Acţiunile băncilor listate la bursele din Europa au scăzut vineri, printre cele mai afectate fiind titlurile Deutsche Bank AG, ca urmare a majorării costului asigurării bondurilor băncii germane împotriva riscului de neplată (CDS - credit default swaps). Potrivit AFP, CDS-urile arată o probabilitate de default de 27,4% pentru cea mai mare bancă germană, în următorii cinci ani. În cazul rivalei mai mici, Commerzbank AG, probabilitatea este de 19,3%.
Potrivit sursei citate, costurile de asigurare împotriva riscului de default au crescut pentru majoritatea băncilor europene, însă în cazul Deutsche Bank creşterea este mai pronunţată. Pentru banca britanică Barclays Plc şi pentru cea franceză Societe Generale SA, probabilitatea de default se situează în jurul a 13%.
În acest context, la Bursa din Frankfurt, titlurile gigantului Deutsche Bank AG au înregistrat un minus de 4,8% către finalul sesiunii de vineri, ajungând la 8,53 euro, cele ale Commerzbank AG - de 3,5%, la 8,94 euro.
Declinul a persistat şi după ce cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Deutsche Bank este o bancă foarte profitabilă şi nu există motive să fie pus la îndoială viitorul acesteia. Scholz a subliniat: "Deutsche Bank şi-a reorganizat şi modernizat complet modelul de afaceri şi este o bancă foarte profitabilă".
La Paris, acţiunile BNP Paribas SA s-au depreciat cu 5,3%, la 50,47 euro, cele ale Societe Generale - cu 5,9%, la 19,94 euro. La Londra, acţiunile HSBC Holdings Plc au coborât cu 2,6%, la 534 pence, cele ale Barclays Plc - cu 4,2%, la 133,90 pence. Pe piaţa din Amsterdam, titlurile ING Groep NV au scăzut cu 3,7% la 10,38 euro, cele ale ABN Amro Bank NV - cu 2,2%, la 14,36 euro. În Spania, acţiunile Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA au coborât cu 4,4%, la 6,13 euro, cele ale Banco Santander SA - cu 3%, la 3,22 euro. La Bursa din Milano, titlurile UniCredit SpA s-au depreciat cu 4,1%, la 16,23 euro, cele ale Intesa Sanpaolo SpA - cu 2,4%, la 2,26 euro.
Vineri, liderii UE au declarat, într-un comunicat comun, că sectorul bancar al blocului comunitar este rezistent, cu un nivel solid al capitalului şi al lichidităţilor.
Premierul olandez, Mark Rutte, a spus conform Reuters: "Este foarte puţin probabil ca zona euro să se confrunte cu o nouă criză bancară. Sectorul bancar este mult mai puternic decât era în urmă cu un deceniu, în special în privinţa rezervelor de capital şi a testelor de stres. Este foarte puţin probabilă o repetare a crizei financiare, având în vedere cum am organizat lucrurile în Europa".
Şi premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că "fundamentele sectorului bancar sunt solide".
Anterior acestor declaraţii, Neil Wilson, analist la Finalto, spunea: "Frica de o contagiune în sectorul bancar nu a dispărut încă. Aşa cum am mai spus în ultimele săptămâni, criza nu se va opri decât atunci când investitorii vor înceta să se mai întrebe cine va urma. Se pare că încă nu am ajuns la acel moment".
• Băncile centrale străine împrumută dolari de la Fed
O facilitate introdusă de Rezerva Federală (Fed) americană pentru a le oferi băncilor centrale din străinătate acces la finanţare în dolari a fost accesată pentru o valoare record de 60 de miliarde de dolari, pe parcursul unei săptămâni de stres în sectorul bancar care a afectat pieţele financiare din întreaga lume, transmite Bloomberg.
Cererea record pentru Foreign and International Monetary Authorities Repo Facility pusă la punct de Fed a venit în perioada 15 - 22 martie. Fed nu a oferit informaţii cu privire la identitatea băncilor care au accesat facilitatea, notează Agerpres.
"Cineva, undeva, are nevoie de finanţare în dolari", spune Antoine Bouvet, analist-şef la ING Bank NV. Acesta subliniază că "deocamdată, nu este o mare îngrijorare având în vedere cum evoluează swap-urile valutare, precum şi accesarea redusă a liniilor forex în dolari".
Facilitatea oferită de Rezerva Federală americană a fost introdusă în timpul pandemiei şi a fost concepută pentru a reduce orice presiune pe pieţele mondiale de finanţare în dolari. Instrumentul le permite băncilor centrale străine să îşi folosească deţinerile de titluri de stat americane drept garanţii pentru lichidităţi în dolari, care sunt la mare căutare în perioade de stres în sectorul financiar.
Cea mai recentă explozie a cererii pentru dolari de la Fed vine într-un moment în care îngrijorările cu privire la situaţia fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Credit Suisse Group AG de către rivala UBS Group AG.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2023, 11:14)
Sectorul bancar a finantat statele ineficiente fara limita,
dar sa finanteze si RAZBOIUL nu mai merge
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2023, 17:00)
Bancile astea trebuieu sa cada de mult. Au fost tinute artificial in viata de banii murdari ai dictatorilor si ai traficantilor. Acum nu mai beneficiaza de ei si sunt PA.