NORDIS: "Randamentele investiţiilor imobiliare din 2016 vor rămâne la nivelul de anul trecut, în Bucureşti"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 29 ianuarie 2016

"Randamentele investiţiilor imobiliare din 2016 vor rămâne la nivelul de anul trecut, în Bucureşti"

Pentru locuinţele noi din nordul Capitalei - randamente cuprinse între 6% şi 7,5% pe an

Randamentele investiţiilor imobiliare din 2016 vor rămâne la acelaşi nivel ca anul trecut, fără să fie estimate schimbări majore pe piaţa rezidenţială din Bucureşti, potrivit lui Emanuel Poştoacă, directorul general al grupului de firme imobiliare Nordis.

Domnia sa ne-a declarat: "Dacă în anii precedenţi, investitorii se orientau către zone semicentrale sau către periferia Bucureştiului, pentru a putea oferi apartamente care să se încadreze în programul Prima Casă sau în plafonul de TVA redus de 5%, acum asistăm la o migrare şi către zonele centrale sau cele de lux. Acest lucru se datorează creşterii plafonului pentru TVA 5% la echivalentul a 100.000 Euro, precum şi unei cereri susţinute a cumpărătorilor pentru apartamente medii sau de lux. Aici vizăm zonele Pipera, Băneasa, Siseşti, dar şi Herăstrău, Aviatorilor sau Dorobanţi şi Floreasca".

Randamentele investiţiilor în locuinţe noi, situate în zona de nord, cea mai bine cotată din Bucureşti, sunt cuprinse între 6 şi 7,5% pe an, potrivit sursei citate.

La începutul acestui an, locuinţele noi se află în atenţia persoanelor care vor să investească în imobiliare bugete de până la 200.000 de euro, cererea pe acest segment crescând cu circa 8-10%, conform unei analize a companiei Nordis Properties, care notează că acest interes se datorează scăderii dobânzilor bancare şi reorientării multor investitori care vizau, în trecut, locuinţe vechi, spre cele noi, care asigură o mai bună perspectivă investiţională, fiind şi mai uşor de închiriat.

Emanuel Poştoacă a explicat: "Am realizat o analiză a randamentelor unei investiţii imobiliare rezidenţiale, situate într-un buget de 200.000 euro, care poate fi format jumătate din surse proprii şi jumătate din credit bancar, în zonele de nord şi de vest, pe care le considerăm cele mai atractive la închiriere în acest moment. Fiecare variantă are specificul ei şi chiar dacă este o decizie de business, există şi partea emoţională, care poate poate influenţa alegerea portofoliului.Randamentele actuale cele mai mari le aduc vilele din zona Pipera şi apartamentele noi din zona nouă Siseşti -Străuleşti".

Potrivit sursei amintite, zona de lux pentru apartamente de închiriat este zona adiacentă Parcului Herăstrău - formată din clădiri noi, cu suprafeţe generoase şi finisaje moderne, la câţiva paşi de cel mai mare parc al Bucureştiului şi în apropierea clădirilor de birouri din Pipera, Barbu Văcărescu - fiind atractivă pentru expaţii veniţi să lucreze în România şi cărora angajatorul le plăteşte acomodarea şi chiria, aceştia fiind dezirabili de către proprietari. Zone similare sunt Kiseleff şi Aviatorilor, dar şi Floreasca - Dorobanţi.

În bugetul stabilit, poate fi achiziţionat un apartament cu 3 camere, cu o suprafaţă între 100 şi 120 mp şi un loc de parcare, potrivit datelor Nordis, care mai arată: "Un astfel de apartament poate fi închiriat între 1.100 - 1.200 euro /lună, adică un randament de 6,5-7% pe an, mult peste dobânda unui depozit. Totodată, achiziţia unei proprietăţi în această zonă asigură un preţ bun de revânzare, fiind considerată una dintre cele mai bune zone ale Bucureştiului.

Pentru a atrage chiriaşi familii sau persoane care doresc să aibă mai mult spaţiu privat, achiziţia unei case în zona Băneasa Pipera poate fi un lucru potrivit. Chiar dacă proprietăţile sunt mai mari (cele cu suprafeţe de teren generoase depăşesc bugetul propus), putem găsi totuşi, în jur de 200.000 euro, case într-un complex închis sau vile cu o suprafaţă în jur de 250 mp, cu un teren aferent de 300 - 400 mp. O astfel de casă poate fi închiriată cu 1.200-1.300 euro/lună, în funcţie de amenajări şi locaţie. Randamentul în acest caz poate ajunge la 7,5%/an şi totodată poate fi o variantă de locuinţă, pentru cei care le achiziţionează".

Reprezentanţii Nordis susţin că, în zona Băneasa, Siseşti- Străuleşti, pot fi găsite apartamente cu 3 camere, în imobile noi, cu preţul de circa 100.000 euro şi suprafeţe de 80-90 mp: "Un astfel de apartament poate fi închiriat cu 650-700 euro/lună şi rezultă astfel un randament de 7,5-8% anual, iar faptul că sunt 2 proprietăţi închiriate scade riscul ca ambele să fie libere în acelaşi timp".

Zona de vest a Bucureştiului poate fi o variantă mai ieftină, dar cu ofertă generoasă în 2016, având în construcţie sute de apartamente în ansambluri rezidenţiale noi, conform analizei citate, care menţionează: "În bugetul de 200.000 euro pot fi achiziţionate 3 apartamente cu 2 camere în imobile moderne, fiecare cu loc de parcare, dar neapărat aflate în proximitatea unei staţii de metrou. Acestea sunt preferate de către chiriaşii tineri şi prin urmare au o rată mai mare de închiriere. Un astfel de apartament poate fi închiriat cu cel puţin 350 - 375 euro/lună, rezultând un randament de 6-6,5% pe an. Fiind vorba de 3 proprietăţi, există un risc mai scăzut de diminuare a randamentului prin neînchirierea proprietăţii".

Nordis precizează că analiza se referă la randamentul investiţional brut şi că există o serie de cheltuieli şi factori care pot influenţa profitul net rezultat, respectiv cheltuielile cu amenajarea proprietăţilor, cheltuielile cu impozitele pe venituri rezultate din chirii şi perioada în care proprietatea nu este închiriată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb