Noble Securities: Preţul cuprului, în scădere anul acesta

F.A.
Internaţional / 19 septembrie 2013

Preţul cuprului a scăzut cu aproape 12%, la 15 septembrie, comparativ cu cotaţia sa de la începutul acestui an, în iunie, cuprul atingând minimul de anul acesta, susţine Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România.

"Preţul cuprului- unul dintre cele mai importante metale industriale- este strâns legat de evoluţia economiei mondiale, dată fiind utilizarea sa într-o serie de industrii precum electrotehnică, electronică, materiale de construcţii, auto, în transporturi etc. Cotaţiile cuprului pe pieţele internaţionale sunt puternic influenţate- cel mai adesea- de rezultatele economice înregistrate de China, SUA şi Germania, în ordine - primii 3 consumatori de cupru la nivel mondial", potrivit analiştilor Noble Securities.

Silviu Pojar a declarat: "Astfel, preţul cuprului devine un < < barometru > > al evoluţiilor economice semnificative la nivel global. De exemplu, săptămâna trecută, cotaţia sa a crescut după ce China a anunţat că ritmul de creştere a exporturilor sale în luna august a depăşit aşteptările, ceea ce a constituit un semnal bun pentru relansarea creşterii economice a celui mai mare consumator de cupru la nivel mondial; ulterior însă, după ce Germania a dezamăgit în ceea ce priveşte producţia industrială, cotaţiile cuprului au atins minimul săptămânii trecute".

Conform sursei citate, din 2002 şi până în 2007 inclusiv, cuprul a înregistrat o apreciere puternică, preţul său cumulând o creştere în jur de 470% din ianuarie 2002 până în decembrie 2007. În 2008, anul de criză profundă, cotaţia cuprului s-a prăbuşit cu aproape 60%; ulterior, în 2009 şi 2010 a înregistrat corecţii, a recuperat scăderea şi a reluat creşterea. După ce la începutul anului 2011 preţul cuprului a atins cotaţii record, o nouă etapă a crizei a făcut ca metalul să încheie anul respectiv în scădere. În 2012, cotaţia cuprului a marcat o uşoară creştere (aproape 5%).

"În ceea ce priveşte 2013, acesta nu a fost până în prezent satisfăcător- la nivel global- din punct de vedere economic şi, în consecinţă, nu a fost un an bun nici pentru cupru. Preţul cuprului a scăzut cu aproape 12% la 15 septembrie comparativ cu cotaţia sa de la începutul acestui an; în luna iunie, cuprul a atins minimul pe 2013, pe fondul unor rezultate economice nesatisfăcătoare înregistrate de China şi al anunţului Fed privind posibila reducere a stimulentelor monetare în SUA, care a determinat investitorii să îşi reducă expunerile pe mărfuri", a precizat Silviu Pojar.

Pe termen mediu şi lung, cererea de cupru se anunţă a fi destul de consistentă: din China vin din ce în ce mai multe semnale economice pozitive, SUA (al doilea mare consumator de cupru la nivel mondial) evoluează satisfăcător, iar economia UE este aşteptată să consemneze o relansare vizibilă în 2014. Însă şi în ceea ce priveşte oferta de cupru sunt semnale că vor avea loc anumite creşteri, inclusiv ca urmare a extinderii unor exploatări în Mongolia, unde se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru neexploatate semnificativ până de curând.

"Ieri Fed nu a decis (în mod surprinzător pentru pieţe) reducerea stimulentelor monetare, fapt care a condus la deprecierea accentuată a USD şi a stimulat aprecierea mărfurilor. Astfel, asistăm la o anumită corecţie a cotaţiei cuprului, pe termen scurt cel puţin. Preţul cuprului va rămâne însă volatil până la sfârşitul anului, în contextul în care, pe de o parte, economia Germaniei încă nu a intrat pe un trend clar de creştere consistentă, iar pe de altă parte, ne aşteptăm în continuare la posibilitatea ca Fed să anunţe în acest an modificări ale politicii sale", a precizat Silviu Pojar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb