Nica: Dezvoltarea pieţei telecom trebuie să se bazeze pe concurenţă şi competitivitate

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 6 iunie 2012

Dezvoltarea pieţei locale de telecomunicaţii trebuie să se bazeze în continuare pe concurenţă şi competitivitate, fără ca operatorii să fie obligaţi, prin reglementări, să furnizeze anumite servicii, a declarat, ieri, ministrul comunicaţiilor Dan Nica, citat de Mediafax: "Pe de o parte, operatorii telecom vor profit cât mai mare pe o perioadă cât mai îndelungată. Pe de altă parte, clienţii vor servicii cât mai bune la preţuri cât mai scăzute. Dacă vom lăsa clientul să decidă ce servicii de telecomunicaţii îi sunt utile, atunci vom avea o piaţă de succes. Altminteri, lucrurile nu vor merge într-o direcţie corectă. Nu putem impune noi, autorităţile, prin aplicarea unor reglementări, serviciile pe care un client trebuie să le cumpere. El este suveran şi decide ce cumpără sau nu din oferta operatorilor".

Potrivit domniei sale, în ţara noas-tră, dezvoltarea pieţei telecomunicaţiilor s-a dezvoltat pe principiile concurenţei şi competitivităţii.

"Suntem la zi cu tehnologia, vitezele de acces la Internet din Româ-nia sunt printre cele mai ridicate la nivel mondial. Pe de altă parte, România încă mai suferă la capitolul acces la Internet în rândul clienţilor", a spus oficialul.

Potrivit datelor prezentate de ministru, mai mult de 50% dintre români nu au folosit niciodată Internetul şi doar 38% l-au folosit cel puţin o dată pe săptamână.

"În România, 47% dintre gospodării aveau acces broadband la finele anului 2011, comparativ cu media de 73% înregistrată la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, doar aproximativ jumătate dintre companiile din România au un site web de prezentare. În plus, numai 15% dintre utilizatorii români, comparativ cu 50% la nivelul UE, au obţinut informaţii de pe paginile web ale autorităţilor publice. România ocupă ultimul loc la procentajul de populaţie care interacţionează online cu administraţia, în condiţiile în care doar 10% dintre utilizatori au des-cărcat diverse formulare de pe paginile web ale autorităţilor", a mai spus Dan Nica.

El a spus că pe partea de achiziţii electronice, România "stă mai bine", plasându-se la jumătatea clasamentului la nivelul Uniunii Europene, poziţie susţinută şi rezultatele sistemului online de achiziţii publice.

"Pe segmentul comerţului electronic, foarte popular în Europa, implicând peste 80% dintre utilizatori, în România suntem abia la 13%. Veniturile din e-commerce ale companiilor româneşti sunt sub 5%, de două ori mai puţin decât media europeană. Accesul scăzut şi temerea de a folosi plăţile cu cardul online frânează dezvoltarea comerţului electronic", potrivit domnului Nica.

Ministrul de resort a arătat că, în cazul agenţiilor de turism, acestea plătesc TVA la comisioanele percepute în cazul achiziţiilor realizate de clienţi pe paginile web ale acestora: "Comparativ cu alte site-uri de specialitate, dar administrate de firme înregistrate în afară, agenţiile de turism din România au un handicap. Şi în această problemă trebuie să găsim soluţii cu Ministerul Finanţelor. Mai bine aplicăm un mic comision la toate tranzacţiile realizate pe pagini web ale agenţiilor de turism din România decât să nu încasăm nimic pentru că toate tranzacţiile au loc prin intermediul unor site-uri din afara României".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb