NextUp: Cele mai multe IMM-uri din România nu au implementat încă sisteme informatice de business

F.D.
Companii / 4 iunie

Roxana Epure, Managing Partner NextUp

Roxana Epure, Managing Partner NextUp

Mediul de business românesc este departe de nivelul de digitalizare pe care ar trebui să-l aibă pentru nevoile sale şi faţă de nivelul din Uniunea Europeană. Cele mai multe IMM-uri din România nu au implementat încă sisteme informatice de business, nu şi-au digitalizat operaţiunile în funcţie de nevoile firmei, folosind încă metode rudimentare pentru gestionarea operaţiunilor zilnice, arată compania de software NextUp, dezvoltatorul unui soft ERP complet customizabil. De altfel, cifrele Eurostat arată că doar 18,6% dintre IMM-urile locale au un nivel avansat de digitalizare.

"Teama de digitalizare este încă acută în mediul de business din România, pentru că există încă multă necunoaştere. Antreprenorii amână decizia de a-şi actualiza sistemele informatice din mai multe motive, printre care teama de schimbare, complexitatea proiectului, reacţia angajaţilor sau de durata procesului de inducţie. Nu ajută nici impredictibilitatea legislativă sau birocraţia excesivă care îngreunează finanţarea digitalizării. De asemenea, educaţia financiară nu este prea grozavă. Majoritatea antreprenorilor cred că merge oricum şi că intuiţia lor înlocuieşte cu succes luarea deciziilor corecte pe baza cifrelor. Având în vedere progresul tehnologic, ne aflăm în punctul în care digitalizarea este absolut necesară pentru dezvoltarea unui business. În lipsa acesteia apar pierderi constante, crize financiare, de stoc sau de cash care duc într-un timp relativ scurt la presiuni imense şi chiar la pierderea afacerii. Statisticile Eurostat arată că IMM-urile din România sunt digitalizate la nivel avansat în proporţie de 18,6%. Însă credem că situaţia este chiar mai pesimistă, având în vedere că în prezent puţine firme locale folosesc un soft potrivit pentru nivelul în care se află acestea, iar costurile de automatizare a operaţiunilor sunt din ce în ce mai accesibile", explică Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Firmele cu afaceri de 1-5 milioane euro amână digitalizarea luni de zile

Reprezentanţii NextUp subliniază că antreprenorii din România au şi alte temeri privind adoptarea tehnologiilor pentru digitalizare şi automatizare a proceselor de business, în principal că durează mult implementarea unui soft nou, potrivit pentru afacerea lor, deşi există soluţii modulare care evită oprirea activităţii, întârzierile şi dificultăţile de adaptare.

De asemenea, unii antreprenori evita inclusiv alinierea la cerinţele legale, pentru că încă mai cred că anumite chestiuni ar fi strict responsabilitatea contabililor.

Astfel, spre exemplu, sunt încă firme cu cifre de afaceri de peste 1 milion de euro care folosesc un program ca Excel, softuri rudimentare sau doar un soft mic de facturare pentru întreaga activitate.

"Digitalizarea în business nu înseamnă folosirea calculatorului sau a unor instrumente online, ca email-ul sau social media, folosite şi de persoanele fizice, înseamnă folosirea unor softuri potrivite, nici sub nivelul, nici peste nivelul business-ului, adaptate nevoilor operaţionale de zi cu zi astfel încât să fie reduse cheltuielile şi să fie impulsionată dezvoltarea afacerii. Sunt multe firme cu afaceri anuale între 1 şi 5 milioane de euro, active în domenii diverse, precum retail, servicii, producţie şi distribuţie, care nu sunt digitalizate la zi, cu un soft potrivit, după nevoile de business. Antreprenorii întârzie implementarea soluţiilor tehnologice moderne cu cel puţin 6-12 luni de zile de la momentul apariţiei nevoii de noi automatizării. În această perioadă de amânare, afacerile lor pierd bani şi ratează oportunităţi de creştere şi decizii strategice. Unul dintre motivele amânării este percepţia greşită că un soft de tip ERP este prea greoi şi prea costisitor pentru afacerea lor. Însă digitalizarea cu un ERP poate fi realizată cu o investiţie iniţială de la 3.000 de euro, prin care automatizează numeroase operaţiuni, au acces la funcţionalităţi noi, se aliniază la cerinţele legislative şi beneficiază de suport tehnic nelimitat pentru utilizare. Afacerile care nu se digitalizează au pierderi şi cheltuieli mai mari, îşi consumă resursele umane pe sarcini repetitive fără valoare adăugată, nu pot anticipa punctele forte şi slabe în business prin date concrete şi ratează oportunităţi de piaţă, fiind depăşite de concurenţii deja digitalizaţi", explică Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

IMM-urile din România care nu se digitalizează se confruntă atât cu pierderi necontrolate, cât şi cu un haos tot mai pronunţat în activitate, erori umane şi cheltuieli care pot fi evitate. Pe câmpul de bătălie al pieţei moderne, viteza de reacţie le oferă un avantaj competitiv serios, dacă se adaptează la evoluţia tehnologică. Astfel, în baza digitalizării şi a automatizării operaţiunilor de business cu ajutorul unui soft ERP, antreprenorii pot lua decizii corecte, au previziuni clare şi se pot ridica la un nivel de performanţă şi siguranţă care le garantează profit. Mai mult, automatizarea pe care o oferă un ERP înseamnă mai puţine erori, mai multă precizie şi o eficienţă sporită în toate departamentele. De exemplu, inventarul se face automat, 100% corect, cu un singur click. În plus, se sincronizează perfect chiar şi cu magazinul online şi oferă rapoarte de business în timp real.

"Necesitatea unui soft ERP, nu doar ca instrument, ci ca fundament al unui nou început, oferă eficienţă, claritate şi control. De asemenea, transformă fiecare provocare într-o oportunitate şi le deschide calea către un nivel superior de performanţă şi securitate. Un ERP creşte productivitatea, oferind instrumentele necesare pentru a lucra cu rapiditate, control şi precizie. Rezultatul? Operaţiuni mai fluide. Mai puţin timp de pierdut cu sarcini manuale şi angajaţi mai motivaţi şi mai implicaţi. Astfel, antreprenorii câştigă timp şi reduc costurile. Soft-ul transformă ore întregi de lucru în câteva secunde de precizie, iar antreprenorul primeşte rezultatele care îl interesează, actualizate în timp real - exact ce are nevoie ca să ia decizii corecte, pe loc. Un ERP potrivit oferă atât rezultate filtrate, cât şi o imagine de ansamblu, dar şi rapoarte actualizate în timp real: cash-flow, PNL, profitabilitate pe centre de cost, stocuri, etc. Tu ţinteşti rezultatul, software-ul te duce direct la ţintă. O afacere sănătoasă, longevivă, profitabilă, se clădeşte cu decizii bazate pe date clare, în cifre. Informaţiile concrete sunt moneda de schimb pentru succes. Digitalizarea nu este un lux, ci fundamentul pe care se construieşte agilitatea şi capacitatea antreprenorilor de a răspunde imediat la nevoile din piaţă", punctează Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. nu e bai.. a implementat govul supra taxari la firme mici..,

    s c c r e t 

    Băhh, noi murim de foame.

    Ce vreți să implementăm când ne căutăm de mărunțiș prin buzunarele goale? 

    Avem , in oras doar 2 vulcanizari unde se repara cauciucuri de tractoare, excavatoare , masini mari. eu merg la una din ele. destul de des, din pacate pt mine, cam de 3-4 ori/an.

    ei, inainte de 2019, aveau 4 angajati, patronii, sot, sotie erau pe acolo, la facturat, la primit clienti, ce stiu eu. deja de vreo 2 ani au ramas cu 2 angajati, si lucra si patronul cu rangi cu salopeta la schimbat , reparat cauciucoace de-aela mari. 

    ieri, m-am dus cu o roata de tractor, si, pe langa patron, si nevasta lucra la schimbat cauciucuri, angajati aveau tot 2. deci da toooot mai bine si hai sa ne mai si informatizam , cand n-ai bani sa dai salariu la oameni.

    desi pretul la vulcanizare a tot crescut. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb