Negocierile salariale dintre Sindicatul Liber Nokia şi conducerea Nokia România s-au finalizat, vineri, cu oferta companiei finlandeze de a majora retribuţiile angajaţilor cu 5%, ceea ce în medie reprezintă cu 40 de lei brut în plus pentru fiecare muncitor, transmite NewsIn.
Preşedintele sindicatului, Cristian Copil, a declarat că procentul avansat de angajator este mult sub solicitarea de 50% anunţată la începutul discuţiilor şi este infim, în condiţiile în care salariul mediu al muncitorilor este de 850 de lei brut.
"Dacă ţinem cont de renumele şi de cifra de afaceri la nivel global, procentul avansat este în totală neconcordanţă cu realitatea şi dezvoltarea economică la nivel regional şi naţional. La momentul de faţă se pare că noi atâta merităm: o creştere salarială de 5%", a precizat Copil, adăugând că fiind vorba de a treia rundă de negocieri se aştepta ca Nokia să ofere creşteri salariale între 20 şi 25%.
Liderul de sindicat a mai spus că a primit semnale de la angajaţi că vor avea mulţi dintre ei probleme financiare, în condiţiile în care facturile de întreţinere vor fi mai mari în această iarnă. "Oricum am calcula, unii dintre angajaţi nu se pot descurca din salariul acesta. În plus, aşteptările companiei sunt foarte mari, iar pentru performanţă trebuie să investească şi pe latura umană. Avem încredere în faptul că 5% este doar un început", a mai spus Copil.
Acesta a mai spus că în zilele următoare va încerca să vorbească cu fiecare muncitor, chiar dacă nu e membru de sindicat, pentru a vedea care este situaţia financiară a fiecăruia. Următoarea rundă de negocieri dintre Nokia România şi sindicat va avea loc joia viitoare.
Menţionăm că Sindicatul Liber Nokia este singurul care participă la negocieri, deoarece sindicatul afiliat la Cartel Alfa Cluj a fost declarat nereprezentativ, după ce firma a atacat în instanţă constituirea sa.
Într-un comunicat remis NewsIn, Nokia România susţine că va negocia salariul în baza Contractului colectiv de muncă, cu sindicatul legal constituit, adică Sindicatul Liber Nokia.
"În calitatea noastră de angajator etic, vom negocia conform legii din România, cu reprezentanţii sindicatelor legal constituite. Pe 10 septembrie 2008 a fost constituit Sindicatul Liber Nokia România, înregistrat legal la tribunalul din Cluj-Napoca şi astfel reprezentativ din punct de vedere legal la nivelul Nokia", se arată în comunicatul de presă. Nokia mai afirmă că pe 13 octombrie 2008, Tribunalul Cluj a hotărât ca Sindicatul Metal-Electo-TM-IT, afiliat la Cartelul Alfa nu este reprezentativ la nivelul companiei Nokia, motiv pentru care finlandezii nu negociază cu ei.
"Am considerat necesar să contestăm reprezentativitatea sindicatului Metal-Electro-TM-IT, întrucât el a fost constituit la nivel judeţean şi nu la nivelul companiei Nokia", se mai precizează în documentul citat.
Potrivit Nokia România contractul colectiv de muncă semnat în 2007 este valabil până în 2010.
La fabrica Nokia din Jucu lurează în acest moment peste 1.800 de angajaţi.
1. e doar minciun la nokia
(mesaj trimis de doar eu în data de 07.11.2008, 20:16)
sant o fost angajata a nokia jucu cluj dar pot sa spun nimic nu este adevarat cea ce ofost in contract de munca .nu avem voie sa spunem opiniea noastra ca santem amenintat iar minciuni ca avem salar de 19 milioane de lei nici aia nu este adevarat ,superii vorbesc urat cu angajati daca au un pic de functie se cred mari si tarii un angajat nokia trebe sa fie catel in fata sefilor daca nu este amenintat angajatii nokiei sant ca si negrii intre plantatie iar mancarea ce dau este sub ori ce critica si la cantina manaci cu soareci la masa pentru 6 milioane de lei esti umilit este un dezastru .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de cineva în data de 13.11.2008, 19:19)
intradevar salariile sunt mici dar faptul ca manancam cu sobolani la masa este o minciuna sunt foarte multe pers care nu stiu folosi toaleta iar pastrarea curateniei de catr foarte multi angajati lasa de dorit