Nicuşor Dan: "RMGC începe să renunţe la procesele privind proiectul de la Roşia Montană"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 12 ianuarie 2016

Nicuşor Dan: "RMGC începe să renunţe la procesele privind proiectul de la Roşia Montană"

Curtea de Apel Cluj trebuie să ia o decizie, pe data de 18 ianuarie 2016, în procesul în care mai multe organizaţii non-guvernamentale au cerut anularea certificatului de urbanism care a fost emis de Consiliul Judeţean Alba pentru realizarea proiectului minier de la Roşia Montană

Potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei locale, certificatul de urbanism nr. 47/22.04.2013 prevedea elaborarea documentaţiei pentru obiectivul minier Roşia Montană, precum şi modificarea documentaţiei de urbanism astfel încât să fie realizat acest proiect.

Documentul a fost contestat în instanţă de mai multe ONG-uri, respectiv Asociaţia Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. În dosarul 9498/117/2013 din data de 07.10.2015 mai sunt implicate următoarele entităţi: CJ Alba, preşedintele CJ Alba şi Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca intimaţi - pârâţi, respectiv Asociaţia Pro Dreptatea Roşia Montană, Asociaţia Pro Roşia Montană şi Sindicatul "Viitorul Mineritului" ca intimaţi - intervenienţi.

În plus, activistul Nicuşor Dan, reprezentant al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, ne-a explicat că RMGC a început să renunţe la procesele în care societatea este implicată în ţara noastră în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului minier de la Roşia Montană.

La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Cluj a anulat Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Roşia Montană (Alba), adoptat în 2002, şi un Plan Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea industrială a companiei Roşia Montană Gold Corporation

Avocatul Liviu Marius Harosa, care a reprezentat persoanele care au solicitat anularea celor două acte emise de Consiliul Local Roşia Montană, a spus atunci că a obţinut anularea documentelor.

"În urma sentinţei, PUG-ul comunei Roşia Montană a fost anulat, cel mai mare câştig al acestei decizii fiind faptul că, dacă va rămâne definitivă, în zonă se vor putea construi pensiuni pentru revitalizarea turismului, magazine sau fabrici. PUG-ul şi PUZ-ul respectiv permiteau doar construirea de mine în zonă, fiind blocată orice altă activitate. Am obţinut anularea celor două acte deoarece au fost adoptate de consilieri locali care, în 2002, erau şi angajaţi ai RMGC, ceea ce constituie conflict de interese", a spus atunci Harosa, citat de Mediafax. Avocatul a reprezentat în instanţă Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

În luna iunie 2014, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai târziu, premierul de atunci, Victor Ponta, a spus că proiectul Roşia Montană până când nu există o susţinere politică clară.

Gabriel Resources anunţa în ianuarie 2015 că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană nu va fi început şi a trimis Preşedinţiei şi premierului o notificare prin care cerea autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare, menţionând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găseşte o soluţie pentru dezvoltarea proiectului.

Ulterior, la sfârşitul lunii iulie, compania a reclamat ţara noastră la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, în disputa legată de proiectul Roşia Montană şi a cerut compensaţii pentru pierderile provocate de blocarea acestuia. În prezent, cazul se află în faza constituirii tribunalului de arbitraj, care va fi format din trei membri. Gabriel Resources l-a numit ca membru al tribunalului pe bulgarul Stanimir Alexandrov, în timp ce Zachary Douglas, de naţionalitate australiană, a fost nominalizarea ţării noastre.Preşedintele tribunalului nu a fost încă numit.

Scăderea cotaţiei aurului din 2015, în care metalul preţios a înregistrat cea mai mică valoare din ultimii şase ani, a produs dificultăţi semnificative pentru Gabriel Resources, compania înregistrând pierderi de 4,6 milioane de dolari la sfârşitul trimestrului al treilea de anul trecut.

Roşia Montană, declarată sit istoric de importanţă naţională

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că a semnat pe data de 30 decembrie 2015 ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană, pe o rază de 2 kilometri, este clasată ca sit în categoria A. Domnul Alexandrescu a declarat că situaţia sitului de la Roşia Montană se află în atenţia directă a domniei sale din momentul în care a preluat conducerea ministerului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Culmea noua nu ni se merita sa scoatem aurul la canadieni li se merita sa vina de la2 000 km.

    Ce pensiuni drumul e groaznic acolo. Cateva pensiuni nu compenseaza cu 2 000 - 5 000 locuri de munca. 

    Cu ce inlocuim acest proiect? Oamenii din acea zona au si ei dreptul la un loc de munca, la o finantare si la o viata decenta.

    Care este alternativa? 

    N-am mai vazut demult postaci RMGC, mi-era dor...

    Ai umblat pe acolo?

    Faci 3 h din Cluj daca stii drumul, daca nu zbori in rau Aries se numeste. 

    Taf plecat pana in varf de munte ca trebuie lemn la Sebes. 

    Rmgc poate sa plece acasa sa scoata statul aurul, romanii au scos aurul noi in democratie il dam la altii ca petrolul... 

    Cu aurul de acolo poti plati datoria tarii si sa fii pe plus dar cred ca trebuie sa aducemi seici sa ne conduca. 

    Seici ai trimis americanii la plimbare si s-au dezvoltat. 

    Scoti gaz din Marea N si o trimiti afara ti se pare corect.

    Romania nu e doar Bucuresti, Cluj , Iasi Timisoara. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb