al doilea trimestru este un semnal bun, iar componenţa acestei creşteri a confirmat ceea ce ştiam deja, respectiv revenirea industriei, care s-a văzut prin creşterea exporturilor.
Ţara noastră ocupă locul trei în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea exporturilor intra şi extra comunitare în perioada ianuarie - mai, de 25%, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor Eurostat.
Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru primul trimestru din 2010 a fost de 96,70 miliarde lei, în scădere cu 2,6% faţă de trimestrul I 2009, singurul sector care a înregistrat creşteri ale volumului de activitate fiind industria, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
"Cererea internă a rămas însă slabă, în principiu şi datorită creşterii TVA, sectorul imobiliar a rămas la fel de îngheţat şi nu văd semne de revenire, de aceea trebuie să rămânem prudenţi", a mai spus domnul Croitoru, care a recunoscut totuşi că nu prea există resorturi foarte mari de continuare a creşterii economice în următorul trimestru.
Cu toate că PIB-ul din prezent este la acelaşi nivel cu cel din 2008, când salariile bugetarilor erau mult mai mari decât cele din prezent, domnul Croitoru ne-a explicat de ce are loc acum această constrângere salarială: "În 2007 şi 2008, s-a aruncat cu bani în mod iresponsabil în pensii şi salarii, iar acum a venit momentul să plătim excesele de atunci". "Rămânem cu prudenţă optimişti", a conchis domnul Croitoru. (IZABELA SÎRBU)
• Leul s-a apreciat
Moneda naţională s-a apreciat uşor după publicarea datelor privind creşterea PIB cu 0,3% în trimestrul al doilea, iar cotaţiile au coborât pentru scurt timp la 4,2260 lei/euro.
Primele cotaţii afişate de bănci vineri dimineaţă s-au situat la 4,2270 - 4,2300 lei/euro, sub nivelul de la închiderea de joi, când schimburile se operau la 4,2330 - 4,2355 lei/euro.
Potrivit unui dealer, evoluţia leului nu prea a fost influenţată de datele interne, piaţa valutară corelându-se exclusiv cu pieţele externe.
"A fost o şedinţă calmă, stabilă, cu o volatilitate extrem de redusă. Nu cred că datele cu privire la creşterea economică din al doilea trimestru au influenţat în vreun fel cursul", ne-a explicat dealerul citat.
Banca Naţională a afişat, vineri, o cotaţie de 4,2327 lei/euro, după două zile consecutive de depreciere a monedei naţionale. Leul s-a apreciat uşor şi în raport cu dolarul, rata de referinţă avansând cu 0,67 bani, la 3,2953 lei/dolar, de la paritatea de joi, de 3,3020 lei/dolar. (IZABELA SÎRBU)
• Bursa de Valori Bucureşti, cu ochii pe datele externe
Datele privind evoluţia economiei autohtone au o influenţă nesemnificativă asupra cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti, investitorii autohtoni ghidându-se mai mult după informaţiile despre mersul economiilor dezvoltate, spun brokerii contactaţi de ziarul BURSA.
"Faptul că PIB-ul României a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru al anului faţă de primul trimestru descrie o variaţie nesemnificativă pentru mersul general al economiei. Astfel de date sunt în rând cu aşteptările, nu ne mai aduc nimic nou", a spus, pentru ziarul BURSA, Adrian Mănăilă, de la casa de brokeraj "Eldainvest", adăugând: "În plus, cam toată lumea care tranzacţionează la Bursă este cu ochii pe americani pentru că urmează să vină date importante de acolo. Dacă te uiţi pe Bursa noastră, în afară de SIF-uri (societăţi de investiţii financiare) nu prea se mai tranzacţionează nimic. În ziua în care Petrom a anunţat un profit extraordinar, acţiunile au scăzut".
Marian Lupu, de la "Estinvest" susţine că este nevoie de mai multe date pozitive pentru ca încrederea în mersul economiei autohtone să fie restabilită. Până atunci, însă, investitorii de la Bucureşti tranzacţionează după datele de la americani, a subliniat sursa citată.
"Nu cred că investitorii au trecut cu vederea informaţia privind evoluţia PIB-ului în al doilea trimestru, încrederea începe să revină încet-încet, însă este nevoie de mai multe informaţii pozitive ca ea să fie reconstruită integral. Bursa noastră este influenţată mai mult de datele din afară decât de cele interne, aşa este de mult timp", a precizat Marian Lupu.
Vineri, principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti au consemnat creşteri nesemnificative, urmărind tendinţele externe. (ŞTEFANIA CIOCÎRLAN)
1. fără titlu
(mesaj trimis de Franklin în data de 16.08.2010, 08:57)
Carevasazica, si-au exprimat opiniile pretioase in acest articol atat seful asociatiei "oamenilor" de afaceri cat si sefa "femeilor" de afaceri, ignorandu-se butada "Ce oameni si femeile astea". Cred ca suntem singura tara in care viata bate filmul (comedie).
O bila neagra pentru Cristian Parvan, cel mai mare tepar si sinecurist dintre persoanele zise publice. Singurul director general de combinat siderurgic care a reusit prabusirea societatii pe care o conducea, bineinteles, fara sa vrea.
Si inca o remarca, sunt prea multi ofiteri acoperiti printre cei care isi dau cu parerea despre criza in articolul de fata. Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2010, 09:32)
sunt de acord.un bilbiit,hot,excroc,mincinos.lu creaza de mult la 2 capete acest PARVAN.eu am mai ziso si cu alta ocazie.despre of.acoperiti sa auzim numai de bine cand vom scapa de ei si copiii lor.