NICU RĂDULESCU, OPTBR: "Investiţiile în balneo, din ultimii ani, sunt de circa 350 milioane de euro, în mare parte bani româneşti, din buzunar privat"

A CONSEMNAT ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 13 aprilie 2017

"Investiţiile în balneo, din ultimii ani, sunt de circa 350 milioane de euro, în mare parte bani româneşti, din buzunar privat"

"Estimăm o creştere de circa 30% a sosirilor în staţiunile balneare pe fondul valorificării legii voucherelor de vacanţă"

"Împreună cu autorităţile competente, ne străduim să realizăm o serie de certificări ale unităţilor noastre, care să fie recunoscute în străinătate"

Cele mai solicitate staţiuni - Băile Felix, Sovata, Tuşnad, Covasna, Băile Herculane, Calimăneşti-Căciulata, Govora, Băile Olăneşti

Turismul balnear a înregistrat creşteri atât din punct de vedere al investiţiilor, cât şi al numărului de turişti, după cum ne-a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

Domnia sa şi secretarul general al Organizaţiei, doamna Rodica Pencea, ne-au acordat un interviu în care ne-au vorbit despre stadiul sectorului balnear, despre investiţiile din acest domeniu, dar şi principalele probleme cu care se confruntă turismul balnear.

Reporter: Cum a evoluat piaţa de balneo din ţara noastră în ultimul an?

Nicu Rădulescu: Cred că trebuie să vedem piaţa balneo într-un context mai larg, al investiţiilor realizate în ultimii ani şi al creşterii acţiunilor de promovare susţinute de cele mai multe firme de turism balnear sau chiar ale agenţiilor de turism. Creşterea s-a cantonat într-o marjă medie de 8-10%, în unele staţiuni chiar mai mare; a crescut şi numărul turiştilor străini, tot cu circa 10%. Un factor important pentru această creştere îl constituie şi apariţia legii privind voucherele de vacanţă, care, dacă s-ar valorifica aşa cum s-a preconizat, ar conduce la o creştere cu aproape 30% a sosirilor în staţiunile balneare.

Reporter: Care este cea mai căutată staţiune de turişti?

Nicu Rădulescu: Este greu de spus care este cea mai căutată staţiune. Desigur că cele mai cunoscute sunt cele mai solicitate şi menţionez aici Băile Felix, Sovata, Tuşnad, Covasna, Băile Herculane, Calimăneşti-Căciulata, Govora, Băile Olăneşti, dar trebuie menţionate şi alte staţiuni în care s-a investit, dar, care poate sunt mai puţin vizibile, datorită unei promovări mai puţin agresive: Vatra Dornei, Slănic Moldova, Buziaş, etc.

Reporter: Care este situaţia bazelor de tratament din staţiunile balneare?

Nicu Rădulescu: O caracteristică importantă a investiţiilor din ultimii ani a fost şi aceea că banii au fost alocaţi nu doar pentru modernizarea şi creşterea categoriei de confort în hoteluri, ci şi pentru modernizarea bazelor de tratament. Astfel, în majoritatea staţiunilor s-a investit şi în reamenajarea/modernizarea spaţiilor şi echipamentelor din bazele de tratament, în diversificarea serviciilor prestate. Menţionăm aici bazele de tratament din hotelurile din Sovata, Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata, Govora, Slănic Moldova, Covasna, Pucioasa, dar şi din Tuşnad, Eforie Nord, Covasna. Trebuie să adăugăm aici şi departamentele de wellness/spa, care constituie o alternativă în concordanţă cu trendul modern şi o soluţie foarte cerută de unele categorii de vârstă mai tinere care îşi petrec vacanţele de refacere sau mini-vacanţe de relaxare în staţiunile balneare şi aici nominalizăm Băile Olăneşti - cu unul dintre cele mai moderne spa-uri din sudul ţării, sau Băile Felix cu renumitul complex Lotus, de 5 stele, apreciat ca unul dintre cele mai mari şi bune din Europa.

Reporter: Ce investiţii s-au făcut în ultimii ani pe piaţa de balneo şi la cât s-a ridicat valoarea acestora?

Nicu Rădulescu: Investiţiile din ultimii ani se ridică la circa 350 milioane de euro, în cea mai mare parte bani româneşti, din buzunar privat, dar avem şi câteva investiţii realizate cu fonduri europene sau guvernamentale. Ne aşteptăm însă, ca pe lângă investiţiile făcute de către firmele private, să crească şi investiţiile autorităţilor locale. Pentru perioada 2016-2020 autorităţile sunt principalii beneficiari ai fondurilor europene, ei putând completa cu investiţii destinate infrastructurii staţiunii - canalizări, conducte de apă, amenajări parcuri, iluminat public - accesului în staţiuni şi în colaborare cu sectorul privat, creşterii posibilităţilor de agrement şi petrecere a timpului liber.

Reporter: Care este, în prezent, cea mai modernă staţiune de balneo din ţara noastră?

Nicu Rădulescu: Noi suntem o asociaţie, ca atare, ne susţinem toţi membrii şi nu dorim a face o clasificare. Putem însă să lansăm autorităţilor locale provocarea de a-şi dezvolta staţiunea pentru a primi o astfel de recunoaştere.

Reporter: Câţi turişti ajung în staţiunile balneo din ţara noastră anual? A crescut numărul acestora în urma investiţiilor efectuate?

Rodica Pencea: Da, putem vorbi de o creştere a numărului de turişti. Această mărire a numărului de sosiri s-a datorat în mare parte investiţiilor realizate. Noi am organizat info-tururi cu ziarişti, medici şi alţi specialişti, din ţară şi din străinătate şi aceştia au fost surprinşi de investiţiile realizate, de schimbările din staţiuni, dar, cum spuneam, mai trebuie făcute încă multe, căci potenţialul este mare. Avem aproape 100 de staţiuni balneare de interes, dintre acestea însă doar vreo 30 certificate ca atare, deci este loc pentru mai mult. Da, a crescut şi numărul turiştilor străini datorită efortului propriu de promovare. Prezenţa unor membri ai noştri la diferite expoziţii specializate din alte ţări ca Germania, Austria, Republica Moldova, Israel, etc. a dus la sosirea unui număr mai mare de turişti în staţiuni precum Băile Felix, Sovata, Băile Herculane, Govora, Tuşnad, Eforie Nord, Mangalia, etc.

Reporter: Care este procentul turiştilor străini care ajung în ţara noastră pentru serviciile de balneo şi care sunt staţiunile pe care aceştia le aleg?

Rodica Pencea: Deşi a crescut ponderea turiştilor străini în staţiunile balneare, totuşi procentul lor rămâne încă în jur de 10%. Trebuie să luaţi în calcul şi faptul că - deşi a intrat în vigoare Directiva europeană privind liberalizarea circulaţiei mărfurilor şi serviciilor, inclusiv cele medicale - încă nu s-au stabilit toate criteriile pentru încurajarea tratamentelor în alte ţări. Casele de asigurări de sănătate private din alte ţări au o serie de criterii pentru acceptarea plăţii costurilor pentru vacanţele de sănătate ale asiguraţilor proprii. Împreună cu autorităţile competente, ne străduim să realizăm o serie de certificări ale unităţilor noastre, care să fie recunoscute în străinătate.

Reporter: De unde vin cei mai mulţi turişti străini?

Rodica Pencea: Desigur că ţările cu tradiţie ca Germania, Austria, Israel, dar şi Republica Moldova sunt emiţătorii cei mai importanţi de turişti pentru staţiunile balneare. Noi am făcut promovare şi pe piaţa rusă şi ne vom adresa şi ţărilor nordice, dar, un impediment important îl constituie lipsa unor conexiuni aeriene directe. Sperăm că şi aici vom primi sprijinul atât al autorităţilor, cât şi implicarea unor companii aeriene, care să creeze linii directe spre România, chiar în 2-3 destinaţii apropiate de staţiunile balneare.

Reporter: Cu ce probleme se confruntă, astăzi, sectorul balneo?

Nicu Rădulescu: Problemele sectorului balneo sunt complexe, pornind, spuneam, de la accesul în staţiune - cel rutier, feroviar, fără a mai vorbi de cel aerian. Şi starea generală a staţiunii şi a agrementului care ar putea aduce încasări importante de la un turist care stă de regulă, conform statisticilor, peste 7,5 zile în medie în aceiaşi localitate constituie o problemă cu care se confruntă sctorul balneo. Dar şi situaţia personalului medical, influenţată pe de o parte de numărul mic de medici specialişti, dar şi de migraţia multor cadre medicale spre ţările vestice, şi chiar a personalului din restaurante şi hoteluri sunt dificultăţi ale acestei pieţe. Sigur că sunt şi alte probleme - multe de interferenţă între diferite domenii şi autorităţi - dar încercăm să ne concentrăm pe câteva mai importante şi care necesită şi un timp mai îndelungat de rezolvare. Multe activităţi trebuie deja demarate sau continuate pentru a putea ajunge la nivelul pe care ni l-am propus.

Reporter: Care va fi aportul voucherelor de vacanţă la creşterea staţiunilor balneo?

Nicu Rădulescu: Exista o ordonanţă privind emiterea voucherelor de vacanţă care, în prezent, funcţionează doar pentru unele mari companii. Se apreciază însă că ea trebuie îmbunătăţită cel puţin în două aspecte, după cum declară recent însuşi ministrul turismului, domnul Mircea Titus Dobre, şi anume "limitarea comisionului companiilor care emit voucherele şi cel al agenţiilor de turism" ca urmare, se fac demersuri pentru "introducerea acestor vouchere de vacanţă în sistemul public din data de 1 iulie 2017". Noi ne-am bucura, căci, aşa cum menţionam, estimăm o creştere de circa 30% pe acest fond.

Reporter: Ce previziuni aveţi pentru segmentul balneo în 2017?

Nicu Rădulescu: Pentru anul în curs este prevăzută finalizarea unor investiţii mai mari la Băile Olăneşti, Vatra Dornei, Amara, dar şi în alte staţiuni se vor face în continuare modernizări şi investiţii noi destinate schimbării unor echipamente şi dotări. Avem în vedere şi o creştere a acţiunilor de promovare, în plan intern şi extern pentru a atrage turişti către staţiunile balneare. În toate acţiunile noastre, avem nevoie de colaborarea cu alte instituţii ale statului, cu sectorul privat şi cu autorităţile locale. Dorim să implicăm mai multe centre universitare, şcoli şi instituţii de cercetare, pentru asigurarea unui personal calificat adecvat, cât şi pentru susţinerea, cu studii ştiinţifice a valorii factorilor de cură şi a efectelor benefice ale tratamentelor cu aceştia.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb