Noi criterii de promovare şi menţinere la cota BVB

A.G.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2009

Compania listată la categoria I trebuie să prezinte un plan de afaceri pe trei ani.

Compania listată la categoria I trebuie să prezinte un plan de afaceri pe trei ani.

Bursa de Valori Bucureşti aplică, de la 1 ianuarie 2009, noi criterii de promovare şi menţinere la cota Bursei, conform modificărilor aduse anul trecut Codului BVB.

Noile criterii prevăd creşterea nivelului capitalurilor proprii, capitalizării bursiere şi a indicatorilor de lichiditate a titlurilor.

Pentru a fi admisă şi a se menţine la categoria I a BVB, o companie trebuie să aibă capitaluri proprii sau media capitalizării pe ultimele şase luni de 30 milioane de euro faţă de opt milioane, până acum.

De asemenea, compania listată la categoria I trebuie să prezinte un plan de afaceri pe trei ani, faţă de doi ani cât era prevăzut anterior şi să îndeplinească noi criterii de lichiditate - acţiunile să fi fost tranzacţionate în 90% din zile într-un an, cu o medie de 28 de tranzacţii pe zi şi cu o valoare medie zilnică a tranzacţiilor de 45.000 de lei.

Pentru Categoria a II-a, numărul mediu zilnic de tranzacţii a fost majorat de la două la cinci tranzacţii pe zi, iar valoarea medie a operaţiunilor de la 3.000 lei la 5.000 lei.

În plus, emitenţii de la cele două categorii trebuie să declare că s-au conformat cu cel puţin 14 principii din cele 19 ale Codului de Guvernanţă Corporativă pe parcursul ultimului an calendaristic.

Totodată, emitenţii vor fi obligaţi să transmită orice informaţie relevantă fie cu cel puţin 60 de minute înaintea începerii sesiunii bursiere, fie după închiderea acesteia.

În cazul în care o companie listată transmite Bursei un comunicat care conţine informaţii care pot influenţa semnificativ cotaţiile, BVB poate decide suspendarea temporară de la tranzacţionare pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute, care poate fi extinsă până la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare.

O nouă structură a indicilor BVB

O nouă structură a indicilor bursieri calculaţi de Bursa de Valori Bucureşti, cu aceleaşi companii în componenţă, dar cu ponderi diferite, a intrat în vigoare, ieri.

Potrivit site-ului BVB, în noua structură a indicelui BET, cea mai mare pondere o deţine BRD - 19,94%, urmată de Banca Transilvania - 19,74%, Petrom - 19,46%, Transgaz - 14,6%, Transelectrica - 8,35%, Rompetrol Rafinare - 7,85%, Biofarm - 3,66%, Antibiotice - 3,25%, Impact - 1,97% şi Broker Cluj - 1,18%.

La indicele BET-FI, SIF4 Muntenia are o pondere de 28,21%, SIF5 Oltenia - 20,11%, SIF1 Banat Crişana - 17,89%, SIF2 Moldova - 16,92% şi SIF3 Transilvania - 16,87%.

În structura indicelui general al bursei BET-C, cele mai mari ponderi sunt deţinute de BRD- 19,97%, Petrom - 19,93%, Banca Transilvania - 17,65% şi Alro Slatina - 6,53%.

La mijlocul lunii decembrie, Comitetul indicilor din cadrul BVB a decis ca structura indicilor în ceea ce priveşte companiile componente să nu fie modificată, urmând ca din ianuarie să fie ajustate numai cotele deţinute de fiecare emitent în structura indicelui.

La indicele BET-NG, care include companiile din sectorul energetic, cea mai mare pondere - de 29,7% - o deţine Petrom, urmată de Transgaz - 28,22%, iar la indicele BET-XT, care include cele mai lichide 25 de companii listate, inclusiv SIF-urile, ponderea cea mai ridicată o va avea BRD - 14,87%, urmată de Petrom - 14,84% şi Banca Transilvania - 14,72%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am si eu o curiozitate, acelasi articol, sau cel putin prima jumatate, am citit-o luni pe www.tmctv.ro, colaborati cu ei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb