Nokian Tyres marchează începerea lucrărilor de construcţie a noii sale fabrici de anvelope din România

F.D.
Companii / 11 mai 2023

Nokian Tyres marchează începerea lucrărilor de construcţie a noii sale fabrici de anvelope din România

Nokian Tyres a demarat construcţia noii sale fabrici de anvelope pentru autoturisme, la Oradea. Ceremonia, care a marcat, astăzi, începerea lucrărilor de construcţie a primei fabrici cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor, a fost onorată de prezenţa Primului Ministru al României, Nicolae Ciucă, la invitaţia dlui Jukka Hienonen, Preşedintelui Consiliului de Administraţie al Nokian Tyres. Au participat Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan şi alţi oficiali români şi finlandezi, la nivel înalt, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Producţia de anvelope este programată să înceapă în 2025 şi va deservi, cu precădere, clienţii din Europa Centrală.

"Această investiţie reprezintă un pas strategic important pentru dezvoltarea şi creşterea noastră viitoare. O unitate de producţie de nivel mondial în Europa reprezintă o etapă cheie în extinderea capacităţii şi crearea unei platforme echilibrate de producţie pe măsură ce noua fabrică Nokian Tyres este construită", a declarat Jukka Moisio, Preşedinte şi CEO-ul Nokian Tyres.

"Suntem mândri să construim prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor. Acest lucru înseamnă, printre altele, că energia folosită în unitate provine din surse regenerabile şi aburul necesar procesului de fabricare a anvelopelor este generat fără a utiliza combustibili fosili. Amplasarea fabricii în România ne permite să utilizăm energia verde produsă în apropiere. Angajamentul nostru este să construim o fabrică de producţie a anvelopelor durabilă şi competitivă", a continuat Jukka Moisio.

6 milioane de anvelope pe an

Noua fabrică este construită în regiunea de Nord-Vest a României, în oraşul Oradea, important nod regional şi european pentru multe rute de transport.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro, ceea ce o face una dintre cele mai mari investiţii din România, din ultimii ani. Nokian Tyres aşteaptă decizia finală din partea Uniunii Europene cu privire la cererea sa de finanţare UE în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, aprobată de Guvernul României mai devreme în acest an.

Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu potenţial de extindere în viitor. Unitatea se va concentra pe producţia de anvelope pentru autoturisme şi SUV-uri cu dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală. Amplasamentul va include şi o facilitate de distribuţie pentru depozitarea şi distribuţia anvelopelor. Suprafaţa totală construită este de aproximativ 100.000 de metri pătraţi.

Primele anvelope, se estimează, că vor fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producţia de anvelope comerciale este programată să înceapă la începutul anului 2025.

Din momentul în care Consiliul de Administraţie al Nokian Tyres a aprobat investiţia, în noiembrie 2022, grupul de proiect al fabricii a lucrat intens la activităţile de planificare şi pregătire pentru începerea construcţiei.

"Europa Centrală reprezintă o piaţă importantă pentru Nokian Tyres, iar investiţia ne arată angajamentul faţă de aceasta. Noua fabrică va fi amplasată strategic în apropierea clienţilor noştri. După o evaluare atentă a peste 40 de locaţii şi a mai multor factori, precum disponibilitatea forţei de muncă calificate, avantajele logistice şi un mediu de afaceri stabil, am decis că Oradea este cea mai bună opţiune pentru noua noastră unitate", a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

Recrutarea a 500 de persoane calificate

Numărul planificat de angajaţi ai fabricii din România este de aproximativ 500 de persoane. Nokian Tyres va face angajări atât pentru poziţiile de producţie, cât şi pentru cele de conducere. Recrutările se vor accelera în 2024 şi vor continua până când întreaga forţă de muncă a fabricii va fi angajată şi unitatea îşi va începe activitatea, se mai arată în comunicat.

"Vom coopera cu şcolile locale din Oradea pentru a oferi viitorilor noştri angajaţi tipul potrivit de formare. La început, vom folosi cunoştinţele interne pe care le-am dobândit când am construit fabrica din SUA şi vom aduce aproximativ 20-25 de persoane din Finlanda în Oradea pentru a ajuta la punerea în funcţiune a unităţii", a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb