Negociatorii gherilei ELN se întorc în Columbia

V.G.
Internaţional / 3 octombrie 2022

Negociatorii gherilei ELN se întorc în Columbia

Delegaţia pentru dialog a gherilei columbiene ELN (Armata de Eliberare Naţională), care se afla de patru ani în Cuba după întreruperea convorbirilor cu guvernul de la Bogota, a informat ieri că revine în Columbia în cadrul noilor negocieri de pace promise de preşedintele columbian Gustavo Petro, a anunţat ministrul de Externe cubanez, potrivit Agerpres.

"Delegaţia de pace a ELN a părăsit teritoriul cubanez duminică, 2 octombrie", a anunţat ministrul cubanez Bruno Rodriguez Parrilla pe Twitter.

"Venezuela salută executarea protocoalelor convenite între guvernul Republicii Columbia şi Armata de Eliberare Naţională pentru revenirea în siguranţă şi garantată a delegaţiei de pace rămase în Cuba", a afirmat la rândul său pe Twitter vicepreşedinta venezueleană Delcy Rodriguez.

Postul de radio columbian Radio Caracol a difuzat ieri o fotografie a delegaţiei pe o pistă în faţa unui avion al companiei aeriene venezuelene Conviasa, indicând că unul dintre liderii mişcării, Pablo Beltran, făcea parte din grup

De inspiraţie ghevaristă, ELN este ultima gherilă încă activă în Columbia, după ce Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au semnat un acord de pace în 2016.

Învestit în august, preşedintele columbian Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga şi el însuşi fost membru de gherilă, lucrează la un plan de pace totală pentru a pune capăt violenţelor din ţara sa după mai bine de 50 de ani de lupte neîncetate.

El şi-a afirmat în special dorinţa de a negocia cu ELN, dar şi cu disidenţi ai ex-FARC (care resping acordul din 2016), sau de a discuta cu bandele de traficanţi de droguri predarea lor în faţa justiţiei.

Cea mai mare facţiune disidentă a FARC din Columbia, care a respins acordul de pace din 2016, a anunţat la sfârşitul lunii septembrie suspendarea atacurilor împotriva forţelor de securitate pentru a obţine o încetare bilaterală a focului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb