NOI REGLEMENTĂRI CU PRIVIRE LA LEGEA CONCURENŢEI Reducere a amenzii pentru compania care îşi recunoaşte vina pe parcursul unei investigaţii

Elena Deacu
Companii / 30 iunie 2015

Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, o serie de măsuri de eficientizare în materie de concurenţă, prin care compania care îşi recunoaşte vina pe parcursul unei investigaţii poate beneficia de o reducere a amenzii cuprinsă între 10% şi 30% din valoarea iniţială a acesteia (în prezent legea prevede o reducere de doar 10%).

Modificarea aprobată astăzi a fost inclusă ca masură de reformă în ceea ce priveşte dezvoltarea mediului economic între condiţionalităţile asumate de Guvernul României în vederea încheierii seriei de împrumuturi pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan) cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Modificările aduse Legii Concurenţei sunt necesare atât pentru eficientizarea activităţii autorităţii de concurenţă, cât şi pentru simplificarea procedurilor administrative, cu beneficii pentru mediul de afaceri. Astfel, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene, pentru a stimula companiile să recunoască săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale anterior finalizării investigaţiei, s-a introdus în Legea Concurenţei, procedura tranzacţionării. Această procedură prezintă avantaje atât pentru autoritatea de concurenţă, cât şi pentru companii. Mecanismul procedurii tranzacţionării constă în recunoaşterea faptei anticoncurenţiale pe parcursul investigaţiei. Până acum, companiile puteau recunoaşte că au săvârşit o faptă anticoncurenţială doar după finalizarea raportului de investigaţie, în cadrul procedurii de audiere.

Avantajele acestei proceduri constau în economia de timp, deblocarea de resurse care urmează să fie redirecţionate către soluţionarea altor cazuri, dar şi probabilitatea ca aceste decizii să nu mai fie atacate în instanţă. În acelasi timp, amendamentele aduse Legii Concurenţei conduc la reducerea timpului şi a costurilor pe care le au companiile implicate în cazurile instrumentate de Consiliul Concurenţei (spre exemplu cheltuielile cu asistenţa juridică, implicarea managementului companiei în alte activităţi decât cele de gestionare a afacerii).

De asemenea, prin prezenta Ordonanţă se crează cadrul legislativ care să permită efectuarea de inspecţii inopinate în orice spaţii în care întreprinderile îşi desfăşoară activitatea. Prin această măsură se elimină încercările de obstrucţionare a inspecţei inopinate prin folosirea argumentului că spaţiul în care întreprinderea îşi desfăşoară activitatea nu este deţinută legal de către aceasta.

Prezenta Ordonanţă reglementează şi termenul actual de la 48 de ore la 72 de ore, în care poate fi atacată hotărârea instanţei pentru respingerea autorizării solicitate în scopul efectuării unei inspecţii inopinate.

Consiliul Concurenţei se află într-un amplu proces de modernizare a cadrului legislativ în baza căruia îşi desfăşoară activitatea. Astfel, În 2014, a fost modificată şi completată şi legislaţia privind concurenţa neloială şi cea în domeniul ajutorului de stat, urmând ca în 2016 să implementăm directiva privind despăgubirile persoanelor prejudiciate de o practică anticoncurenţială.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb