Propunerea ANCOM de reducere a tarifelor de interconectare de la 1 ianuarie 2014 va afecta întreaga piaţă locală a telecomunicaţiilor, nu numai companiile din grupul Cosmote, consideră Nikolas Beckers, directorul general al Romtelecom şi Cosmote România. Domnia sa apreciază puţin nostimă propunerea ANCOM, din punct de vedere macroeconomic, în condiţiile în care astfel vor fi subvenţionaţi operatorii telecom din Germania.
Beckers a spus: "ANCOM a propus anumite reduceri la tarifele de interconectare care, în general, sunt în aceeaşi linie cu ceea ce vine de la Bruxelles şi Comisia Europeană. În câteva ţări, reglementatorii şi-au pus întrebări şi au pus sub semnul întrebării înţelepciunea acestor prevederi care vin de la Bruxelles. În Olanda, spre exemplu, instanţa a pus tarifele de interconectare mai sus decât propunerea reglementatorului. Eu sunt străin în această ţară, dar dacă analizez din punct de vedere macroeconomic această propunere, mi se pare puţin nostim faptul că România vrea să subvenţioneze operatorii din Germania. Poate că ar trebui să fie invers".
Nickolas Beckers a adăugat că, deşi piaţa va fi afectată de aceste propuneri, trebuie găsită finanţare în altă parte şi trebuie găsită o soluţie rezonabilă de compromis:
"Vrem să oferim servicii de calitate, şi cred că şi ceilalţi operatori locali au acelaşi obiectiv, care însă nu poate fi susţinută în lipsa investiţiilor, mai ales în domeniul 4G, unde nu vrem să fim prezenţi doar la nivelul Capitalei. Cu tarife de interconectare joase nu poţi să susţii un astfel de efort investiţional".
Tarifele de interconectare sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul. La sfârşitul lunii august, ANCOM a anunţat că va propune reducerea tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu anul viitor. Astfel, aceste tarife vor scădea de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe.
• Cosmote România a lansat o nouă gamă de abonamente
Compania Cosmote România a lansat, ieri, un nou portofoliu de abonamente, denumit Cosmote Free, care se evidenţiază prin simplitatea structurii. Astfel, potrivit companiei, planurile tarifare propuse până în prezent vor rămâne valabile numai pentru clienţii deja existenţi, acestea nemaiputând fi achiziţionate. De asemenea, în locul lor au fost propuse alte trei variante de abonamente. Potrivit conducerii companiei, Cosmote devine primul jucător din piaţa telecomunicaţiilor de la noi din ţară care oferă posibilitatea reportării minutelor neconsumate.
Portofoliul Cosmote Free oferă internet cu trafic nelimitat (viteza descreşte însă, după consumarea traficului recomandat), convorbiri telefonice nelimitate în reţea şi către reţeaua fixă Romtelecom şi mesaje în reţea nelimitate. Astfel, cele trei noi variante de abonamente propuse de Cosmote sunt "Free S", care oferă, pe lângă lucrurile prezentate, 100 de minute naţionale şi internaţionale, "Free M", care oferă 250 de minute naţionale şi internaţionale şi 250 de mesaje naţionale şi "Free L", unde toate serviciile incluse sunt nelimitate. Potrivit conducerii companiei, abonamentul "Free S" este singurul care se încadrează la categoria sa de preţ şi oferă acces la internet nelimitat. Abonamentul "Free S" costă 8,8 euro lunar. Celelalte două pachete, "Free M" şi "Free L", costă 15 euro pe lună, respectiv 31 de euro pe lună. Toate preţurile includ TVA .