Turneul de tenis "BRD Năstase Ţiriac Trophy", care urmează să aibă loc între 21 şi 27 aprilie, reprezintă singurul eveniment sportiv internaţional de mare anvergură care se ţine anual în ţara noastră, sportul alb devenind "o adevărată industrie", a precizat, vineri, Ion Ţiriac. Domnia sa a declarat: "Acest turneu de tenis este singurul eveniment sportiv internaţional care se ţine anual în ţara noastră. De asemenea, este singurul de acest calibru din această parte a lumii. Nici Ungaria, Bulgaria, Ucraina sau Serbia nu găzduiesc astfel de turnee. Suntem aici ca să rămânem. Tenisul a devenit o adevărată industrie, un business în toată regula. Turneele neprofitabile pot fi vândute şi organizate de altcineva, în alt loc. Condiţia impusă de ATP este de a se păstra suprafaţa de joc".
În acest moment, turneul ATP de la Bucureşti este unul de rang 250 (n.r. câştigătorul acumulează 250 de puncte ATP), dar Ion Ţiriac susţine că, în scurt timp, se vor face investiţiile necesare pentru ca în Capitală să poposească cei mai importanţi jucători ai lumii.
"Suntem foarte mulţumiţi de valoarea jucătorilor prezenţi la Bucureşti, ţinând cont că suntem turneu de 250 de puncte. Când vom trece la ATP 500, punctele puse în joc vor fi duble, iar costurile triple. Eu nu cunosc niciun turneu fără sprijinul autorităţilor locale. Avem promisiuni că BNR va renova complet arenele de tenis pentru ediţia de anul viitor", a mai declarat omul de afaceri, care a conchis: "Nu mă interesează politica, întotdeauna în an electoral am probleme. S-ar putea să mă schimb, cine ştie, dar anul acesta nu se pune problema. Important este să readucem sportul în România. În doi-trei ani, sper să putem organiza grand-prix-uri internaţionale de judo, nataţie, atletism şi alte sporturi".
Bogdan Enoiu, preşedintele turneului, ne-a declarat că implicaţiile unui astfel de turneu sunt foarte importante pentru Bucureşti şi pentru ţara noastră şi că, anul viitor, arenele vor fi renovate pentru a organiza manifestaţii sportive de talia turneelor ATP 500. Domnia sa a detaliat: "După cum ştiţi, dorim ca acest turneu să devină unul important din circuit. Vrem şi credem că vom reuşi să îl transformăm în turneu de 500 de puncte până la sfârşitul deceniului. Suntem optimişti cu privire la acest lucru. Anul viitor, premiile vor depăşi 500.000 euro. ATP ne impune o creştere a valorii acestora, de la an la an, cu câte 10%. Găsim greu sponsorii, dar ne-am obişnuit de 15 ani cu asta. Totul ne costă un milion euro. 500.000 premiile şi alte 500.000 organizarea. Statul nu se implică deloc. Niciodată nu am avut nicio legătură cu statul. Nu ne interesează, nu vrem. Trebuie să fie o conlucrare între BNR şi primărie la Arene, iar Banca Naţională chiar are în plan modernizarea acestora. Problema ar fi dacă se termină lucrările în timp util sau trebuie să ne relocăm un an. Dacă o vor face, trebuie să o mărească pentru ATP 500".
Un turneu ATP 500 ar însemna foarte mult pentru Bucureşti, ţinând cont de valoarea jucătorilor prezenţi şi de mediatizarea de care se bucură un astfel de eveniment pe plan global, a adăugat Bogdan Enoiu.
"Mai vin şi turişti, în special din Est. Am avut bulgari, chiar şi sârbi au venit. Dar la un turneu de 500 de puncte, vă daţi seama că lucrurile vor căpăta cu totul alte dimensiuni", ne-a mai precizat preşedintele turneului.
Contactaţi de ziarul BURSA pentru a oferi amănunte cu privire la proiectul de modernizare a Arenelor BNR, oficialii Băncii Naţionale s-au declarat surprinşi de afirmaţiile organizatorilor turneului de tenis.
Domniile lor ne-au explicat: "Arenele BNR au chirie zero pe perioada turneului, există doar contract de comodat, prin care organizatorii plătesc numai utilităţile. Acesta este felul nostru de a sprijini sportul. Nu ştim nimic despre eventualele investiţii în Arenele BNR, credem că acestea sunt destul de moderne la ora actuală. Afirmaţiile domnului Ţiriac au fost destul de ambigue. Poate, în bugetul pe anul 2015, se vor regăsi astfel de specificaţii, pentru moment nu cunoaştem nimic".
Reprezentanţii Băncii Centrale au continuat: "Deţinem Arenele BNR din anul 1946. În perioada comunismului, altcineva a avut dreptul de a le administra. Din anul 1989, am revenit acolo cu drepturi depline".
Referitor la stadionul Cotroceni, aflat, de asemenea, în administrarea BNR, reprezentanţii Băncii au declarat că acesta nu mai poate găzdui meciuri de fotbal şi că, în acest moment, arena este folosită de angajaţii instituţiei: "Stadionul Cotroceni a găzduit meciuri din campionatul de oină, sportul nostru naţional. Referitor la meciuri de fotbal, în momentul de faţă, acesta nu mai corespunde standardelor impuse de FIFA şi UEFA, care se înăspresc de la un la altul. Stadionul este folosit de angajaţii şi personalul Băncii, aşa cum era la început".
• La "BRD Năstase Ţiriac Trophy" vin nume importante din lumea tenisului
Principalul favorit al turneului de tenis este jucătorul rus Mikhail Youzhny (15 ATP), fostul număr 8 mondial, deţinător a 10 titluri la simplu şi 9 la dublu. Gilles Simon (23 ATP), triplu campion la Bucureşti şi Gael Monfils (25 ATP), fost număr 7 mondial, se află pe următoarele două poziţii în clasamentul favoriţilor la trofeu.
Vasek Pospisil (27 ATP), Florian Mayer (29 ATP) şi Lukas Rosol, jucătorul ceh care anul trecut a plecat acasă cu trofeul, se numără şi ei printre favoriţi. De asemenea, Sârbul Janko Tipsarevic, fost număr 8 mondial, şi francezul Nicolas Mahut, protagonist al celui mai lung meci din istoria tenisului, jucat împotriva americanului John Isner, în turul al doilea de la Wimbledon, în 2010, vor fi şi ei prezenţi pe tabloul "BRD Năstase Ţiriac Trophy".
Un wild-card a fost oferit deja lui Victor Hănescu, cel mai bine clasat jucător român în clasamentul ATP (locul 87), urmând ca celelalte două sa fie anunţate de organizatori până la începutul turneului. Potrivit lui Bogdan Enoiu, există şanse importante ca un jucător din Top 10 mondial să ajungă la Bucureşti.
Premiile totale oferite de organizatori se ridică la 426.650 de euro, urmând ca jucătorul care triumfă pe zgura de la Bucureşti să plece acasă cu un cec în valoare de 77.315 euro.
Preţul biletelor variază între 15 şi 40 de lei, în timp ce abonamentul TennisPass are preţul de 120 de lei. Intrarea este liberă pentru publicul larg în perioada 19-20 aprilie, când au loc calificările, iar copiii cu vârstă preşcolară, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de acces liber şi între 21 şi 25 aprilie, în limita a 1.000 de intrări pe zi.