Niciun broker cu notă mare la reatestarea pentru Sibex

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 mai 2010

Teodor Ancuţa: "Mulţi brokeri nici măcar nu ştiu cum să se uite pe noua platformă de tranzacţionare".

Teodor Ancuţa: "Mulţi brokeri nici măcar nu ştiu cum să se uite pe noua platformă de tranzacţionare".

Teodor Ancuţa: "A doua oară îi vom pune să plătească"

Aproximativ 10% din brokerii ale căror cunoştinţe despre piaţa derivatelor au fost examinate săptămâna trecută de Bursa de la Sibiu au picat examenul de reatestare. În acelaşi timp, niciunul dintre brokerii testaţi nu a reuşit să primească cel mai bun calificativ oferit de Bursa din Sibiu, respectiv broker de clasa A. Atestarea anterioară a brokerilor care operează pe piaţa de la Sibiu avusese loc în urmă cu mai bine de cinci ani, au spus, ieri, reprezentaţii Bursei sibiene.

"Am testat săptămâna trecută 66 de brokeri din cei 150 activi la Sibex ca să le verificăm cunoştinţele de legislaţie şi operare pe bursa derivatelor, dintre care am picat în jur de 10%. Le-am dat un test cu 100 de întrebări şi am stabilit că un broker din categoria A trebuie să răspundă corect la 95 de întrebări, în timp ce un broker care răspunde corect la mai puţin de 70 de întrebări va pica examenul. Cel mai mult a făcut un broker care a dat 89 de răspunsuri corecte, dar care a fost trecut în categoria B", a spus, ieri, Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu, adăugând: "Cei care au picat examenul sau care vor să treacă într-o categorie mai bună au timp până la 1 iulie să îşi dea din nou examenul de reatestare. Am decis să îi reatestăm pentru că un examen de o asemenea anvergură a avut loc în 2005 şi de atunci au intervenit mai multe modificări ale legislaţiei derivatelor".

Decizia reatestării brokerilor a venit şi în condiţiile în care Bursa sibiană a lansat o campanie agresivă de promovare a produselor derivate şi s-a trezit că o parte dintre brokeri nu erau familiarizaţi cu noţiuni elementare despre piaţa sibiană: "S-a dus un client de-al nostru la un broker la Timişoara şi i s-a spus să nu intre pe Sibiu pentru că este foarte complicat. Clientul a venit ulterior la noi, luând decizia să se apuce singur să înveţe cum stă treaba cu derivatele. Este păcat că mulţi brokeri nici măcar nu ştiu cum să se uite pe noua platformă de tranzacţionare", a mai spus, ieri, Teodor Ancuţa.

La Sibiu sunt activi 36 de intermediari, în condiiţile în care în total activează 70 de societăţi de servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital autohtonă.

"La Sibiu, primii 10 intermediari fac 70% din piaţă. Mai bine să ai 20 de intermediari activi decât 70 care nu fac nimic. Brokerii care au picat examenul de reatestare fac parte dintre intermediarii mai puţin activi la Sibiu", a mai precizat preşedintele Sibex.

Investitorii pot tranzacţiona contracte futures pe acţiunile Sibex

Bursa de la Sibiu a lansat, ieri, contracte futures pe acţiunile Sibex (DESBX).

Noul instrument are simbolul DESBX, scadenţe trimestriale de până la 12 luni, iar mărimea obiectului contractului este de 1.000 de acţiuni SBX, pasul de tranzacţionare fiind de 0,0001 lei (0,1 lei/contract).

Acţiunile SBX au fost lansate la tranzacţionare pe piaţa spot administrată de Bursa din Sibiu în data de 22 ianuarie 2010. De atunci, investitorii au tranzacţionat 3,95 milioane de acţiuni, reprezentând 18,4% din capitalul social al bursei sibiene.

Tot ieri, reprezentanţii Bursei sibiene au anunţat lansarea contractelor futures pe aur, denominate în dolari.

Noul instrument are simbolul SIBGOLD_USD, scadenţe trimestriale de până la 12 luni, iar mărimea obiectului contractului este de 10 Troy Ounce (311,034768 grame), pasul de tranzacţionare fiind de 0,1 dolari SUA, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei sibiene. "Delta Valori Mobiliare" va fi market-maker pe acest instrument, au precizat reprezentanţii Bursei. Aceştia încearcă să atragă market-makeri activi la Bursa de la Frank-furt la Sibex şi în vederea "şcolirii" potenţialilor market-makeri locali.

Sibex a dat 180.000 de euro pe un sediu pe Bulevardul Magheru

Conducerea Sibex a inaugurat, ieri, noul sediu al Bursei, în Bucureşti, pe Bulevardul Magheru, pentru care a cheltuit, în total, 180.000 de euro. Teodor Ancuţa a spus, ieri, că instituţia are un buget de marketing de 100.000 de euro pentru acest an destinat promovării avantajelor tranzacţionării pe pieţele derivatelor şi spot de la Sibiu. Pentru 2010, conducerea Sibex speră la un volum de 4 milioane de contracte, aproximativ 60% din volumul realizat anterior, au mai precizat reprezentanţii Bursei.

"Aproape peste tot pe unde ne ducem în ţară, piaţa de capital are o imagine proastă... lumea crede că este plină de şmecheri, procese, etc...Orice acţiune în instanţă împotriva unui emitent descurajează companiile să se listeze la Bursă. Vrem să schimbăm această mentalitate...", a precizat preşedintele Bursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb