• Precizări privind informatizarea alegerilor europarlamentare -
Net Consulting srl este o companie românească specializată în tehnica de calcul având o cifră de afaceri în 2006 de 26.5 milioane euro şi un profit net de circa 1.75 milioane euro. Rata profitului este foarte bună pentru industria IT iar compania nu a înregistrat niciodată în decursul istoriei de 12 ani de la înfiinţare datorii la bugetul de stat sau la partenerii de afaceri.
Net Consulting a furnizat în baza unor contracte legal încheiate suportul informatic necesar centralizării rezultatelor alegerilor prezidenţiale, parlamentare şi locale în anii 2000 şi 2004 la nivelul întregii ţări, alegerilor locale la nivelul Bucureşti în 2005, respectiv Referendum-ul din 2007. În această perioadă au câştigat alegerile formaţiuni şi persoane de diverse culori politice.
Aplicaţiile informatice dezvoltate de specialiştii firmei sunt elaborate cu respectarea întocmai a normelor legale, în general şi a reglementărilor referitoare la organizarea alegerilor, în special. Aceste reglementări sunt întotdeauna cuprinse în Caietele de Sarcini ale procedurilor de achiziţii publice.
Respectivele aplicaţii informatice nu au culoare şi conţinut politic, iar autorităţile şi organismele statului implicate în procesul electoral (îndeosebi INS) au asigurat, de fiecare dată, posibilitatea ca orice persoane interesate, care dispun de competenţa necesară, din cadrul partidelor politice şi al societăţii civile să se poată convinge de corectitudinea acestor instrumente informatice. Faptul că ele nu pot fi şi nu au fost niciodată utilizate ca mijloc de fraudare, viciere sau influenţare a rezultatelor în alegeri, a fost confirmat, de fiecare dată, atât de numărătorile paralele efectuate de către reprezentanţii tuturor partidelor politice cât şi de experţi independenţi nominalizaţi de către societatea civilă (cazul alegerilor din 2004).
Anterior desfăşurării alegerilor din decembrie 2004, Autoritatea Electorală Permanentă a invitat experţii în informatică ai tuturor partidelor şi ai candidaţilor la Preşedinţie să analizeze aplicaţiile informatice utilizate pentru centralizarea rezultatelor.Nici o critică nu a fost formulată atunci la adresa acestor programe de calculator.
Numai dupa încheierea primei etape a procesului electoral, chiar dacă numărătorile paralele indicau corectitudinea rezultatului, au fost lansate din zona politicului acuzaţii privind o pretinsă viciere a rezultatelor alegerilor parlamentare şi prezidenţiale ("aţi minţit poporul cu calculatorul"), acuzaţii la care au renunţat ulterior, chiar şi aceia care le-au pus în circulaţie.
Disfuncţionalităţile în 2004 au apărut la nivel de secţie de votare (acolo unde fizic se numără voturile de către comisii în care au fost reprezentate toate partidele) şi nu în etapa centralizării rezultatelor, în care nu a existat nicio problemă legată de aplicaţie.
Subliniem că Net Consulting este doar producătorul programelor pentru centralizarea rezultatelor votării care NU este o aplicaţie pentru numărare de voturi ci de centralizare a informaţiilor cuprinse în Procesele Verbale ale Secţiilor de Votare. Ca atare, Net Consulting NU este implicată în numărarea voturilor în cadrul Birourilor Electorale, nu a avut şi nu are operatori în teritoriu, aplicaţia preia datele doar de la nivel de proces verbal centralizat, când ele sunt deja numărate şi validate de comisii constituite din reprezentanţi ai tuturor partidelor politice. UN DVD cu imaginile scanate ale Proceselor Verbale pentru TOATE secţiile de votare este pus la dispoziţie imediat. Ca atare, este imposibil să inducă erori de genul celor vehiculate, fără suport, la sfârşitul anului 2004 şi reluate, recent, în mass media de către anumite persoane.
Experţii aduşi special din străinătate să verifice aplicaţia au dat un verdict fără echivoc şi anume că aplicaţia a fost elaborată şi implementată în mod corect şi profesionist şi că nu putea să genereze nici cea mai mică eroare. Experţii au remarcat că prin această aplicaţie "s-a atins un nivel foarte ridicat de transparenţă prin furnizarea copiilor scanate ale Proceselor Verbale".
Softul care va fi elaborat pentru alegerile Europarlamentare din acest an respectă aceleaşi principii, asigurând completa transparenţă a procesului de centralizare a rezultatului.
În pofida tuturor acestor evidenţe, în ultima perioadă au început să fie diseminate, din ce în ce mai insistent, tot din sfera politicului suspiciuni, informaţii false şi tendenţioase, preluate ca atare, cu prea multă uşurinţă, de către unele mijloace de informare în masă.
Licitaţia pentru achiziţionarea de către INS a aplicaţiei ( şi serviciilor aferente) necesare centralizării rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost o licitaţie deschisă, la care s-a oferit posibilitatea de participare oricărei firme româneşti sau internaţionale având experienţa şi capacitatea de a rezolva din punct de vedere informatic problemele extrem de complexe ce decurg din legislaţie precum şi din pregătirea şi desfăşurarea alegerilor Europarlamentare.
Adjudecarea contractului de către Net Consulting s-a desfăşurat în stricta concordanţă cu reglementările legale în domeniul achiziţiilor publice. Pentru o corectă informare a opiniei publice, menţionăm că Net Consulting se va conforma întocmai şi pe viitor oricărei decizii care va fi adoptată de autoritatea contractantă, în conformitate cu normele legale aplicabile, în cadrul acestei proceduri de achiziţie.
Preţurile aplicaţiilor şi serviciilor Net Consulting sunt minime şi nesemnificative având în vedere dificultăţile şi responsabilităţile implicate într-un astfel de proces precum şi riscurile de a fi supus unor campanii de terfelire a imaginii prin formularea de acuze nefondate de către personalităţi publice.
Suntem martorii unei tipice, dar uşor de descifrat, acţiuni de intoxicare politicianistă, care include prezentarea denaturată a unor fapte, confuzii şi omisiuni intenţionate, venite din partea unor politicieni şi partide, care, probabil, se simt vulnerabili şi caută, cu disperare, să atragă alegători prin lansarea unor acuzaţii de fraudare a alegerilor. Considerăm că am răspuns punctual, fiecăreia dintre acuzele false lansate la adresa Net Consulting pe acest subiect şi nu dorim să coborăm dezbaterea publică la nivelul acestor alegaţii.
Avem convingerea că instituţiile implicate în organizarea procesului electoral vor oferi posibilitatea autorilor actualei campanii să verifice aplicaţia de centralizare a rezultatelor alegerilor europarlamentare şi să constate, ei înşişi, că afirmaţiile pe care le-au facut sunt complet lipsite de suport.
Softul nu are culoare sau conţinut politic iar istoria ultimilor 7 ani demonstrează din plin acest lucru. Anumiţi politicieni ar trebui să aibă tăria de a căuta în altă parte sursa eşecurilor lor electorale. Şi în consecinţă să nu îşi mai creeze, fără bază, explicaţii şi justificări pentru eşecurile ce se întrevăd în următoarele alegeri.