În Bucureşti vor fi testaţi pentru coronavirus, pentru început, 10.000 de oameni în cadrul unui proiect pilot derulat împreună cu Primăria Capitalei, pentru "a avea o previziune şi o evoluţie a pandemiei la nivel de Bucureşti" a declarat astăzi Nelu Tătaru, la scurt timp după ce a fost numit ministrul Sănătăţii.
Criteriile de testare rămân cele anunţate săptămâna aceasta de Institutul Naţional de Sănătate Publică, "dar vom accentua suplimentar cu cadrele medicale - cei care sunt contacţi şi contacţi ai contacţilor - cu persoanele din grupele de risc, cu persoane instituţionalizate." spune Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru s-a aflat în ultimele 3 zile la Suceava, unde spitalul judeţean a fost închis după ce 170 de cadre medicale şi pacienţi s-au infectat cu coronavirus. De asemenea, 8 dintre cele 18 decese provocate de coronavirus în România s-au înregistrat la pacienţi internaţi în spitalul din Suceava.
Noul ministru al Sănătăţii spune că spitalul poate fi redeschis în 48 de ore, după ce a fost dezinfectat, însă rămâne problema resursei medicale
"După ce am văzut la Suceava, trebuie să ne ancorăm mai mult în realitatea pe care o avem în teren în acest moment. Dacă ne referim la Suceava, avem un conglomerat de nereguli care au dus la această transmitere accentuată a virusului - de la un personal medical care a fost descoperit pe partea de materiale de protecţie, a fost descoperit ca informare şi ca pregătire pentru un caz suspect, de la cazul în sine care a omis să spună sau nu a vrut să spună contextul epidemiologic, de la un traseu pe care l-a avut ancheta epidemiologică, în care au fost testări făcute în grup fără o anchetă prealabilă, fără a vedea care sunt adevăraţii contacţi, şi atunci diseminarea s-a făcut cum s-a făcut", declară Nelu Tătaru
Noul ministru al Sănătăţii a mai afirmat: "Priorităţile rămân în acest moment recăpătarea încrederii sistemului sanitar în el însuşi, recăpătarea acelei forţe de luptă pe care ar trebui să o aibă, o încredere pe care trebuie să o redea atât medicamentele suficiente, cât şi echipamentele suficiente, dar să nu uităm şi acele precauţii"
"Este un moment în care trebuie să adaptăm tot ce avem ca scenarii la realitatea din teren la fiecare focar în parte, fiindcă avem focare în diferite stadii de evoluţie. Suceava este un focar cu transmitere comunitară accelerată şi extinsă în acest moment, rămâne să limităm acest focar. La fel şi celelalte focare, trebuie să le limităm pentru a nu apărea focare mai mari, care pot fi pierdute de sub control", subliniază noul ministru al Sănătăţii.
1. Nea Nelu,
(mesaj trimis de sabin în data de 27.03.2020, 08:08)
pacat ca deja ai muscat si matale din "carligul" (sarma) aruncata de Firea...Sa vezi cum te va arata cu degetul limbuta peste vreo 2 luni...