Niţă vrea să acapareze toate privatizările
A.T.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 20 martie 2014
Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS), în subordinea sa, prin care vrea să acapareze toate privatizările, nu numai cele din Energie.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă (vezi ataşament), se arată că "DPAPS va prelua de la OPSPI, de la Departamentul pentru Energie, precum şi de la celelalte ministere, instituţii publice, structuri şi autorităţi pentru care derulează procesul de pregătire şi realizare a privatizării, fondurile financiare aferente activităţii de privatizare aflate în conturile acestora".
Explicaţia Ministerului Economiei este că dacă nu se înfiinţează urgent acest departament, statul nu va putea sa-şi respecte angajamentele faţă de FMI şi Comisia Europeană, referitoare la privatizări şi restructurări.
În perioada când a fost ministru delegat pentru energie, Niţă a depus eforturi şi a reuşit să desprindă companiile energetice de Ministerul Economiei. Acum, acesta doreşte să inverseze procesul, după cum arată proiectul de ordonanţă, care, culmea, nu precizează care este impactul macroeconomic şi bugetar al reînfiinţării unei structuri ce seamănă foarte mult cu Fondul Proprietăţii de Stat.
1. Complicare sub masca simplificarii
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2014, 05:52)
Sa nu fie cu suparare, dar la o prima vedere apare ca de unde Ministerul Economiei avea in subordine doua entitati care se ocupau (?!) de privatizare - respectiv AAAS (fosta AVAS) si OPSPI - acum o sa avem trei (!!!) - cele doua raman, mai apare DPAPS.
Rautaciosii vor spune ca se mai creaza niste posturi, inclusiv in consiliul de supraveghere al noii entitati (conform traditiei....).
Domnilor guvernanti, pentru ca tot nu mai misca mai nimic in materie de privatizare - exceptand periodice declaratii de presa ale conducatorilor entitatilor din domeniu - nu era mai logic, mai normal si mai eficient sa se constituie O SINGURA entitate cu responsabilitati in domeniul privatizarii ?