NEXTUP: Noile măsuri din Codul Fiscal sunt o piedică pentru evoluţia mediului de business

F.D.
Macroeconomie / 22 august 2022

Roxana Epure, Managing Partner NextUp

Roxana Epure, Managing Partner NextUp

Noile schimbări aduse Codului Fiscal, printre care suprataxarea contractelor de muncă part-time, impunerea angajării a minimum o persoană cu normă întreagă şi creşterea impozitului pe profit la 16% pentru companiile de consultanţă, reprezintă o piedică pusă dezvoltării mediului de business în ansamblu, dar mai ales cu impact puternic asupra microîntreprinderilor, existând şanse mari să ucidă micii antreprenori, punctează antreprenoarea Roxana Epure, Managing Partner NextUp, companie producătoare de software pentru afaceri, conform unui comunicat de presă.

"Schimbările aduse Codului Fiscal sunt o lovitură puternică pentru afaceri, antreprenori şi angajaţi deopotrivă. Ca antreprenor aflat în contact permanent cu IMM-urile din România pot confirma că impactul cel mai mare va fi resimţit, în special, de către microîntreprinderi, convingerea în mediul de business fiind că efectul acestor măsuri fiscale este de a ucide micii antreprenori. Deja sunt vizibile unele efecte negative în piaţă, cum ar fi concedierea angajaţilor part-time, ceea ce este un semn că noua variantă a Codului Fiscal sugrumă o categorie importantă de firme. Vom vedea dacă statul va avea un câştig real, aşa cum preconizează, sau doar constrânge mediul de business, fără efectele dorite", declară Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Conform datelor NextUp, care are în portofoliu un soft de salarizare şi management contracte de muncă, 15% dintre companiile client intenţionează să renunţe la contractele part-time, deoarece de la 1 august angajatorii sunt obligaţi să achite taxe mai mare, în regim de contracte full-time. În plus, prin noile modificări fiscale, companiile sunt încărcate cu noi raportări ca SAF-T, e-Factura sau e-Transport, care presupun consum de timp suplimentar.

"Prin modificarea Codului Fiscal pe repede înainte în mijlocul verii şi cu intrarea în vigoare a unor măsuri de la 1 august dispare orice urmă de predictibilitate pentru mediul privat. Antreprenorii nu îşi pot face strategii de business şi planificări de bugete atâta timp cât mediul politic şi fiscal ne surprinde constant cu schimbări, dar şi mai ales cu modificări care impactează afacerile. Pe lângă impredictibilitate, există o carenţă mare în modul de colaborare a statului cu mediul privat. Au fost tot timpul promisiuni de digitalizare a relaţiei dintre cele două entităţi, iar deciziile de digitalizare în acest moment sunt doar încercări, nu schimbări care să simplifice munca antreprenorilor", punctează Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Conform sursei citate, statul îngreunează activitatea firmelor, angajaţilor şi a antreprenorilor prin raportări stufoase despre tot ceea ce se întâmplă într-o afacere, prin sistemele SAF-T şi e-Factura. Astfel, în opinia antreprenoarei Roxanei Epure, statul doar simulează digitalizarea relaţiei cu mediul de business, obligând practic companiile la cheltuieli neprevăzute cu noi soluţii de digitalizare necesare pentru raportarea tuturor datelor despre afacere către ANAF şi la activităţi în plus faţă de cele curente.

În acest context, pentru ca afacerile să nu resimtă raportarea SAF-T şi transmiterea datelor de pe facturi în sistemul e-Factura ca responsabilităţi consumatoare de timp, NextUp a creat două soluţii pentru automatizarea extragerii şi transmiterii datelor către stat, procese care durează între 5 minute şi 20 minute în funcţie de numărul facturilor şi cantitatea de date existentă şi care ajută companiile să evite cheltuieli pe resurse suplimentare, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In august 2016 guvernarea de atunci a supaimpozitat contractele individuale de munca cu timp partial. Nu se discuta ce efecte a avut atunci masura. Din cate tin minte tot in perioada respectiva a crescut salariul minim de la 1450 la 2300 in cateva luni. Istoria se repeta, probabil si efectele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb