Necesarul de apă din sol nu va putea fi asigurat nici dacă în lunile iulie-august vor cădea precipitaţii în parametri normali, a arătat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu. Cele mai afectate de secetă sunt culturile de păioase, în special cele de grâu. La 22 iunie, cel mai scăzut nivel al apei din sol la culturile de grâu era înregistrat în sudul, estul şi sud-estul ţării, fiind mai mic de 300 mc apă la hectar (aici este înregistrat fenomenul de secetă pedologică extremă). Potrivit lui Sandu, suprafeţele cele mai afectate de secetă rămân, în continuare, sud-estul şi estul ţării, unde deficitele de apă vor înregistra cele mai ridicate valori. La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Lucia Ana Varga, a dat asigurări că, în prezent, nivelul apei în lacurile de acumulare este de peste 80% din capacităţile normale, iar apa este suficientă pentru consum în următoarele 50 zile, fără restricţionare. "Amenajarea hidrografică a României permite acumularea unor mari cantităţi de apă în lacurile de acumulare. Gradul de umplere a lacurilor de acumulare este de peste 80% (4 milioane metri cubi de apă la nivelul întregii ţări), iar în următoarele 50 zile vom putea asigura apa necesară (pentru cei care se aprovizionează din lacuri şi puţuri), fără a fi necesară restricţionarea apei", a spus Varga, citat de Rompres. Potrivit academicianului Cristian Hera, cea mai lungă perioadă de secetă înregistrată în România a fost în 1913, în Slobozia, când seceta a durat 122 zile. În ultima sută de ani, în zona Munteniei şi Moldovei au fost înregistraţi 51 ani secetoşi şi trei ani extrem de secetoşi. Dacă în 2000, la nivel mondial, cantităţile de apă dulce erau de 7.000 metri cubi pe cap de locuitor anual, pentru 2025 se estimează un volum de 5.100 metri cubi apă pe cap de locuitor.
Necesarul de apă din sol nu va putea fi asigurat nici dacă în iulie şi august vor cădea precipitaţii în parametri normali
F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 26 iunie 2007