Preşedintele Joe Biden s-a lăudat cu efectul distructiv al sancţiunilor asupra rublei. De atunci, moneda Rusiei s-a apreciat faţă de dolar până la un nivel superior celui înregistrat înainte de invadarea Ucrainei.
Dar problema fundamentală este cu totul alta. Aprecierea rublei, pe fondul deciziei Kremlinului de a cere plata în moneda naţională pentru gazele exportate şi a Băncii Naţionale de a cumpăra aur la un preţ fix în ruble, este doar un "efect colateral" al intrării în perioada de erodare a rolului dolarului ca monedă internaţională de rezervă.
O analiză a economiştilor de la Goldman Sachs, preluată de Business Insider, arată că îngheţarea rezervelor valutare ale Rusiei a condus la subminarea încrederii în dolar, iar moneda americană se confruntă acum cu "provocări similare celor întîlnite în cazul lirei sterline la începutul secolului trecut, înainte de începerea declinului".
Printre provocările amintite se află ponderea relativ scăzută a SUA în cadrul comerţului global comparativ cu rolul dominant al dolarului în sistemele globale de plăţi şi deteriorarea poziţiei nete a activelor internaţionale, pe fondul creşterii datoriilor externe. Acestora li se adaugă problemele geopolitice, cum este războiul din Ucraina.
Autorii analizei de la Goldman Sachs subliniază că una dintre cele mai mari probleme o reprezintă datoriile masive ale Statelor Unite, generate de faptul că principala economie a lumii este un mare importator de bunuri.
"Politicile care permit deficitelor nesustenabile ale contului curent să persiste conduc la acumularea unor datorii externe mari, alimentează creşterea inflaţiei şi pot contribui la substituirea dolarului cu alte monede de rezervă", se arată în finalul analizei de la GS, unde se mai subliniază că "statutul dolarului se află, în cea mai mare parte, în mâinile Statelor Unite".
Pe marginea analizei de la Goldman Sachs, fostul bancher de investiţii David Goldman, editor al publicaţiei Asia Times, subliniază că era dolarului se apropie de sfârşit deoarece "depindem de importuri pentru produsele manufacturate şi ne vindem activele străinilor".
Într-adevăr, conform datelor oficiale de la Census Bureau, importurile nete de produse manufacturate în SUA au crescut de peste trei ori de la declanşarea crizei financiare globale (vezi graficul 1), în timp ce poziţia netă negativă a activelor internaţionale a crescut de peste patru ori, până la circa 18 trilioane de dolari (vezi graficul 2).
Poziţia netă a activelor internaţionale reprezintă valoarea activelor pe care o ţară de deţine în străinătate din care se scade valoarea activelor interne deţinute de străini. Conform definiţiei, poziţia netă a activelor internaţionale reflectă gradul de îndatorare al unei ţări.
Pe fondul divergenţei dintre poziţia SUA în comerţul mondial şi a dolarului în cadrul sistemelor globale de plăţi, economistul francez Charles Gave, fondator şi preşedinte al companiei de consultanţă financiară Gavekal Research, s-a întrebat recent dacă războiul din Ucraina nu va accelera apariţia unui nou sistem de plăţi internaţionale.
Analiza sa porneşte de la blocarea rezervelor internaţionale ale Băncii Rusiei, cerinţa înaintată de autorităţile ruse pentru plata gazelor în ruble şi de la stabilirea unui curs fix al rublei în raport cu aurul, de 5.000 de ruble pentru un gram.
În condiţiile unui preţ internaţional al aurului de circa 62 de dolari pe gram, un preţ echivalent în Rusia ar implica un curs de circa 80 RUB/USD. Existenţa unor preţuri diferite implică apariţia unor oportunităţi de arbitraj, după cum scrie economistul francez.
Aprecierea rublei faţă de dolar în ultimele săptămâni, pe fondul unei volatilităţi extreme, este explicată cu ajutorul unui scenariu în cadrul căruia un oligarh, care nu mai are acces la conturile sale în dolari, doreşte să obţină moneda americană.
Dacă oligarhul are aur în Rusia, îl poate vinde băncii centrale în schimbul rublelor. Imediat după tranzacţie, banca centrală vinde aceeaşi cantitate de aur în Istanbul contra dolari, pe care apoi îi vinde în schimbul rublelor şi determină astfel aprecierea rublei faţă de dolar. Poziţia short a Băncii Rusiei va fi acoperită din aurul furnizat de companiile miniere care extrag aur.
Economistul francez subliniază, apoi, că este greu de imaginat o scădere masivă a rublei faţă de dolar în aceste condiţii.
Dar ce s-ar întâmpla dacă rubla îşi continuă aprecierea faţă de dolar? Exemplul este construit pentru un curs de 70 RUB/USD, care ar implica o cotaţie internă a aurului de circa 71 de dolari pe gram la preţul de achiziţie de 5.000 de ruble pe gram, adică peste 2.200 de dolari pentru o uncie. Preţul actual de pe pieţele internaţionale este de circa 1.950 dolari pe uncie.
O companie care importă energie din Rusia poate plăti în ruble un preţ ridicat sau îşi poate folosi rublele să cumpere aur în Istanbul şi să livreze aur echivalent unui curs de 80 RUB/USD.
Soluţia evidentă este plata în aur, după cum scrie Gave, însă aceasta presupune livrarea fizică a aurului şi nu doar simple chitanţe care să ateste existenţa aurului în conturi externe care pot fi confiscate.
Economistul francez mai aminteşte că pe pieţele internaţionale continuă să existe zvonuri persistente cu privire la poziţiile short pe aur ale unor mari bănci americane, generate de emisiunile unor titluri derivate a căror valoare noţională este cu mult mai mare decât aurul fizic aflat la dispoziţia acelor bănci.
Există opinii conform cărora raportul dintre aurul "virtual" şi cel fizic disponibil pentru livrare la cerere este de cel puţin 100:1.
În aceste condiţii, atragerea unei cantităţi tot mai mare de aur în depozitele Băncii Rusiei aduce tot mai aproape momentul în care marile bănci internaţionale trebuie să-şi acopere poziţiile short. Poate tocmai acesta este şi motivul din spatele deciziei recente a Băncii Rusiei de a suspenda achiziţiile de aur la preţul fix de 5.000 de ruble pe gram.
"Din cauza schimbărilor semnificative a condiţiilor de piaţă, Banca Rusiei îşi ajustează politica de preţ pentru cumpărarea aurului de la instituţiile de credit. Din 8 aprilie 2022, Banca Rusiei va cumpăra aur la un preţ negociat", se arată în comunicatul de presă al instituţiei.
Oare decizia a fost determinată de succesul masiv al programului de achiziţie a aurului la preţ fix, care ar fi trebuit să dureze până la sfârşitul primei jumătăţi a anului curent în forma anunţată iniţial? Dincolo de intenţia de a opri aprecierea rapidă a rublei, este posibil ca prin schimbarea condiţiilor de achiziţionare a aurului Banca Rusiei să transmită părţilor interesate că nu doreşte să strîngă prea rapid laţul pentru "investitorii" cu poziţii short masive?
Ultima parte a analizei lui Charles Gave arată magnitudinea uriaşă a schimbărilor potenţiale de la nivelul sistemului global de plăţi. Cei care doresc să cumpere materii prime din Rusia vor avea trei modalităţi de plată: în ruble, în aur sau prin bunuri şi servicii cu o valoare echivalentă.
"În acest nou sistem, dacă se generalizează, nicio ţară nu va mai putea să menţină deficite de cont curent pe termen nedefinit, prin forţarea altora să îi accepte moneda pentru plăţi", mai subliniază economistul francez.
Unul dintre consecinţele directe este "transformarea Rusiei într-un gigant economic şi financiar", în condiţiile în care dobânzile vor scădea până la 2%. Aceste condiţii favorabile de finanţare vor stimula noile investiţii în producţia de materii prime.
Economistul francez mai scrie că "în noua lume, ţările europene care au mult aur nu vor dori să-l împartă cu cele care nu au, iar euro va dispărea".
În opinia lui Gave, Europa nu are nicio opţiune pentru a opri marşul către noul sistem global de plăţi, în timp ce America are doar două opţiuni: declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial sau reevaluarea masivă a rezervei naţionale de aur, astfel încât datoriile sale să fie măcar parţial acoperite.
Aceasta este miza războiului din Ucraina şi este greu de crezut că Statele Unite se vor limita să lupte contra Rusiei doar până la ultimul ucrainean.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 00:28)
Rusia are destul aur. Problema e ca China nu are destul, raportat la populatie, dar nici nu-s fraieri sa cumpere la 2500-3000$, triplu fata de costurile de productie. Mult mai eficient sa cumpere alte chestii neperisabile de care au nevoie pe viitor - cupru, fier, litiu...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Bazil în data de 11.04.2022, 09:06)
Exact, materii prime necesare in industrie...Ma rog, fierul nu pune probleme nici in conditiile actuale, iar cuprul, chiar cu revoltele din Peru, scade ushor....
Rusia va tinde treptat spre zero in industria prelucratoare, va ramane cu exportul de materii prime spre Asia. Problema lor e ca vor avea nevoie de capital masiv pentru investitii. Aici companiile chineze pot da lovitura.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 09:20)
Da, pot da o mare lovitura Rusiei care va ajunge dependenta total de China.
De la parteneriatul cu UE Rusia va face un mare pas inainte si va ajunge vasala Chinei.
Desteapta mutare!
1.3. materii prime?doar in viitorul apropiat! (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 11.04.2022, 10:29)
pana sa ia Crimeia,Rusia era importator de cereale,brinzeturi,acum a devenit exportator!
cand ai din ce sa faci,cred ca e o chestie de timp sa faci produsele langa sursa de materii prime!
industria chimica din Germania va iesi sifonata din acest razboi,iar industria chimica ruseasca va fi un castigator in urmatorii ani!
ei exporta motorina in Franta nu titei ca arabiia Saudita,e o deosebire!
Ucraina o va fura cel mai rau ca o sa piarda taxele de tranzit,daca se va transporta gaz va fi doar prin NS1!la atitudinea cehiei si Slovacieni referitor la armamentul dat UA,abia asreapta 1 mai sa le taie gazul ua,cz,sk si poloniei!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 16:10)
Din prima fraza inteleg ca economia Rusiei se bazeaza pe hotii si jafuri, motiv pentru care a plecat din nou prin vecini la furat.
Rusia este pe tobogan si nimeni din lumea asta (cu exceptia catorva dictatori) nu va mai considera Rusia un partener, iar toate popoarele lumii vor intoarce spatele rusilor timp de cateva decenii cel putin (pentru tot ce au facut in Ucraina, in principal, dar si in alte parti ale lumii).
Rusia va ajunge o tara cu economie inchisa si va ramane mult in urma celorlalte tari, cu o populatie prostita de conducere si tinuta la limita supravietuirii materiale).
Ajutorul pe care se bazeaza Rusia, nu va veni de la chinezi, din mai multe motive, incepand de la pericolul pe care il reprezinta Rusia pentru vecini si terminand cu dependenta Chinei de pietele occidentale. Occidentul a facut China mare si tot occidentul o poate duce inapoi la punctul de plecare daca ii taie accesul la pietele lui. In plus, China va prefera intotdeauna o Rusie slaba in locul uneia puternice.
Atat timp cat occidentul nu pune piciorul in prag, China va face joc de glezne si se va bucura de pierderile celorlalti, dar daca occidentul ii va cere o pozitie transanta si fara echivoc in privinta Rusiei, China se va dezice de Rusia (va avea de ales intre "rau" si "mai rau"). Cu occidentul ii va fi rau, dar fara el ii va fi mult mai rau (va ajunge sa faca troc cu Rusia si reciproc).
Mai este un aspect care nu prea este luat in seama de cei din asa zisul bloc Euro-Asiatic - sensul de deplasare al popoarelor, iar acesta este orientat clar de la dictaturi catre libertate si nu invers. Tot ce a fost sau este dictatura va deveni democratie la un moment dat (este doar o chestiune de timp pana cand se va intampla asta). Invers, nu este posibil (decat la nivel teoretic).
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Emil în data de 11.04.2022, 18:06)
Vise de jid-american.
Vezi și simți realitatea dar nu-ți convine și aiurezi.
Se închide robinetul de bani la pensii speciale și salarii uriașe pentru NEMUNCA ale TIRIFLEASHTELOR securitate.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Emil în data de 11.04.2022, 18:09)
....securiste.
2. Goldman Sucks
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 11:34)
Goldman Sucks inseamna caderea Americii din pozitia de putere mondiala imperialista la nivel planetar.
Intreaga planeta nu mai are incredere in dominatia dolarului in conditiile in care inflatia a ajuns la cer. O sa ne intoarcem cat de curand la troc, o sa vedeti.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 12:46)
Shorteaza numai dolarul daca te tine acuma. Vezi sa-ti iei un leveraj mare, 1:500 daca te lasa brokerul...
3. Not reliable !
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 12:32)
Așa o fi cu o mare mențiune: Rusia a încetat sa mai fie un partener de încredere , Putin a vrut una și a ieșit altceva...și nu mă refer la rușinea de pe front.
De aici apare și reorientarea partenerilor, rafinăriile franceze pot reîncepe sa prelucreze petrol din Algeria iar Total vrea sa construiască o țeava de gaz pe sub Mediterana. Durează dar scoți Rusia din joc.
Cât privește dolarul, sa nu uitam ca mare parte din producția occidentala din China se relocheaza acum în Vietnam, India, Indonezia. Sunt soluții !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Popa în data de 11.04.2022, 13:11)
Până să ajungă țările alea să aibă infrastructura Chinei va mai curge apa pe Yangtse. Problema Vestului e că prin izolarea de Est rămâne fără resurse. Fără industrie a cam rămas, are cheltuieli administrative enorme și o populație îmbătrânită. Estul are si el problemele lui, cea mai mare fiind lipsa de coeziune între țările ce îl compun. Însă nu cred că asta e o bariera de netrecut in viitor.
Europa și SUA au cam ieșit din grațiile stăpânilor, sau cel puțin ăsta e tabloul care se înfățișează. Acum sunt deja pe tobogan. Și pe ei i-ar scăpa doar o unitate SUA-Europa (inclusiv Rusia și Ucraina), însă tocmai aici sunt sabotați maxim. Iar sabotajul a început cu ani în urmă. Acum a devenit doar foarte vizibil și da roade.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Popa în data de 11.04.2022, 13:11)
Până să ajungă țările alea să aibă infrastructura Chinei va mai curge apa pe Yangtse. Problema Vestului e că prin izolarea de Est rămâne fără resurse. Fără industrie a cam rămas, are cheltuieli administrative enorme și o populație îmbătrânită. Estul are si el problemele lui, cea mai mare fiind lipsa de coeziune între țările ce îl compun. Însă nu cred că asta e o bariera de netrecut in viitor.
Europa și SUA au cam ieșit din grațiile stăpânilor, sau cel puțin ăsta e tabloul care se înfățișează. Acum sunt deja pe tobogan. Și pe ei i-ar scăpa doar o unitate SUA-Europa (inclusiv Rusia și Ucraina), însă tocmai aici sunt sabotați maxim. Iar sabotajul a început cu ani în urmă. Acum a devenit doar foarte vizibil.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Popa în data de 11.04.2022, 13:11)
Până să ajungă țările alea să aibă infrastructura Chinei va mai curge apa pe Yangtse. Problema Vestului e că prin izolarea de Est rămâne fără resurse. Fără industrie a cam rămas, are cheltuieli administrative enorme și o populație îmbătrânită. Estul are si el problemele lui, cea mai mare fiind lipsa de coeziune între țările ce îl compun. Însă nu cred că asta e o bariera de netrecut in viitor.
Europa și SUA au cam ieșit din grațiile stăpânilor, sau cel puțin ăsta e tabloul care se înfățișează. Acum sunt deja pe tobogan. Și pe ei i-ar scăpa doar o unitate SUA-Europa (inclusiv Rusia și Ucraina), însă tocmai aici sunt sabotați maxim. Iar sabotajul a început cu ani în urmă. Acum a devenit doar foarte vizibil și da roade.
3.4. Daca (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de sabin în data de 11.04.2022, 13:53)
mai postai odata te credeam, asa te-ai oprit la "invatati, invatati, invatati" , deci esti la nivelul Lenin...
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 18:27)
Când cineva este idiot-nativ nu răspunde la postate ci se agata de erori tehnice de redactare.
Pe de altă parte de Lenin s-au izbit fringindu-și giturile, oameni mult mai inteligenți decât orice TIRIFLEASHKA din România sau aiurea.Printre ei Leon Trotky
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 21:04)
Erori tehnice de redactare?
Bai, sigur esti om? Ca pari un idiot cu inteligenta artificiala
4. fără titlu
(mesaj trimis de emil în data de 11.04.2022, 18:31)
D-nul Rechea ca de obicei un articol documentat și obiectiv.