NEPI Rockcastle raportează în T1 2024 creşteri de două cifre pentru venitul operaţional net şi vânzările chiriaşilor

R.S.
Miscellanea / 16 mai

NEPI Rockcastle raportează în T1 2024 creşteri de două cifre pentru venitul operaţional net şi vânzările chiriaşilor

NEPI Rockcastle a înregistrat o creştere de 12.7% a venitului operaţional net, în primul trimestru (T1) din 2024 faţă de T1 2023. Astfel, în primele trei luni din 2024, valoarea veniturilor operaţionale nete a atins 135 de milioane de euro.

Creşterea veniturilor operaţionale nete a fost de 9,4% în baza indicelui LFL (like-for-like). Această majorare semnificativă a performanţei survine ca urmare a creşterii tarifelor de bază ale chiriilor şi a cifrei de afaceri a chiriaşilor, precum şi a gestionării riguroase a costurilor operaţionale ale companiei, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Vânzările chiriaşilor, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari în T1 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul vizitatorilor din centrele comerciale deţinute de NEPI Rockcastle a crescut cu 14%, în timp ce valoarea medie a coşului de cumpărături a fost cu 8,8% mai mare, în pofida unui nivel al inflaţiei inferior comparativ cu T1 2023, potrivit unui comunicat.

"Înregistrăm în continuare o creştere importantă, care reflectă atât rezultatele solide ale chiriaşilor, cât şi o bună gestionare a proprietăţilor noastre din Europa Centrală şi de Est. Performanţele pieţelor pe care activăm pot fi observate prin creşterea consumului, care s-a tradus printr-o majorare de două cifre a vânzărilor chiriaşilor din centrele pe care le deţinem. Cererea de spaţii comerciale, în special din partea retailerilor internaţionali, rămâne foarte puternică, după cum arată numărul mare de noi contracte de închiriere semnate, precum şi rata de ocupare din centrele noastre, care este cea mai mare la nivel de industrie. Cheltuielile operaţionale au scăzut faţă de primul trimestru al anului trecut, în timp ce recuperarea costurilor de funcţionare s-a îmbunătăţit. Continuăm să căutăm surse suplimentare de creştere, cum este iniţiativa noastră de producţie a energiei regenerabile, care contribuie deja în mod pozitiv la rezultatele NEPI Rockcastle. În plus, contractarea finanţării verzi negarantate din partea Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC) ne oferă surse sumplimentare de refinanţare pe termen scurt şi sporeşte gradul de sustenabilitate a companiei şi certificările ecologice", a declarat Rudiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

Rata de neocupare a spaţiilor comerciale, raportată la 31 martie 2024, era de 2,2%, nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2023, ceea ce reconfirmă cererea puternică din partea chiriaşilor. De la finalul lunii aprilie, rata de colectare a chiriilor pentru T1 2024 a fost de peste 96%, iar pentru întregul an 2023, de 100%, se menţionează în comunicat.

NEVOI DE REFINANŢARE PE TERMEN SCURT, ÎNDEPLINITE PRIN NOUA FACILITATE DE CREDIT ŞI LICHIDITĂŢILE AMPLE

Grupul are o poziţie de lichiditate ridicată, cu 1,4 miliarde de euro în numerar şi facilităţi de credit angajate, disponibile la 31 martie 2024. Aceasta include prima tranşă, în valoare de 387 de milioane de euro, din facilitatea de împrumut verde negarantată obţinută de la Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), contractată în decembrie 2023. În aprilie 2024, NEPI Rockcastle a semnat o majorare cu 58 de milioane de euro a acestei facilităţi, ceea ce a dus valoarea totală a finanţării la 445 de milioane de euro. Facilitatea face parte dintr-un efort strategic de susţinere a iniţiativelor de sustenabilitate ale companiei, în România şi Bulgaria, şi de pregătire pentru rambursarea unei obligaţiuni de 500 de milioane de euro, cu scadenţa în noiembrie 2024. În afară de această obligaţiune, Grupul nu are alte datorii semnificative scadente în 2024.

Valoarea portofoliului de investiţii a atins pragul de 7 miliarde de euro, la 31 martie 2024 (incluzând şi Promenada Novi Sad din Serbia, proprietate deţinută în vederea vânzării), cu 0,2% mai mult decât în decembrie 2023, datorită investiţiilor în proiecte de dezvoltare realizate în primul trimestru din 2024. În conformitate cu politica grupului, în T1 2024 nu au fost efectuate evaluări ale proprietăţilor. Evaluările independente sunt incluse în rapoartele financiare semestriale şi de sfârşit de an, se precizează în comunicat.

INFORMATII PRIVIND PROIECTELE ÎN DEZVOLTARE

Lucrările la proiectele de dezvoltare aflate în curs de construcţie se desfăşoară conform graficului şi în limitele bugetare stabilite. În România, extinderea Promenada Bucureşti este programată pentru inaugurare în al patrulea trimestru (T4) din 2026. Au fost agreate deja condiţiile de închiriere pentru 52% din suprafaţa închiriabilă totală, care va fi disponibilă în urma extinderii. De asemenea, extinderea de 5.900 mp a Ploieşti Shopping City urmează să fie terminată în T4 2024, iar termenii de închiriere au fost agreaţi pentru 79% din suprafaţa suplimentară.

Centrul comercial Promenada Plovdiv (Bulgaria), care va avea o suprafaţă închiriabilă totală de 60.500 mp, se află în etapa de obţinere a autorizaţiilor. Începerea lucrărilor de construcţie este programată pentru T4 2024, iar finalizarea, în T4 2026, existând deja un interes puternic din partea retailerilor, se arată în comunicat.

Prima fază a proiectului de energie verde al companiei, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice în 27 de proprietăţi ale NEPI Rockcastle din România, este aproape finalizată. Până în prezent, investiţia în acest proiect se ridică la 34 de milioane de euro, cu o capacitate totală de energie instalată de 38 MW. Au început achiziţiile pentru cea de-a doua etapă a acestui proiect, care implică o extindere a programului pe alte pieţe unde este activă compania.

Valoarea proiectelor de dezvoltare ale NEPI Rockcastle aflate în construcţie sau în curs de autorizare este de peste 650 de milioane de euro, din care un total de 206 milioane de euro au fost investiţi până la 31 martie 2024.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb