Noi relaxări au intrat, de ieri, în vigoare pe întreg cuprinsul ţării, conform hotărârii de guvern adoptată în 28 iulie, deşi valul 4 al pandemiei de Covid-19 îşi face, deocamdată timid, simţită prezenţa. În legătură cu acesta, Alin Stoica, prefectul Capitalei, a declarat că autorităţile se aşteaptă la 1600 cazuri zilnice de infectare cu noua tulpină a Covid-19 la mijlocul lunii septembrie şi a precizat că, spre deosebire de valurile anterioare, medicii sunt mai bine pregătiţi.
În ceea ce priveşte măsurile care au intrat ieri în vigoare, deşi se pare că este vorba despre o relaxare, prin înlocuirea pragului de incidenţă iniţial de 3 la mie - până la care relaxarea era valabilă - cu 2 la mie, am putea vorbi mai degrabă de o înăsprire a regulilor.
Cu toate acestea, de ieri, evenimentele cultural-artistice şi de divertisment se pot desfăşura în spaţii deschise în prezenţa a până la 75.000 de persoane, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mie de locuitori. Bineînţeles, asta este condiţionat cu testarea, vaccinarea sau trecerea prin boală. Se pare că măsura respectivă a fost luată ţinând cont de faptul că în curând începe festivalul Electric Castle, care va fi urmat de Untold şi de alte evenimente cultural-artistice de masă.
Guvernul a crescut şi numărul de participanţi la nunţi şi botezuri până la 150 de persoane în spaţiile închise şi 200 în spaţiile deschise, fără nicio măsură de restricţie. Dacă evenimentele private respective se desfăşoară cu un număru cuprins între 150 şi 400 de persoane în spaţiile închise, este obligatorie condiţia ca participanţii să fie vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală.
În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se desfăşoară, începând cu 1 august, cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim un metru între persoane, dacă incidenţa este mai mică sau egală cu 2 la mie, tot cu condiţia vaccinării, testării sau trecerii prin boală.
Prin hotărârea de guvern se permite desfăşurarea activităţilor recreative şi sportive în aer liber cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, creşterea numărului de participanţi la cursuri de instruire şi workshop-uri până la 250 în interior şi 300 în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minim doi metri pătraţi pentru fiecare persoană şi purtarea măştii de protecţie obligatorie şi creşterea numărului de participanţi la conferinţe până la 300 de persoane în spaţiile închise cu purtarea măştii de protecţie. Totodată a fost majorat la 500 de persoane numărul participanţilor la mitinguri sau demonstraţii.
O altă măsură intrată în vigoare ieri este permiterea activităţii în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 - 2:00 dimineaţa, în judeţele unde incidenţa este egală sau sub 2 la mie, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului şi pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
În rest, rămâne în vigoare programul stabilit anterior pentru restaurante, baruri, cafenele, cluburi privind desfăşurarea activităţii între ora 5:00 şi ora 2:00.