Norvegia şi Lituania au înăsprit securitatea la instalaţiile energetice de pe uscat, în urma scurgerii de gaze din conducta de gaze în Marea Baltică, în timp ce Finlanda a recomandat operatorilor de energie să fie mai atenţi la securitate, informează news.ro.
Marţi, Helsinki a declarat că pagubele cauzate pe conexiunea baltică dintre Estonia şi Finlanda sunt provocate de "activităţii exterioare" şi că este investigată cauza, stârnind îngrijorare cu privire la securitatea energetică regională şi provocând creşterea preţurilor gazelor.
"Ne-am sporit atenţia pe patrulele preventive la instalaţiile de petrol şi gaze din zona noastră", a declarat şeful operaţiunilor Helge Blindheim din districtul de poliţie de vest al Norvegiei, pentru cotidianul BA.
Districtul găzduieşte un terminal petrolier, Mongstad, şi două fabrici de procesare a gazelor, Kollsnes şi Kaarstoe.
Poliţia norvegiană este responsabilă de securitatea instalaţiilor de pe uscat, cum ar fi fabricile de procesare a gazelor şi terminalele petroliere, în timp ce armata este responsabilă de platformele şi conductele offshore.
Armata a sporit patrulele marinei şi primeşte ajutor de la aliaţii NATO pentru a proteja platformele offshore, în urma exploziilor de pe gazoductele Nord Stream din septembrie 2022.
Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa şi cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest, exportând peste 120 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze în 2022, în principal printr-un sistem de aproximativ 22 de conducte, care se întind pe mai mult de 8.800 km (5.470 mile).
Finlanda a instruit, de asemenea, operatorii de energie să fie mai atenţi la securitate, ca urmare a incidentului din Marea Baltică.
"Ieri (marţi) am îndemnat companiile esenţiale pentru securitatea aprovizionării cu energie să-şi ridice propriul nivel de pregătire, în special în ceea ce priveşte infrastructura critică. Acum se solicită o atenţie specială tuturor operatorilor pentru a proteja această infrastructură critică", a declarat directorul Janne Kankanen, de la Agenţia Naţională pentru Furnizor de Urgenţă din Finlanda, miercuri, într-o conferinţă de presă.
În mod similar, Lituania, care este vecină cu Estonia, a ridicat nivelurile de alertă de securitate la terminalul său de import de gaze naturale lichefiate Klaipeda, conductele de gaze şi alte active energetice strategice, ca urmare a avariei asupra gazoductului Balticconnector.