Lista spitalelor care vor primi finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru modernizare şi dotare a fost stabilită şi aprobată de liderii coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR, a declarat, ieri, premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferinţă de presă ţinută cu prilejul efecturării unei vizite de lucru în judeţul Sibiu.
"În PNRR nu a putut fi inclus niciun spital care a depăşit suma de 200-250 de milioane de euro, pentru că am avut o condiţie de la Comisia Europeană ca, din cele minimum 25 de proiecte de spitale care vor fi construite prin finanţare din PNRR, cel puţin trei să fie mari şi celelalte să fie de dimensiuni mai mici. Cele mari, discutând de o sumă de aproximativ 1,1 miliarde euro, vă daţi seama că un singur spital de 500 de milioane de euro nu putea să se încadreze şi să lase spaţiul financiar şi pentru încă 2 spitale mari şi 22 mai mici. Ca atare, am luat decizia să ne încadrăm în bugetul pe care îl avem prin PNRR şi, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, am stabilit ca prin Programul Operaţional Sănătate să asigurăm fondurile necesare, inclusiv prin împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, astfel încât spitalele care au rămas în afara listei aprobate prin PNRR să poată să fie finanţate", a precizat Nicolae Ciucă, şeful Guvernului adăugând că în privinţa listei spitalelor nu a fost semnat niciun act între liderii coaliţiei de guvernare, ci a fost o decizie comună.
"Nu este gentlemen's agreement. Sunt decizii pe care le-am luat la nivelul coaliţiei şi există proiectele asumate în bugetarea Programului Operaţional de Sănătate şi acestea sunt. Urmează ca ele să fie aprobate prin decizii la nivelul Ministerului Sănătăţii", a spus premierului Ciucă.
Întrebat ce garanţii primesc cetăţenii că spitalele care nu sunt finanţate din PNRR vor primi finanţare pe Programul Operaţional Sănătate, şeful Guvernului a spus: "Cei care au oferit iniţial garanţii că ele vor fi finanţate prin PNRR, nu aveau cunoştinţă de limitările care existau în finanţarea din acest program. Era absolut incorect dacă ne duceam doar cu un singur spital şi vitregeam celelalte judeţe, care la rândul lor au nevoie de construcţii similare. Şi atunci aceasta este decizia pe care noi am luat-o şi pe care ne-am asumat-o. Cred că suntem oameni responsabili atunci când venim în faţa oamenilor şi le spunem: asta este soluţia pe care am găsit-o, nu avem alta în momentul de faţă".
Amintim că în octombrie 2022, a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru stabilirea criteriilor de selecţie a spitalelor ce urmau să fie finanţate din PNRR. În luna noiembrie, a avut loc depunerea proiectelor, iar în urma evaluării acestora, în 11 ianuarie 2023 Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a prezentat lista cu proiectele în ordinea punctajului acumulat de acestea. Lista respectivă a fost aprobată ulterior de Guvern, iar acum are loc semnarea contractelor de finanţare. Investiţiile respective trebuie finalizate până la 30 iunie 2026, iar finanţarea este acordată pentru proiectare, execuţie şi dotarea respectivelor spitale.
Printre proiectele care s-au încadrat pentru finanţare, se numără şi un centru chirurgical la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, construirea unei noi maternităţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, construirea şi dotarea unui corp de clădire destinat Secţiilor de Boli infecţioase şi Pneumologie Oradea, modernizarea secţiilor de oncologie şi neurologie de la Spitalul Judeţean Giurgiu, modernizarea secţiilor de oncologie şi radiologie intervenţională de la Spitalul Judeţean din Alba Iulia, reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Braşov, corp nou/extinderea structurii Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, un spital nou la Constanţa şi maternităţi noi la Arad şi Buftea.