Noi propuneri pentru funcţia de comisar european

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2019

Corina Creţu

Corina Creţu

Nominalizarea unui comisar european din partea Ro-mâniei a fost readusă în discuţii după ce Ursula von der Leyen a refuzat să îl reaudieze pe Dan Nica, ultima propunere din partea PSD, şi după ce guvernul Dăncilă a fost demis, ieri, de Parlament, în urma aprobării moţiunii de cenzură depusă de forţele politice de opoziţie.

Mai mult, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că se va implica la nivel european pentru ca niciun comisar european propus de Guvernul Dăncilă, demis prin moţiune de cenzură, să nu fie acceptat.

Partidul Naţional Liberal, care a fost vârful de lance al moţiunii de cenzură ce a dus la căderea guvernului social-democrat de la Bucureşti, îl va propune pe Siegfried Mureşan, europarlamentar şi vicepreşedinte al grupului PPE, pentru preluarea postului de comisar european la Transporturi, potrivit Euractiv.com, care citează o sursă de rang înalt din cadrul Partidului Popular European (PPE).

Într-un interviu pentru Euractiv.com, Mureşan a declarat: "Sub nicio formă preşedintele Iohannis nu va desemna un premier interimar de la social-democraţi. Conducem în sondaje, suntem cel mai mare partid de opoziţie şi suntem învingătorii din alegerile europarlamentare. Facem totodată campanie preşedintelui ţării (pentru prezidenţiale - n.r.) şi suntem de departe partidul ce se aliniază cel mai mult cu agenda sa pro-UE".

"Dacă avem majoritatea ca să dăm jos Guvernul, credem că putem găsi de asemenea majoritatea pentru a instala un prim-ministru. Va fi dificil, dar nu va lua mult timp", a mai spus Siegfried Mureşan.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a făcut şi el o nominalizare pentru funcţia de comisar european - Corina Creţu. Imediat după aprobarea moţiunii de cenzură, Victor Ponta a declarat că propunerea de comisar european care va trece cel mai repede de evaluarea din Parlamentul European este Corina Creţu, iar portofoliul cel mai important este cel privind Extinderea.

Ponta se referă astfel la un schimb de portofolii între România şi Ungaria în Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, după ce primii candidaţi ai ambelor ţări au fost respinşi în Parlamentul European. Ponta a spus: "În primul apel pe care îl fac către domnul Iohannis, doamna Dăncilă, către toţi liderii responsabili, trebuie să rezolvăm rapid cu comisarul european. Eu cred că propunerea Corina Creţu este cea care va trece cel mai rapid şi va primi funcţia şi portofoliul cel mai important. Cel mai important portofoliu a fost Dezvoltarea regională. Nu mai putem să-l obţinem pentru că l-am avut o dată. Din ce a rămas, cu siguranţă extinderea este mai importantă, pentru că la Transporturi nu ai bani şi nu ai ce să faci, în schimb la Extindere e vorba despre Republica Moldova. România trebuie să facă acum o nouă propunere, iar unul dintre criteriile pe care trebuie să le respecte este să nominalizeze o femeie. Mai multe state membre preferă să nominalizeze aceeaşi persoană în mandatele mai multor Comisii Europene".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb