Niţă: "Reorganizăm sistemul energetic, chiar dacă unora nu le place"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 aprilie 2013

Reorganizarea sistemului energetic naţional se va face, indiferent dacă unora nu le place, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, la o dezbatere a PSD cu tema "Relansarea economică a României". Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Ne interesează să avem energie ieftină şi iată că piaţa, dacă vă uitaţi pe bursa de energie, aduce preţurile la un anumit nivel pe care toate societăţile producătoare de energie trebuie să se încadreze, dacă nu trebuie să pună lacătul pe societăţile respective".

Departamentul de Energie din Ministerul Economiei analizează restructurarea producţiei de electricitate pe un mix de resurse. În prezent, producţia este organizată pe tipuri de resurse, ceea ce face dificilă competiţia între unităţile pe cărbune, mai scumpe, şi cele hidro, mult mai ieftine.

În anii trecuţi, au existat tentative de reorganizare a producţiei, dar au fost blocate în instanţă.

Oficialul a susţinut că, în ceea ce priveşte producătorii de energie pe cărbune, rămâne de văzut dacă vor rezista în piaţă: "Din ce ştiu eu, nu cred că vor rezista în piaţă. Atunci ce facem, închidem producţia de cărbune, sau producţia de energie pe bază de cărbune? Eu zic că nu, pentru că, iată, Germania, anul trecut, a crescut producţia de energie electrică pe cărbune cu 5%, Spania cu 20%. Deci este o reconsiderare a producţiei de energie pe bază de cărbune, chiar dacă sunt cârcotaşi care ne spun că «trebuie să avem grijă de mediu». Desigur, trebuie retehnologizate toate aceste producţii pe bază de cărbune".

Ministrul delegat pentru Energie a subliniat că Guvernul va vinde doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei şi că acestea pot funcţiona eficient şi cu management de stat.

Angajamentele faţă de FMI şi CE includ, însă, vânzarea pachetelor majoritare la Complexul Hunedoara şi Electrica, precum şi listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni la Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%), Nuclearelectrica (10%). Ministrul Niţă a spus că valoarea pachetelor vândute va fi inclusă în capitalul social al companiilor, pentru dezvoltare.

Ministrul a menţionat că, din acest punct de vedere, oferta secundară de la Transgaz, încheiată recent, face o excepţie, deoarece strategia de privatizare a fost aprobată înainte de instalarea actualului Guvern. Banii din vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz (72 milioane euro) vor intra la bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb