NOI INFORMAŢII DESPRE EXPLOZIA CE A MĂTURAT BEIRUTUL Liderii libanezi au fost avertizaţi în iulie în legătură cu explozibilul din port

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 august 2020

Sursa foto: www.afriquinfos.com

Sursa foto: www.afriquinfos.com

O echipă de muncitori sirieni a fost trimisă să repare uşile şi găurile hangarului, incendiul iniţial fiind cauzat de scânteile de sudură

Premierul libanez a demisionat, preşedintele se disculpă

Reconstruirea Beirutului, aşteptată să coste până la 15 miliarde de dolari

Un raport realizat de oficialii de securitate din Liban i-a avertizat în data de 20 iulie pe primul ministru libanez Hassan Diab şi pe preşedintele Michel Aoun că cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu depozitat în portul din Beirut reprezintă un risc de securitate ce ar putea distruge capitala Libanului dacă ar exploda, arată o serie de documente consultate de Reuters şi confirmate pentru agenţia de presă de surse de rang înalt din serviciile de securitate libaneze. La doar două săptămâni dis­tanţă, nitratul de amoniu a explodat şi a distrus mare parte din port, a omorât cel puţin 163 de oameni, a rănit peste 6.000 şi a distrus circa 6.000 de clădiri, conform datelor autorităţilor libaneze.

Conform agenţiei de presă, un raport recent al Directoratului General pentru Securitatea Statului despre evenimentele ce au condus la explozie include o referinţă la o adresă privată trimisă preşedintelui Michel Aoun şi primului ministru Hassan Diab în data de 20 iulie. Deşi conţinutul adresei clasificate nu a putut să fie consultată de Reuters, un oficial de securitate de rang înalt a precizat sub protecţia anonimatului că adresa respectivă rezuma pentru şefii de stat constatările unei anchete judiciare lansată în ianuarie ce concluziona că nitratul de amoniu trebuie depozitat "imediat" în condiţii de siguranţă.

"Exista pericolul ca acest material, dacă ar fi fost furat, să poată fi folosit într-un atac terorist", a precizat oficialul. "La finalul investigaţiei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităţilor", a mai adăugat acesta, făcând referire la adresa trimisă primului ministru şi preşedintelui libanez de către Directoratul General pentru Securitatea Statului, care este abilitat, printre altele, cu securitatea portului. "I-am avertizat că dacă ar exploda ar putea distruge Beirutul", a mai spus oficialul, el fiind unul din cei care au redactat raportul. Biroul primului ministru, preşedinţia şi procuratura general nu a răspuns la întrebările agenţiei de presă în legătură adresa din 20 iulie.

Furia publică a explodat şi ea în urma dezastrului din portul capitalei libaneze în condiţiile în care explozia este văzută drept cea mai recentă şi dramatică dovadă de neglijenţă guvernamentală şi corupţie, factori ce au împins Libanul către colaps economic. Pe măsură ce protestele s-au agravat şi au tins spre violenţă - protestatarii au încercat luni să intre în clădirea Parlamentului - primul ministru Diab şi-a depus mandatul după ce trei miniştri ai cabinetului său demisionaseră deja, împreună cu şapte membri ai Parlamentului.

Anterior, premierul libanez declarase revoltat în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă că "este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie", el cerând pedepsirea exemplară a tuturor vinovaţilor.

Acum, doar reconstruirea Beirutului este aşteptată să coste până la 15 miliarde de dolari, o sumă imensă având în vedere că Libanul este deja aproape de faliment cu pierderi bancare de peste 100 de miliarde de dolari şi o devalorizare de 70% a monedei naţionale în faţa dolarului de la debutul unor proteste ample în octombrie 2019.

Preşedintele Michel Aoun a confirmat săptămâna trecută că fusese informat de materialul explozibil, el susţinând însă că a abilitat secretariatul general al Consiliului Suprem de Apărare să facă "ce este necesar".

"(Serviciul de securitate) a spus că este periculos. Eu nu sunt responsabil! Nu ştiu unde a fost pus şi nu am ştiut cât de periculos era. Eu nu am autoritate să intervin direct în relaţie cu portul. Există o ierarhie iar toţi cei care ştiau trebuiau să-şi ştie datoriile pentru a face ceea ce era necesar", a spus Aoun.

În finalul lui 2013, cargoul Rhosus aflat sub pavilionul Republicii Moldova, ce transporta nitratul de amoniu între Georgia şi Mozambic, a fost reţinut în portul Beirut deoarece avea mari probleme tehnice la bord şi nu mai putea naviga în siguranţă. Ulterior i s-a interzis părăsirea apelor Libanului întrucât ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura extrem de periculoasă a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut, proprietarul vasului fiind omul de afaceri rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

În prezent încă rămân fără răspuns întrebările cu privire la de ce cargoul cu nitratul de amoniu a ajuns în Beirut în finalul lui 2013 (patronul spune că pentru a lua încărcătură suplimentară), iar o chestiune şi mai greu de înţeles este de ce s-a permis ca o cantitate atât de mare de material periculos, utilizat în fabricarea de bombe şi fertilizatori, să rămână depozitată în port pentru o perioadă atât de îndelungată.

Istoricul ce a dus la explozia devastatoare

Adresa trimisă preşedintelui libanez şi premierului a venit după un lung şir de memo-uri şi adrese - ce se întinde pe 6 ani - trimise de oficiali de securitate, vamali şi din port către instanţele libaneze solicitând în repetate rânduri înlăturarea nitratului de amoniu din locaţia sa, atât de apropiată de centrul oraşului.

În februarie 2015, un judecător a abilitat un expert să analizeze încărcătura, concluzionând că materialul este periculos şi solicitând autorităţilor portuare transferarea către armată. Armata libaneză a respins însă solicitarea - susţinând că nu are nevoie de ea - şi a recomandat transferarea sau vânzarea nitratului de amoniu către compania libaneză de explozibili - companie privată - ce nu a fost însă interesată de achiziţia materialului confiscat. De atunci încolo, oficialii vamali şi de securitate din Liban au solicitat judecătorilor la circa fiecare şase luni înlăturarea materialului periculos. Nitratul de amoniu a ajuns ulterior să fie depozitat impropriu într-un hangar găurit, fără uşi, şi peste toate nepăzit, ridicând riscul de furt.

În ordinul final al investigaţiei declanşată în ianuarie, procurorul general Oweidat a dispus repararea uşilor şi găurilor hangarului şi abilitarea unei echipe de securitate pentru pază. Pe 4 iunie, în baza acelor ordine, serviciul pentru securitate a abilitat la rândul lui autorităţile portuare să găsească paznici, să pună un director pentru hangar şi să repare găurile şi uşile.

"A început mentenanţa iar (autorităţile portuare) au trimis o echipă de muncitori sirieni (dar) nu era nimeni care să-i supervizeze când au intrat să repare găurile", a mai spus oficialul de securitate sub protecţia anonimatului.

Potrivit acestuia, în timpul lucrărilor scânteile sărite de la sudură au dus la declanşarea unui incendiu. "Având în vedere că erau depozitate artificii în acelaşi hangar, după o oră s-a declanşat un foc mare care s-a extins la materialul ce a explodat când temperatura a depăşit 210 grade", a spus oficialul de securitate.

Oficialul a pus vina pe autorităţile portuare pentru faptul că nu au supravegheat echipa de reparaţii şi pentru depozitarea artificiilor laolaltă cu o cantitate atât de mare de nitrat de amoniu.

"Impactul exploziei a fost redus doar pentru că hangarul este poziţionat cu faţa la mare. Altfel întreg Beirutul ar fi fost distrus", a mai spus el. "Toată problema este despre neglijenţă, iresponsabilitate, depozitare improprie şi proastă judecată", a conchis oficialul.

Explozia din Beirut, pretext pentru resetarea influenţelor din Orientul Mijlociu

Ştefan Ciochinaru, doctor în drept internaţional şi expert în relaţii externe, consideră că pe acest fond se resetează influenţele majore din Orientul Mijlociu după retragerea graduală a Statelor Unite din regiune. 

"Odată anunţată intenţia administraţiei Trump de a părăsi scena rămăsese un vid de putere, iar Libanul rămăsese complet descoperit şi ameninţa să intre în implozie. Mizele jocurilor de putere şi influenţa în regiune sunt imense. Cine controlează Libanul are acces strategic în Estul Mediteranei, în apropierea actualelor sau pe linia viitoarelor reţele multinaţionale de transport energetic, poate controla zona de interconectare terestre şi maritime cu Drumul Mătăsii, care leagă, de mii de ani, Orientul cu Occidentul! Exploziile care au devastat Beirutul devin astfel pretextul resetării marelui joc de putere dintre Europa, Turcia, Iran, Rusia şi China care râvnesc la locul rămas liber după retragerea trupelor americane", consideră Ştefan Ciochinaru.

Analiza acestuia este confirmată de vizita recentă la Beirut a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a promis Libanului (relaţii istorice apropiate între cele două ţări) asistenţă financiară pentru reconstrucţie. Macron a demarat de asemenea o campanie internaţională - în sensul de comunitate internaţională - în scopul asigurării unui sprijin financiar pentru reconstrucţie şi atragerii Libanului către sfera sfera de influenţă a Uniunii Europene.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai degraba Libanul sa fie controlat de Franta decat de Turcia,Rusia,Iran sau China.Mi se pare ca ar fi raul cel mai mic.Dupa ce SUA au facut prapad in Orientul Mijlociu(tot sub aripa republicanilor) acum se retrag.Ma intreb:daca Libanul este un ciolan asa bun de ros,cum de se retrag?Nu prea le sta in obisnuinta sa plece decat dupa ce au luat tot ce se poate lua si au profitat de tot ceea ce se putea profita.Ciudat.

    1. LIbanul e "vecinul" Israelului și au avut numai belele cu ei. Libanul, vreau să zic. Probabil ideea cu Macron a venit de la Mossad. Macron a lucrat la banca Rothschild, fondatorul Israelului. Trump, măcar așa la prima vedere, pare mai puțin sclavete la circumciși, deși și-a făcut ca toți oamenii turneul la zidul roman la care se închină coetnicii lui Goldstein.

      Și SUA n-a făcut prăpăd "doar" sub Republicani. Ghaddafi a fost omorât sub Obama. Sau să nu uităm de bombardarea Serbiei în vremea lui Clinton. 

      Ti se pare amuzant sa fii sovin?Sunt cetateni libanezi care au semnat o petitie in favoarea lui Macron.Si pe astia i-a influentat Mossadul?Libanul a avut belele cu Israelul.Israelul n-a avut belele cu Libanul?E mare lucru ca o tara atat de mica precum Israelul sa aiba oamenii atat de ''mari''.Supravietuiesc intr-o mare de arabi.Cine e de admirat,e de admirat.Aproape tot ce li s-a intamplat evreilor ,holocaustul ,se datoreaza invidiei si imposibilitatii de a-i anihila pe cale dipolmatica.Pentru asta trebuie sa te duca capul.Prostii isi folosesc ''pumnii''.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb