Compania Nokia a anunţat vineri debutul pregătirii lucrărilor pentru noua sa facilitate de producţie de dispozitive mobile din judeţul Cluj, România. Fabrica din Cluj va fi cea de-a unsprezecea facilitate de producţie a companiei, la nivel mondial. Nokia estimează o investiţie de 60 de milioane euro pentru acest demers.
Steagurile României şi ale companiei Nokia au fost ridicate pentru a marca în mod oficial demararea lucrărilor, în prezenţa domnilor Marius Nicoară, Preşedintele Consiliului Local Cluj, Emil Boc, Primarul oraşului Cluj-Napoca, şi a domnului Raimo Puntala, Senior Vice President Nokia pentru Operaţiuni şi Logistică, precum şi în prezenţa altor oaspeţi de onoare din cadrul Consiliului Local Cluj, din comuna Jucu şi din Cluj-Napoca.
Cu acest prilej, preşedintele CJ Cluj, Marius Nicoară, a anunţat că Guvernul va mai acorda 15 milioane de lei, pe lângă cele 11,2 milioane de lei alocate până în prezent, pentru introducerea utilităţilor la fabrica din Jucu. În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Camera Deputaţilor a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care un teren de 159,562 de hectare din administrarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prin Universitatea de Ştiinţe Agricole, a fost transmis în administrarea CJ Cluj, în scopul realizării investiţiei Nokia. Ordonanţa a stârnit dezbateri, după ce deputatul PD Valeriu Tabără s-a opus transferului acestui teren. Parlamentarul a fost sancţionat pe linie de partid pentru poziţia adoptată, liderul PD, primarul Clujului, Emil Boc, fiind un susţinător al investiţiei Nokia.
Decizia de a construi o nouă fabrică în România este reflectarea puternicei creşteri de volume, înregistrată de Nokia la nivel global precum şi a creşterii cererii de terminale mobile în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Se estimează că producţia va începe în prima jumătate a anului 2008. Nokia a prevăzut ridicarea graduală a fabricii şi recrutarea a aproximativ 500 de angajaţi până la sfârşitul anului 2007.
În prezent, Nokia deţine 10 fabrici de dispozitive mobile în nouă ţări. Nokia îşi dezvoltă continuu reţeaua sa de producţie, pentru a creşte competitivitatea şi pentru a asigura servicii de logistică clienţilor săi. În 2006, Nokia a încheiat procesul de extindere la fabrica sa Reynosa din Mexico şi la fabrica Dongguan din China. De asemenea, şi-a consolidat activităţile de producţie la fabrica Chennai din India. În Europa, Nokia are deja facilităţi de producţie la Bochum în Germania, la Komarom în Ungaria şi la Salo în Finlanda.
Ministrul Păcuraru a completat un formular de angajare la Nokia
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a completat, vineri, la bursa locurilor de muncă organizată la inaugurarea fabricii Nokia de la Jucu, Cluj, un formular de angajare la compania finlandeză. Păcuraru şi-a motivat gestul spunând că, la anul, îşi încheie şi mandatul de parlamentar, şi cel de ministru. ""Probabil că voi reveni în viaţa privată şi, din 2008 încolo, îmi ofer disponibilitatea să-mi fac o companie care să colaboreze cu Nokia pe servicii specializate de selecţie, recrutare, management, forţă de muncă. Sunt lucruri pe care pot să le fac. Am depus formularul şi aştept să vedem dacă voi fi chemat la interviu"", a afirmat ministrul muncii. Surse din mediul de afaceri susţin că salariul pe care Nokia îl va oferi pentru un operator asamblare telefoane va fi de 150 euro net, iar 200 de euro net pentru tehnicieni, la aceste sume urmând să fie adăugate bonuri de masă şi asigurarea transportului până la fabrica din Jucu.
Organizatorii se aşteaptă ca aproximativ 6.000 de persoane să-şi depună candidatura pentru cele 500 de locuri de muncă oferite de Nokia, o sută pentru cei cu studii superioare şi 400 pentru cei cu studii medii.